VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Spoznala sem prijetnega moškega, ki se je izkazal za moteno osebo

Bil je prijazen in pozoren. Ko sem mu rekla, da sva lahko samo prijatelja, je postal obseden.
Fotografija: Moški, ki sem ga zavrnila, me nadleguje že tri mesece. FOTO: Ground Picture/Shutterstock
Odpri galerijo
Moški, ki sem ga zavrnila, me nadleguje že tri mesece. FOTO: Ground Picture/Shutterstock

Blokirajte njegovo komunikacijo in mu zagrozite s tožbo

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zavrnjeni »oboževalec« ima očitno izjemno dobro mnenje o samem sebi in mu je povsem vseeno, kakšno mnenje imate vi o njem. In zdaj vam – ubogi nevednici – želi pomagati, da ne bi zamudili enkratne življenjske priložnosti in se zapletli s samim bogom možatosti.  

Tako razmišljanje je značilno za patološke narcise, za osebke, ki jim v celoti primanjkuje samorefleksije in samokritike in ki so si glede samih sebe ustvarili lažno sliko popolnosti. Značilno zanje je, da nimajo prav nobenih možnosti pri normalnih, neodvisnih in uravnoteženih ženskah, ampak se nanje lepijo le zmedene in nesamozavestne posameznice s skrivenčeno lestvico vrednot. Očitno se je pri vas zmotil, saj niste v njegovi »ligi«.        

Svetujem vam, da z njim opravite hitro in odločno. Če boste odlašali, ali pa boste dajali vtis prestrašene in nebogljene osebe, ga bo to samo še podžgalo pri nadaljnjem nadlegovanju. Čim prej blokirajte vso njegovo telefonsko in elektronsko komunikacijo in mu zagrozite z odškodninsko tožbo in kazenskim pregonom. Prav tako shranite vse dokaze glede njegove neprimerne komunikacije.     

Zdi se, da njegovo ravnanje izpolnjuje zakonske znake kaznivega dejanja zalezovanja. (134.a člen KZ-1). To je podano, če kdo koga drugega ali njegovega bližnjega s ponavljajočim se opazovanjem, zasledovanjem ali vsiljivim prizadevanjem vzpostavitve neposrednega stika ali stika preko elektronskih komunikacijskih sredstev zalezuje in pri njem ali pri njegovem bližnjem s tem povzroči prestrašenost ali ogroženost. Storilec se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do dveh let.

Izkušnje kažejo, da večina izmed nadlegovalcev, ko vidijo, da je vrag vzel šalo, preneha s svojim početjem. Če pa bi navkljub temu s svojim nadlegovanjem še nadaljeval, vaše grožnje tudi uresničite.

Preberite še:

V prodaji