VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Odkar sva dobila otroka, je mož začel popivati s prijatelji

Bojim se, da je moj mož alkoholik, skrbi me zanj in sprašujem se, ali je to njegova reakcija na rojstvo otroka.
Fotografija: Mož pride domov samo spat. FOTO: Monkey Business Images/shutterstock
Odpri galerijo
Mož pride domov samo spat. FOTO: Monkey Business Images/shutterstock

Vaš mož potrebuje oporo in pomoč 

Odgovarja:

anja-klobas

Psihologinja, za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Pozdravljeni,

rojstvo otroka je res velika sprememba za novopečene starše, tako za mamo kot očeta. Sicer je več govora o poporodnih depresijah pri ženskah, saj so zaradi vpliva hormonov tudi bolj pogoste, a v resnici tudi marsikateri moški on prihodu otroka lahko doživi poporodno depresijo. Ženske s poporodno depresijo se počutijo utrujene, osamljene in izolirane, nasprotno pa moški svojo nemoč v takšnem stanju izrazijo z agresijo, alkoholizmom, razdražljivostjo in umikanjem od otroka in partnerice. 

V obeh primerih, tako pri ženskah kot pri moških, je najslabše, kar lahko storimo, da obsojamo njeno ali njegovo reakcijo in vedenje. Ženske in moški, ki se srečajo s poporodno depresijo, v prvi vrsti potrebujejo razumevanje in pomoč. Vaš mož ni nič drugačen, s svojimi dejanji pravzaprav nezavedno pošilja SOS signale. 

Situacija za vas ni lahka, saj ne morete vsega spustiti in se posvetiti samo možu, v prvi vrsti vas potrebuje vaš otročiček, poskrbeti pa morate tudi zase, saj če mama ni srečna, to občuti tudi otrok. A kljub temu menim, da obstaja veliko načinov, kako ste lahko možu v oporo. Začnete lahko že z objemom in prijazno besedo. Pokažite mu, da ste tukaj zanj in da ste pripravljeni prisluhniti njegovi stiski brez obsojanja. Iskreni pogovori delajo čudeže, sploh če se partner ne počuti več slišanega. 

Pri poporodni depresiji je dobrodošla tudi strokovna pomoč, vendar statistika žal še vedno kaže, da se moški zanjo odločajo veliko težje kot ženske, najpogostejši razlog za to je sram. A pogovor z usposobljenim strokovnjakom bi lahko bistveno zmanjšal moževe težave in olajšal vaše družinske odnose, zato lahko poskusite možu za začetek predlagati, da se udeležita partnerske terapije, morda mu bo v dvoje lažje prebiti led in spregovoriti o stiski.  

Še ena stvar, ki jo lahko naredite, pa je vključevanje moža nazaj v vajin odnos in vajino družino. Ste ga morda nevede izključili iz skrbi za otroka ter vse prevzeli sami nase? Marsikatera mama to stori, a to ni najboljša poteza, prvič, ker tudi vi potrebujete počitek, in drugič, ker se tako vaš mož počuti še bolj izključenega iz družine. Dovolite mu oziroma naročite mu, kaj naj stori za otroka, lahko je malenkost, in ga pohvalite, ko bo to storil. Tako mu boste dali jasno vedeti, da ga cenite, in da ga vajina družina potrebuje, ko se ljudje čutimo koristni, ima to pozitiven vpliv na našo samozavest in samopodobo. 

Ne pozabite si vzeti tudi časa samo za vaju in naj otrok ne bo izgovor, da prelagata trenutke v dvoje na oddaljeno prihodnost. Če boste zdaj pozabili na odnos in se osredotočali samo na otroka, se lahko zgodi, da bo za vaju z možem, ko otrok enkrat odraste in zapusti gnezdo, prepozno in bo vajin odnos odtujen do te mere, da ga ne bosta več mogla zakrpati. Za dobre odnose se moramo truditi vsak dan znova, zato prosite tu in tam za pomoč družino ali najemite varuško in si organizirajta čas samo drug za drugega. Če bosta tako negovala bližino, bosta tudi lažje reševala težave na vajini poti. 

Ostanite močni in pozitivni, če vam bo res težko, pa tudi vi poiščite strokovno pomoč, da ne boste v sebi nosili svojih bremen in še bremena vašega moža. Ste na dobri poti, že zato, ker si ne zatiskate oči pred težavami in iščete rešitve, verjamem, da vam bo uspelo. Srečno!  

Preberite še:

V prodaji