VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Starejša direktorica me osvaja, proti uslugam mi je ponudila celo povišico

Sodu je izbilo dno, ko se me je med enim izmed poslovnih kosil začela pod mizo dotikati s svojimi nogami.
Fotografija: Direktorica me spolno nadleguje FOTO: Lipik Stock Media/shutterstock
Odpri galerijo
Direktorica me spolno nadleguje FOTO: Lipik Stock Media/shutterstock

Spolno namigovanje in nadlegovanje je mobing

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše nadvse zanimivo vprašanje. Seveda gre za mobing, pomenljivo pa je, da vaš primer dokazuje, da se ta ne pojavlja le na relaciji nadrejeni moški – podrejena ženska (teh primerov je seveda več), ampak tudi obratno. Znano je, da nekatere gospe (še zlasti tiste v srednjih letih), ki zasedajo pomembne položaje v podjetjih, rade razprejo svoja krila in svoj položaj zlorabijo za seksualne in druge manipulacije podrejenih, pri čemer ste vi kot nadobudni 28-letnik tako rekoč »idealna« tarča. 

Mobing se je pravzaprav začel že s koketiranjem direktorice, nadaljeval s povezovanjem povišanja plače na račun vašega »spremstva« na službenih potovanjih in poslovnih kosilih, na katerih je bilo očitno, da vaša prisotnost ni nujno potrebna. Pika na i pa je bila seveda njena »podmizna« nožna aktivnost na enem izmed poslovnih kosil.

Priporočam vam, da zoper direktorico čim prej pravno ukrepate. Odlašanje bi namreč povzročilo le  stopnjevanje vaše agonije. Zaradi mobinga imate na voljo več pravnih sredstev. Priporočam vam, da zoper direktorico najprej vložite pisni zahtevek za prenehanje mobinga s pozivom, da nemudoma preneha z izvajanjem spolnega nadlegovanja do vas. Če to ne bo dalo želenih rezultatov (kar je precej verjetno), lahko nadaljujete s prijavo inšpektorju za delo, zoper direktorico pa lahko sprožite tudi civilno tožbo ali/in jo celo kazensko ovadite. 

Sem pa skoraj prepričan, da bo v primeru, če se boste odločili za kakršnokoli pravno ukrepanje zoper njo, vaša nadaljnja kariera v podjetju zapečatena, saj bodo odnosi med vama narušeni do te mere, da bo nadaljevanje dela zelo otežkočeno, če ne celo onemogočeno, zato vam priporočam, da začnete čim prej iskati novo zaposlitev.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte