VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Moj partner je privlačen in zelo ga imam rada, le do spolnosti z njim mi ni

Partnerja zelo moti, da je moj interes za spolnost začel upadati in začel mi je groziti, da bo poiskal seks drugje.
Fotografija: Na začetku sem si partnerja želela, zdaj pa ne čutim več potrebe po spolnosti. FOTO: the stock company/Shutterstock
Odpri galerijo
Na začetku sem si partnerja želela, zdaj pa ne čutim več potrebe po spolnosti. FOTO: the stock company/Shutterstock

Kakšna je kakovost vajinih spolnih odnosov? 

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zadovoljna spolnost je eden od temeljev uspešne partnerske zveze. Raziskave celo kažejo, da so redni spolni odnosi glavno vezivo med partnerjema. V zvezah smo pripravljeni marsikaj potrpeti, se z marsičim sprijazniti in partnerju marsikaj odpustiti, če le v spolnosti stvari tečejo v redu. Ta trditev morda zveni nekoliko absurdno, toda znanstvene raziskave jo potrjujejo. To seveda še ne pomeni, da je vaša zveza obsojena na razpad. Pomembno pa se mi zdi, da se teh dejstev zavedate in vajino težavo vzamete resno.

Zelo pomembno se mi zdi tudi, da se oba zavedata temeljnih razlik v doživljanju vajinih spolnih želja. Moška domišljija je usmerjena zlasti na telesni vidik in njegov cilj je potešitev spolne potrebe, ki nastopi v trenutku orgazma. Ženske pa sanjate predvsem o odnosnih vidikih, o »princu na belem konju«, močnem in uspešnem moškem, ki vas bo varoval, bo do vas nežen in pozoren. Vsebina vaših fantazij so le izjemoma eksplicitne seksualne podobe, denimo slika moškega in ženske med ljubljenjem. Seveda to še ne izključuje orgazma, vendar ta ni nujno edini cilj. Opisane razlike vodijo do klasične situacije, ko se ženske pritožujete, da on vedno hoče le seks, nikoli pa nima časa za pogovor in nežnosti, in na drugi strani pritožbo moških, da se ženska ne zanima več toliko za seks, ko je razmerje enkrat bolj ali manj utrjeno.

Spremenjena sodobna družbena razmerja med spoloma so s seboj prinesla tudi spremembe v spolnosti: postaja vse bolj detabuizirana, o njej se pogovarjamo vedno bolj svobodno in brez predsodkov. Zlasti ženska spolnost je doživela velike spremembe. Bolj se zavedate svojih potreb in želja in želite v spolnosti uživati. Tu pa postane vloga partnerja odločilna.

Kakšna je kakovost vajinih spolnih odnosov? Morda so bili v prvih letih zveze usmerjeni predvsem na zadovoljitev potrebe vašega partnerja in vas zdaj moti, da si vas »vzame« in poskrbi le zase? Moški, ki ni pozoren do partnerice, lahko namreč povzroči, da je čez čas ne bo več zanimal kot spolni partner. Če to velja za vajin odnos, potem bo vašega partnerja treba nekoliko podučiti o umetnosti ljubezni. To lahko storite najprej s pogovorom. Če vam ta ne bo šel, mu lahko diskretno ponudite knjigo ali kakšen drug izobraževalni medij. Lahko pa se oglasita tudi pri strokovnjaku za svetovanje parom.

Seveda pa obstajajo tudi drugi vzroki za zmanjšano spolno poželenje. Predvsem so tu današnji način življenja, pritiski, obilica obveznosti, čustveni konflikti, potem okolje, v katerem je oseba odraščala, posledice nepravilne spolne vzgoje, nepoučenost in slabe izkušnje ob prvih spolnih stikih. Ne nazadnje so vzrok lahko motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem.

Vprašanje vašega nezanimanja za spolnost je kompleksno in za njegovo rešitev ne obstajajo enostavni recepti. Opozoril sem na nekaj možnih vzrokov, vi pa jih pretresite. Vaše življenjske zgodbe ne poznam dovolj dobro, da bi lahko podal konkretnejši nasvet. Če vama s partnerjema ne bo samima uspelo narediti spremembe v vajinih odnosih, zlasti spolnih, potem vsekakor priporočam obisk pri strokovnjaku.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte