Vse se začne pri vprašanju, ali si sploh znamo privoščiti pravo sprostitev ali brcamo v temo. Zagotovo ima vsak svoj recept, kaj ga najbolj razbremeni in razveseli, a ni nujno, da velja za vse življenje. Rosno mlado dekle je bilo nekoč najbolj srečno na svetu po preplesani noči v množici vsak konec tedna, pozneje, ko je odraslo, pa se ji je takšno odganjanje stresa zazdelo povsem nesmiselno ali celo neprijetno. Vsi se spreminjamo, tako ali drugače.

Prava formula sproščanja

Prava formula, ki velja za vse, je, da si prisluhnemo. Kadar denimo večurno klepetanje s prijateljico ob kavi ali po telefonu njej ali nam prinese občutek praznine, zagotovo vemo, da nismo izbrali pravega ventila za sproščanje. Podobno velja za popivanje s prijatelji – morda kozarček ali dva v petek zvečer res poskrbita, da nam misli hitreje zaplešejo v vrtincu pozabe, vendar alkohol na dolgi rok pušča neizbrisne negativne sledi tako na duševnem stanju kot telesu – da, tudi želodcu.


Zdravilna zelišča za zdrav želodec

Proti občutljivosti
kamilica, kumina, ognjič, brin
Omilitev krčev in bolečin
rman, kamilica, vodna meta
Pomiritev razdražene sluznice
kamilica, ognjič, lanena semena
Premagovanje napihnjenosti
kumina, materina dušica

Vir: Naša zdravilna zelišča, dr. Ursula Stumpf, založba Narava


Pazljivo z intimo

Nič manj škodljivo nista konzumiranje pornografskih vsebin in kompulzivno samozadovoljevanje oziroma predajanje ljubimcem, s katerimi imamo spletene površinske, nejasne čustvene vezi. Intima je preveč dragocena, da bi jo izkoriščali za instantne spolne dogodke in perverzije, ki vodijo v degeneracijo. Raje se posvetimo spletanju poglobljenih srčnih vezi in tudi želodec nam bo hvaležen. Strokovnjaki pravijo, da so vzroki za bolečino v želodcu po spolnih odnosih velikokrat povezani prav z zmedenimi čustvi, ko se določena psihična stanja pred seksom, kot so tesnoba, žalost, strah, stres in prevelika razdraženost, preslikajo v telesne simptome. Seveda pa lahko te sproži tudi konkretna fizična dejavnost, kot je globlja oziroma bolj groba penetracija, včasih kot posledica šibke predigre.

Čaj iz Zvezdice Zaspanke

Med nepogrešljivo sproščanje zagotovo sodi spanje. Kakovosten spanec je nujen, če se želimo izogniti želodčnim težavam. V Zvezdici Zaspanki, kultni pravljici Frana Milčinskega - Ježka, je lepo prikazano, kako lahko nemir pri ljudeh sproži tudi ena sama napačno zasidrana zvezda na nebu, medtem ko mame poskušajo svoje otroke uspavati s kamilicami in kumino. Na položaj zvezd seveda nimamo vpliva, medtem ko omenjeni zdravilni rastlini na telo dokazano učinkujeta pomirjevalno. Prav zato imejmo zlasti v stresnih dneh v mislih, da je kakšno uro ali dve pred nočnim počitkom pametno popiti skodelico čaja. Pripravimo ga tako, da s kropom prelijemo pol žličke kamiličnih cvetov in ščepec semen kumine. Uporabimo lahko tudi kombinacijo čajne vrečke oziroma instant kamiličnega čaja in kumino v prahu, ki jo sicer uporabljamo pri kuhanju. Podobno učinkovit je čaj za dojenčke, ki ga pediatri priporočajo za umirjanje krčev in v katerem sta ponavadi poleg kumine še komarček in janež.Zdravljenje s propolisom

Občasne želodčne tegobe so najverjetneje živčnega izvora, a seveda jih povabimo v svoje življenje tudi s premalo gibanja in neprimerno, neuravnoteženo prehrano. Konzervirane, zelo mastne, slane ali sladke jedi v kombinaciji s sintetičnimi sladkimi gaziranimi pijačami so strup za prebavni sistem. Vsaj nekajkrat na teden po obroku zaužijmo pomiritveni zeliščni čaj, ki bo pomagal iz organizma odplakniti vse odvečne snovi. Pomagajmo si tudi s čebeljimi pridelki. Po besedah Vlada Pušnika, avtorja knjige Apiterapija iz založbe Kmečki glas, pogoste bolečine v želodcu zdravimo s sistematskim jemanjem od 30 do 40 kapljic 30-odstotnega alkoholnega ekstrakta propolisa v kozarcu svežega mleka ali vode trikrat dnevno pred jedjo dvajset dni.

Osem zlatih pravil prehranjevanja

  • Obroke prilagajajmo dnevni aktivnosti in delovnemu ritmu.
  • Privoščimo si vsaj tri glavne obroke na dan.
  • Pojejmo samo toliko, kolikor telo resnično potrebuje.
  • Obroke si pripravimo sami po svojem okusu.
  • Hrana naj bo okusna tudi na pogled.
  • Vsak obrok pojejmo v mirnem in sproščenem vzdušju. Pri mizi ne govorimo o spornih temah.
  • Hrano dobro prežvečimo in jo prepojimo s slino.
  • Med telesnim naporom in obrokom naj mine vsaj 30 minut.

Vir: Kislinsko-bazično ravnotežje, Eva-Maria Kraske, dr. med., Založba Mladinska knjiga