VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Sodelavec me blati in o meni širi neresnice, delodajalec pa noče ukrepati

Delodajalec je bil večkrat opozorjen na zadevo, a so vse pometli pod prag.
Fotografija: Sodelavec me nesramno opravlja. FOTO: sharpshutter/Shutterstock
Odpri galerijo
Sodelavec me nesramno opravlja. FOTO: sharpshutter/Shutterstock

Zoper sodelavca lahko vložite zasebno tožbo 

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. 

Predvsem je dobro vedeti, da imate v primeru kršitve vaših pravic iz delovnega razmerja, ter v primeru izvajanja mobinga na voljo številne pravne možnosti – o teh nepravilnostih lahko obvestite inšpektorat za delo, zoper kršitelja pa lahko v primeru mobinga vložite tudi odškodninski zahtevek (če so izpolnjeni vsi elementi tako imenovanega odškodninskega delikta). 

Pod določenimi pogoji mobing predstavlja tudi kaznivo dejanje, zaradi katerega lahko storilca doleti tudi zaporna kazen.  

PREBERITE ŠE --> Sodelavka me žali, ker sem samska, proti meni je naščuvala še druge

Kar pa se sodelavca tiče, velja, da v primeru, če ta o vas trdi, ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje vaši časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnično, s tem stori kaznivo dejanje obrekovanja, zaradi katerega se ga lahko kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev. Če je tisto, kar se neresnično trdi ali raznaša, take narave, da ima lahko za vas hude posledice, se storilec kaznuje celo z zaporom do dveh let. 

PREBERITE ŠE --> Direktor nad mano izvaja mobing, še na bolniško si ne upam več

Je pa treba vedeti, da se kaznivo dejanje obrekovanja preganja na podlagi zasebne tožbe. Priporočam vam, da si v primeru, če se boste odločili za sprožitev tovrstnih postopkov, omislite pomoč ustreznega pravnega strokovnjaka.

Preberite še:

V prodaji