VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Prijateljice me imajo za noro, ker že tri leta nisem bila z moškim

Stara sem 47 let in že tri leta brez partnerja. S tem sem povsem pomirjena, ker nimam nobene potrebe po tem, da bi ga imela, pa tudi spolnosti ne pogrešam.
Fotografija: Prijateljice pravijo, da si mora poiskati moškega. FOTO: Bearfotos, Shutterstock
Odpri galerijo
Prijateljice pravijo, da si mora poiskati moškega. FOTO: Bearfotos, Shutterstock

Cilj ni orgazem, temveč čustvena bližina 

Odgovarja:

frosina-krstanoska

Internistka, hematologinja in specialistka za spolno medicino, za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Vprašanje, ki ste ga zastavili, je pomembno in ne pesti samo žensk, temveč tudi moške. Menim, da je povsem normalno, če si v določenem obdobju ne želite spolnosti. To je povezano s tem, da živite polno življenje, izpolnjeno z različnimi aktivnostmi in socialnimi stiki. Spolnosti se niste odpovedali zato, ker nimate partnerja – lahko bi imeli tudi zveze za eno noč, a si tega ne želite. Verjetno je vaše stanje povezano s tem, da se približujete menopavzi, ko nihajo hormoni in s tem tudi razpoloženje. 

Moj nasvet ni, da se za libido potrudite, ga trenirajte. Sami veste, da to ni mogoče. Priporočam le, da ste odprti, se družite v krogu različnih prijateljev, kolegov, znancev. Če spoznate koga in se pojavi priložnosti za intimnost, se ji ne odrecite takoj, vzemite si čas za zbližanje. Pri večini žensk je spontana spolna želja redka in pogosteje izzvana. Ko ste sami s partnerjem/partnerico in vam poljubljanje in božanje ugajata, se najprej pojavi vzburjanje in šele nato spolna želja; svetujem vam, da se prepustite in nadaljujete. Cilj ni orgazem, temveč čustvena bližina, sproščanje in različni občutki ob telesnem stiku. Spolnost je načrtovana. Ženske potrebujejo bližino in čustveni stik v realnem življenju drugače, kot je prikazano v filmih in knjigah.

Spolno smo aktivni zaradi različnih razlogov. Telesnih, ki vključujejo potrebo po zmanjšanju stresa, zadovoljstvu, fizični privlačnosti, želji po izkušnji, reprodukciji. Tudi čustvenih – zaradi ljubezni in predanosti, za izražanje čustev. Spolna aktivnost je lahko tudi vir doseganja ciljev – materialnih, socialnih, maščevanja, izkoriščanja. Neredko je spolnost posledica občutka negotovosti – način krepitve lastne samozavesti, pritiska, da bi obdržali partnerja.

Obstajajo številne razlike med moškimi in ženskami, še več, treba je biti pozoren na razlike med različnimi ženskami in moškimi. Ni univerzalnega pravila, zakaj, kdaj in kako je najbolje.

Spoštovana bralka, prepričana sem, da so pred vami še leta spolne aktivnosti in intimnosti, ko se boste sami odločili zanju.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte