8 PRAKTIČNIH NASVETOV

Uporabni triki z lakom za nohte (poglejte, kje vse vam lahko pride prav)

Lak za nohte ni samo ličilo, zelo uporaben je tudi v situacijah, ko ne gre vse tako, kot bi si želeli.
Fotografija: Iznajdljive ženske nosijo lak za nohte vedno v torbici. Foto: Dev_maryna/shutterstock
Odpri galerijo
Iznajdljive ženske nosijo lak za nohte vedno v torbici. Foto: Dev_maryna/shutterstock

Skoraj vsaka ženska ima doma vsaj en lak za nohte. Barven, svetleč, prozoren, odtenek pravzaprav ni važen, če ga imamo pri sebi, ko se nam pripetijo naslednje nezgode. 

1 Strgane najlonke 

Če rade nosite krila, ni bolj zoprne stvari, kot strgane najlonke, sploh, kadar nase navlečemo nov par in v nežnem materialu z nohti ali kakšnim ostrim predmetom po nesreči naredimo luknjo. Če jo pustimo pri miru, je velika verjetnost, da ne bo mirovala, ampak hitro napredovala v gromozansko raztrganino.

K sreči obstaja hitra rešitev. Če imate pri sebi lak za nohte (najbolje prozoren ali enakega odtenka kot najlonke, ki ste jih strgali), luknjo in vse natrgani del okoli nje premažite s tankim slojem laka. Tako boste zlepili in utrdili vlakna ter preprečili, da bi luknja rasla naprej. Takšne najlonke lahko tudi operete in jih še naprej uporabljate (če je luknja na nevidnem mestu), lahko pa jih tudi poskušate zakrpati s šivalnim priborom. A kaj, ko je vdevanje sukanca takšna muka … 

Če boste luknjo v najlonkah pravi čas prebarvali z lakom za nohte, boste zaustavili njeno napredovanje. Foto: New Africa/shutterstock
Če boste luknjo v najlonkah pravi čas prebarvali z lakom za nohte, boste zaustavili njeno napredovanje. Foto: New Africa/shutterstock

2 Preprosto vdenite nit 

Za to obstaja preprost trik, ponovno z lakom za nohte. Če imate fino šivanko je sukanec včasih težko vdeti, sploh ko se njegov konec začne cefrati. Nekateri sukanec oslinijo, a to ne pomaga vedno. Poskusite raje z lakom za nohte premazati konec sukanca. Ko se bo posušil, boste dobili trdo konico, ki jo boste zlahka potisnili skozi šivankino uho. 

3 Ne izgubite gumbov na oblačilih 

Ko opazite, da se vam na oblačilu rahlja gumb, a pri roki nimate šivanke in sukanca primerne barve, na niti, ki držijo gumb, kanite kapljico prozornega laka za nohte. S tem jih boste zlepili skupaj in gumb bo ostal na mestu, dokler ga ne prišijete z novo nitjo ali oblačila ne nesete na popravilo. 

Transparenten lak za nohte je vsestransko uporaben in ga je dobro imeti vselej pri roki. Foto: Exebiche/shutterstock
Transparenten lak za nohte je vsestransko uporaben in ga je dobro imeti vselej pri roki. Foto: Exebiche/shutterstock

4 Zakrpajte čevlje 

Ste si opraskali nove čevlje ali superge? Če so lakasti ali iz gladkega materiala, lahko prasko zamaskirate z lakom za nohte. Pred nanosom se prepričajte, da je odtenek laka enak materialu čevlja, tako, da lak nanesete na noht ali kos papirja in ga primerjajte s čevljem. Če so vaši čevlji narejeni iz pravega usnja, pa raje kot lak, uporabite nevtralno kremo za usnje (lahko pa tudi mastno kremo za roke ali vazelin), včasih že ta pomaga zakriti prasko. 

PREBERITE ŠE -> Neverjetna 5000-letna zgodovina laka za nohte, in zakaj so ga nekoč uporabljali moški

5 Spremenite svoje petke v Louboutinke 

Z lakom za nohte lahko tudi osvežite podplate svojih najljubših čevljev. Izberite živo rdečo, po kateri so znani pregrešno dragi salonarji francoskega oblikovalca Christiana Louboutina, ali pa podplate visokih pet za večerno zabavo pobarvajte z lakom z bleščicami, ki bo poskrbel, da se bodo vaša stopala od zadaj skrivnostno svetlikala. Lak se bo z nošenjem čevljev seveda obrabil (a enako se zgodi z rdečim podplatom Louboutink), vendar ga lahko preprosto in poceni znova osvežite. 

Naj bodo črni ali bež podplati visokih pet preteklost. Obarvajte jih z lakom za nohte. Foto: Eqroy/shutterstock
Naj bodo črni ali bež podplati visokih pet preteklost. Obarvajte jih z lakom za nohte. Foto: Eqroy/shutterstock

6 Zaščitite nakit ali mu spremenite barvo

Modni nakit, ki ni narejen iz dragih kovin, ima eno veliko slabo lastnost – kovinski delci oksidirajo in potemnijo, zaradi česar bižuterija tako hitro izgleda cenena in obrabljena. Življenjsko dobo ji lahko podaljšate s prozornim lakom za nohte, tako da premažete kovinske dele in jih s tem zaščitite pred zrakom. A pozor, to morate storiti, ko je nakit še razmeroma nov, ko enkrat potemni in izgubi lesk, ga z lakom ne boste več povrnili. 

Z lakom za nohte lahko zaščitite modni nakit. Foto: Kristina Holovach/shutterstock
Z lakom za nohte lahko zaščitite modni nakit. Foto: Kristina Holovach/shutterstock

Lak za nohte pa lahko uporabite tudi, da nakit osvežite in mu vdihnete novo podobo. Uporabite barvni lak ali lak z bleščicami ter prebarvajte dele, ki jih želite spremeniti. Če je prvi nanos prosojen, počakajte, da se lak posuši in dodajte še en ali dva nanosa. 

7 Okrasite lasnice 

Že nekaj sezon so v modi pisani lasni dodatki. Navadne črne lasnice lahko s kovinskim, bisernim ali svetlečim lakom spremenite v čudovit naglavni okras za večerno zabavo. Če ste ustvarjalni, lahko na širše sponke za lase z različnimi barvami lakov naslikate tudi vzorce.  

8 Ločite ključe 

Imate na obesku šop ključev, med katerimi vedno iščete pravega? Uporabite različne odtenke lakov za nohte in z njimi pobarvajte glave ključev, da boste že na prvi pogled vedeli, kaj odpira kateri. Z lakom za nohte si nekateri personalizirajo tudi slušalke za uho (pazljivo le, da ne boste prebarvali membrane zvočnika), ali ovitek za telefon. Ko se lak enkrat posuši, je namreč zelo obstojen.

 

Preberite še:

V prodaji