NASVET STROKOVNJAKA

Izogibanje spolnosti: kje so razlogi in kako naj se par spopade s težavo

Spolnost je pomemben del partnerskega odnosa. Kvalitetno spolno življenje pare povezuje in osrečuje, toda nekateri imajo na tem področju težave.
Fotografija: Običajno je, da je spolnost v zgodnjih fazah zveze pogostejša.
Odpri galerijo
Običajno je, da je spolnost v zgodnjih fazah zveze pogostejša.

Ena pogostejših težav, ki jih ima par, ki išče psihoterapevta na področju seksualnosti, je pomanjkanje spolnega življenja. Ameriška zakonska in družinska terapevtka ter certificirana seksualna psihoterapevtka Diane Gleim med klienti opaža, da opustošeno spolno življenje pari jemljejo zelo osebno.

Nekatere ženske domnevajo: »Partnerju se ne zdim več privlačna,« in »Moj partner me ne ljubi več,« ali celo: »Moj partner ima afero.«

Takšne predpostavke vzbujajo občutke negotovosti in oba partnerja postavlja v obrambni položaj, kar lahko sproži nesoglasja.

Stres je najpogostejši razlog, ki slabo vpliva na spolnost

Aleksandra Mernik Merc, specializantka transakcijske analize pravi, da je beseda reden spolni odnos za vsak par individualni pojem. »Normalno za par je lahko enkrat na dan ali enkrat na mesec ali par nima sploh spolnih odnosov, če se oba partnerja glede tega strinjata. Torej osnova je, da se oba partnerja strinjata in to je za par dovolj dobro spolno življenje.«

Težave v spolnosti so lahko posledica več dejavnikov – individualnih, psiholoških, narava partnerskega odnosa, družinski vzorci in okolje.

PREBERITE ŠE -> Najpogostejše težave žensk v spolnosti (kako jih prepoznati in odpraviti)

»Stres je najpogostejši razlog, ki slabo vpliva na spolnost. Začne se s slabo motiviranostjo za spolnost, kar vodi v narušene partnerske odnose in partnerja se oddaljujeta drug od drugega. Seksualni problemi so lahko tudi posledica psihične bolezni ali jasen medicinski vzrok drugega bolezenskega stanja,« pojasnjuje Aleksandra Mernik Merc.

Nekateri pari ne upajo odkrito govoriti o svojih željah, fantazijah in potrebah, zato je lahko spolnost manj zadovoljujoča ali pa se ji začnejo izogibati. Če se to dogaja, je smiselno ukrepati, saj lahko težave v spolnosti vplivajo na partnerski odnos.

Kako začeti reševati težave?

Najprej je dobro razumeti, zakaj se izogibata spolnosti – pri tem je dobro odgovoriti na naslednja vprašanja. Kakšno je fizično in čustveno zdravje vsakega partnerja? S katerimi stresorji se soočata? Kakšen je vajin odnos – stabilen ali se pogosto prepirata in sta odtujena drug od drugega? Ali obstajajo kakšne zamere ali nezaceljene bolečine? Kaj je neizrečeno?

Precej običajno je, da je spolnost v zgodnjih fazah zveze pogostejša, bolj raznolika in razburljiva. Toda zavedati se je treba, da je nemogoče, da bi ta občutek trajal večno.

Najprej je dobro razumeti, zakaj se izogibata spolnosti. Foto: Shutterstock
Najprej je dobro razumeti, zakaj se izogibata spolnosti. Foto: Shutterstock

Z leti se v odnosu zgodijo številne spremembe, ki so povezane tudi z drugimi dejavniki. Morda kupita stanovanje ali hišo in vzameta kredit, kar pomeni veliko odgovornost. Morda se odločita za otroke. Morda skrbita tudi za bolne starše. Zaradi številnih obveznosti je spolnost nižje na lestvici prioritet, kot je bila na začetku zveze. Tudi odnos se sčasoma lahko poslabša in se začneta umikati drug drugemu. Posledično se lahko pojavijo občutki jeze, zamere in razočaranja, ki se kopičijo.

Nekateri pari se odločijo za zakonsko terapijo ali pa se obrnejo na psihoterapevta, ki je specializiran za področje spolnosti, a pogosto se za to odločijo, ko je že skoraj prepozno.

PREBERITE ŠE -> Psihoterapevtka dr. Alja Fabjan: Partnerju moramo dati navodila za uporabo

»Pari velikokrat pridejo na psihoterapijo zaradi slabih medsebojnih odnosov. V anamnezi psihoterapevt vpraša tudi glede njune spolnosti in na ta način pridemo do problema. Pridejo pa s težavami, kot so zmanjšana spolna želja, težave pri doživljanju orgazma, motnje erekcije in vaginizem, ko so klienti že prej prepoznali težavo,« pravi specializantka transakcijske analize.

Parom, ki imajo težave v spolnosti, lahko pomaga, ko izvejo, da je to zelo pogosta težava. Težave v spolnosti namreč ne prizanašajo nobenemu od spolov – tako moškim kot ženskam pa je o tem težko govoriti. Marsikoga je namreč sram govoriti o spolnosti, zato se tej temi izogiba. Toda zanikanje lahko poglablja težave.

Seksualna psihoterapija

Koristna je lahko tudi seksualna psihoterapija, ki jo bo na Kongresu partnerske in skupinske psihoterapije predstavila Aleksandra Mernik Merc.

»Gre za niz postopkov, ki imajo za cilj vzpostaviti seksualno zdravje posameznika in zdravo seksualno zvezo, omiliti posledice seksualnih težav in omogočiti lažje življenje s težavami.«

Seksualna psihoterapija je primerna za posameznike s seksualnimi težavami ali za pare. Cilj prve terapije je vzpostaviti dober odnos in zaupanje, spoznavanje s seksualno terapijo, poučevanje o seksualni težavi in poteku terapije, normalizacija problema in vključevanje upanja, kaj se pričakuje od terapije ter postavljanje ciljev.

Pri težavah v spolnosti lahko pomaga tudi seksualna psihoterapija. Foto: Shutterstock
Pri težavah v spolnosti lahko pomaga tudi seksualna psihoterapija. Foto: Shutterstock

»Z vzpostavitvijo dobrega terapevtskega odnosa, zaupanja se prične psihoedukacija o problemu, ki se ga rešuje. Temelj psihoterapije je vzpostavitev dobre komunikacije med partnerjema. Priporočajo se psihoterapije na 14 dni po 90 minut. Poudarek je na tehnikah relaksacije in vajah Sensate focus - zavedanje telesa, raziskovanje svojega in partnerjevega telesa, masturbacija, uporaba seksualnih fantazij, idealen seksualni scenarij ter uporaba seksualnih pripomočkov v spolnem življenju posameznika ali para,« razloži specializantka transakcijske analize in doda, da je najpomembnejše v seksualni psihoterapiji, da za par najdejo dovolj dober seks, kar je bistvena razlika ali je par star dvajset ali šestdeset let.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte