Ona: Želja po moškem postane ukaz podzavesti

V začetku gre vse z lahkoto. Seks? Prav vseeno mi je. Uživam v obdobju, ko ga ne potrebujem, in s sočutjem opazujem pse na travniku, kako jih muči nagon! Jaz imam v življenju pomembnejše stvari. Minevajo meseci in pojavi se napetost, ščemenje, toplota v trebuhu mi vzbuja skomine. Zapletem se v prepovedano afero in zadnji trenutek se umaknem iz solidarnosti do njegove žene. Občutek zmagoslavja me drži pokonci nekaj mesecev, nato se v moj svet svobode zažre meglena sivina. Med listanje pornografije se prikrade kljubovalnost in ko prijateljice pripovedujejo o novih romancah, hitro zamenjam temo pogovora. Tolažim se, da nisem osamljena, dokler me ne premaga jok. Napade me moj drugi jaz in mi dopoveduje, da sem samo človek, in bojevati se proti instinktu bi bilo prav tako neumno kot prenehati jesti. Zadnji poskus kljubovanja: ali res potrebujem moškega, ki bi drezal po mojem drobovju in se mi zleknil čez trebuh? Premor. Nato udari kot strela z jasnega. Ja! Potrebujem ga. Hočem seks, zdaj in takoj.

Želja po sanjskem moškem postane ukaz podzavesti. Na sestankih zatiram histerično hihitanje, ko se zalotim, da se v sanjarjenje prikrade tudi sodelavec in me pohotno razvaja. Pri frizerju se topim pod rokami vajenca, ki mi pere lase. Naenkrat postane vsaka moška pojava tarča ocenjevanja, kakšen bi bil v postelji! In nenadoma se vsi zdijo odlični! Če je že malo plešast in okrogel, če ima piskajoč glas – nič zato! Saj ima vendar izjemen značaj. Vse se vrti okrog seksa oziroma okrog tega, da sem brez. Brez seksa v dvoje.

Naj si najamem moškega za eno noč? Tudi če me ne bi maral, bi moral opraviti svoje, saj bi ga plačala. Seveda ne zberem poguma, na zabavi pa me sodelavec nesramno analizira in se vsiljuje. Razum me svari: tip, ki te otipava, je zloben, grob in očitno pijan! Vsi moji čuti so na preži, hormoni divjajo in razum me je zapustil. V zadnjem trenutku pobegnem. Šele na svežem zraku zadiham in se zasmilim sama sebi. Kako necivilizirano in kako napeto. Saj imam konec tedna vendar zmenek s starim znancem. Nima pleše. Predvsem pa ne pije!


On: Nič ni narobe, če spim sam.

Sedim v avtobusu s pretesnimi hlačami. Presneto težka situacija. Težka zato, ker jo otežuje kroj mojih novih spodnjic in ne anatomija erekcije. Neverjetno, kakšen erotičen naboj je izžarevala prodajalka, ki mi jih je prodala. Tudi blondinka pri bankomatu je polna življenja, pa seksi najstnica, ki se pelje z menoj, kdo ve, do katere postaje. Vroče sonce me prebuja, počutim se lahkotnega, čeprav v utesnjenih hlačah. Zdi se mi, da je na ulicah vse polno življenjskih družic, s katerimi bi se lahko pogovarjal, jih privil k sebi in se z njimi spustil v razburljiva razmerja.

Morda je prav v tem razlog za otroško ljubezen južnih narodov. Le kaj naj drugega počnejo? Če bi tudi mene dan za dnem grelo sonce, ne bi bilo ženske, ki me ne bi zanimala. Hrepenenje raste. Z vsako kepico sladoleda postajam potencialni perverznež. Ah, kako je sladka, prisrčna in simpatična, gotovo je polna humorja in ima enak okus za glasbo. Seks pride potem kar sam od sebe.

V tem času je toliko privlačnih ljudi! Upam le, da bo kakšna predstavnica opazila sonce v mojem srcu in prišla na idejo, da sem tudi jaz ves krasen in čudovit. Gotovo me bo ogovorila in vprašala, ali bi šel z njo. In če se mi bo zazdelo, da hoče le moje telo, bom lahko – vsaj teoretično! – odklonil. Saj to je vendar prednost samskega življenja: neodvisen sem in lahko zapeljem toliko deklet, kot mi srce poželi. Sicer pa tudi ni nič narobe, če spim sam. Dobro se naspim, v miru gledam prenose in se ne prepiram o najboljšem programu, ljubkovalna imena pa so ponavadi tako neprijetna!

Študije dokazujejo, da je tisti, ki ima redne spolne odnose s partnerjem vsaj trikrat na teden, v povprečju videti deset let mlajši od posameznikov iz primerjalne skupine z manj seksa. 

Je življenje brez seksa nezdravo?

Maloštevilne študije so pokazale, da je spolni nagon le nagon, ki je pomemben za ohranitev vrste in ne za preživetje posameznika. Pomanjkanje seksa naj torej ne bi bilo škodljivo za zdravje. Kot je dokazano, lahko zaradi njega trpijo moški: z rednimi orgazmi se prostata prazni in ostane elastična, sicer se lahko poveča in povzroča zdravstvene težave. Občutek premočnega semenskega pritiska ali hormonskega preobilja znanstveno še ni raziskan. Strokovnjaki domnevajo, da pri pomanjkanju seksadoločene hormonske okoliščine pospešujejo poželenje in da naj bi bil pri moških pomemben predvsem testosteron.

Kaj se dogaja v telesu? Pri seksu se krvni pritisk dvigne do 220, srce razbija s 180 udarci na minuto in dihanje se pospeši na 40 vdihov v minuti. Med orgazmom se pretaka po koži desetkrat več krvi kot v mirnem stanju, pretok limfe oživi, ožilje se napolni s hormoni, ki čistijo kožo in gladijo gubice. Študije dokazujejo: kdor ima redne spolne odnose s partnerjem vsaj trikrat na teden, je v povprečju videti deset let mlajši od primerjalne skupine z manj seksa. Raven adrenalina, ki se med seksom poviša, odpravlja tudi škodljive napetosti. Med orgazmom telo pospešeno izloča tudi snov nitroksid, ki varuje ožilje in koristi tudi srcu, saj zmanjšuje nevarnost infarkta.Glavno vlogo pri seksu imajo hormoni

Oxytocin: hormon poželenja, erotike, nežnosti in topline, ublaži bolečino (tudi pri menstruaciji) in zavira delovanje stresnega hormona kortizola. Pospešuje nastanek belih krvničk, uničuje infekte in je pomemben za hitrejše celjenje vnetij ali ran. Strastna ljubezenska noč je torej pomembna za krepitev imunskega sistema!

Testosteron: najpomembnejši moški spolni hormon, ki uravnava željo po ljubezni, proizvaja ga tudi žensko telo. Deluje pozitivno na presnovo, pospešuje nastanek beljakovin, ki so pomembne pri zgradbi mišic in kosti.

Endorfini: delujejo v možganih in na drugih delih telesa. Razvijejo se pri nežnem božanju kože, blažijo bolečino in dajejo občutek sreče, v zadostni količini pa pravo stanje omame.

Estrogen in progesteron: oba nastajata pri nežnostih in orgazmu, dobro prekrvavita kožo, preprečujeta izsušitev in krepita tkivo. Delujeta kot dobra preventiva pred krčnimi žilami in celulitom. Povečana količina estrogena lahko odpravi boleče menstrualne krče.Spolna vzdržnost

Šport: vrhunski športniki, med katerimi so daleč na prvem mestu boksarji, pravijo, da vzdržnost pred tekmovanji močno poveča možnosti za zmago. Seks pred dvobojem omehča glavo, je pogosto slišati, trdnih medicinskih dokazov o zmanjšani bojevitosti ali slabši telesni pripravljenosti zaradi seksa pa za zdaj še ni.

Cerkev: po rimskokatoliški tradiciji naj bi vzdržnost približala človeka bogu, hkrati pa je vse, kar je povezano s seksom, označeno za grdo mesenost. Prekletstvo živalskega nagona, zahteva po celibatu in pomanjkanje nasvetov ali navodil, kako naj človek uravnava strasti in hormone, lahko na splošno vodijo v nepravilen odnos do telesa in spola. Možne posledice: stres, psihične motnje, vse do kriminalnih dejanj, kot so zlorabe otrok. Da tak znanstveni prikaz ni pretiran, dokazujejo spolni škandali, v katere so pogosto vpleteni cerkveni dostojanstveniki.

Tantra: v indijski tantri se mora človek, ki teži k višji zavesti, odpovedati seksu. Temelj nauka: spolna energija in pripadajoči telesni sokovi (še posebno sperma) predstavljajo najvišji in najčistejši energijski potencial – kundalini. Ljudje (moški) ga ne bi smeli zapravljati, temveč zbirati in preusmeriti. Energijo ponazarja ob vznožju hrbtenice zvita kača. Ko se kundalini prebudi, se dvigne (z natančnimi vajami joge in tantre) ob hrbtenici in odpre čudovite možnosti: doseganje modrosti, zavest na višji ravni, vpogled v skrivnosti vesolja in na koncu združitev z njim.