IKONE

Ruth Podgornik Reš: Priljubljena vrtnarka in prva Slovenka, ki je pretekla Špartatlon

Bila je znana vrtnarka in uspešna utramaratonka, ki je kot prva Slovenka uspešno pretekla Špartatlon, pri čemer se je zavihtela na drugo mesto.
Fotografija: Ruth Podgornik Reš Foto: Aleš Črnivec/Delo
Odpri galerijo
Ruth Podgornik Reš Foto: Aleš Črnivec/Delo

Ruth Podgornik Reš je bila kot vrtnarka med Slovenci zelo priljubljena. S tega področja je imela veliko znanja in praktičnih izkušenj, zato je ljudem preko izdanih knjig, oddaje, ki jo je vodila na Radiu Triglav, in svojega bloga predajala številne koristne napotke.

Poleg tega je bila tudi rekreativna športnica, ki se je lahko pohvalila z izjemnimi dosežki. Udeležila se je 98 kilometrov dolgega ultramaratona okoli Mont Blanca, pretekla 800 kilometrov dolgo pot od Maribora do Ankarana, eden njenih najbolj odmevnih dosežkov pa je sodelovanje na ultramaratonu Špartatlon, saj je bila prva Slovenka, ki ga je uspešno pretekla, pri tem pa je dosegla tudi laskavo drugo mesto.

PREBERITE ŠE -> Izjemno življenje Slovenke, ki je ustanovila Ciciban in Bralno značko

Mož Rajko Podgornik je bil hkrati tudi njen osebni trener

Rojena je bila 30. januarja 1963 na Jesenicah, s športom pa se je ukvarjala že od malih nog. Obiskovala je gimnazijo v Škofji Loki in kot srednješolka v klubu trenirala tek na smučeh. Po končani gimnaziji se je vpisala na ljubljansko Biotehniško fakulteto, smer agronomija. Tedaj je šport na tekmovalni ravni opustila, saj je študij od nje terjal preveč časa in energije, da bi se lahko posvetila obema. Leta 1986 je diplomirala iz sadjarstva in vrtnarstva, s čimer je pridobila naziv diplomirane inženirke agronomije.

Njen življenjski sopotnik in hkrati osebni trener je bil Rajko Podgornik, kondicijski trener, mednarodni biatlonski sodnik in soorganizator biatlonskega tekmovanja za svetovni pokal na Pokljuki. Dolga leta je delal tudi kot kmetijski svetovalec, navdušuje pa se tudi nad vzgojo bonsajev. V zakonu so se jima rodili trije otroci, družina pa je živela v Mošnjah pri Radovljici.

Ljudje, ki so poznali Ruth, so zanjo dejali, da je bila zelo pozitivna oseba z veliko energije, ki se je rada lotevala različnih podvigov. Po 40. letu starosti, ko je imela manj dela z gospodinjstvom in otroki, se je začela intenzivno ukvarjati s tekom, pozimi pa je kondicijo vzdrževala s turno smuko.

Ruth Podgornik Reš Foto: Osebni arhiv
Ruth Podgornik Reš Foto: Osebni arhiv

Pretekla ultramaraton Transahariana in 252 kilometrov po brazilski džungli

Kmalu se je začela udeleževati maratonov. Dvakrat je pretekla Ljubljanski maraton, udeležila se je duatlona Jamnik, dvakrat pa je bila tudi udeleženka triatlona jeklenih. Kasneje se je začela vse bolj zanimati tudi za ultramaratone. Tako se je leta 2009 udeležila 98 kilometrov dolgega ultramaratona okoli Mont Blanca, leto kasneje pa je pretekla ultramaraton Transahariana (270 kilometrov), ki poteka po jugu Alžirije.

Ruth je v tistem obdobju pretekla tudi 90 kilometrov po Dolomitih, bosonoga je tekla okoli Blejskega jezera, kot prva ženska pa je pretekla tudi 800 kilometrov dolgo planinsko pot od Maribora do Ankarana. Premagala jo je v 13 dneh in šestih urah. Poleg tega je v brazilski džungli pretekla 252 kilometrov.

PREBERITE ŠE -> Neverjetna življenjska zgodba Louisa Vuittona, pri 13 pobegnil od doma in prepešačil Francijo

Špartatlon pretekla kot prva Slovenka in pri tem osvojila srebrno medaljo

Zagotovo je v javnosti najbolj odmevala njena udeležba na Špartatlonu, na 246 kilometrov dolgi poti, ki poteka med Atenami in Šparto. Udeležila se ga je kot prva Slovenka in s časom 31 ur in 17 minut med 285 tekači zasedla častno drugo mesto. Nekoč je v enem od intervjujev o udeležbi na tem ultramaratonu, ki velja za enega najtežjih na svetu, dejala: »Pri teku mi je cilj z užitkom priti od začetka do konca in lahko rečem, da mi je to na Špartatlonu res uspelo.« Njen tek je ves čas spremljala ekipa Televizije Maribor.

Podgornik Reševa je sicer tudi zelo rada vrtnarila. O tovrstnih temah je veliko pisala tudi na svojem blogu. Tam je o vrtnarjenju med drugim napisala: »Kdor zaseje vrt, zaseje ljubezen.« Dolga leta je pripravljala in vodila oddajo o vrtnarjenju Triglavski zeleni kotiček, ki se je predvajala na Radiu Triglav. Vodenje te oddaje je po njeni smrti prevzela njena sestra Mateja. Pisala je tudi članke za reviji Delo in Družina.

Izdala je tudi več knjig o vrtnarjenju, med katere spadajo: Okenske in balkonske rastline (1998), Enoletne in dvoletne cvetlice (1999), Cvetoče zasaditve obešank, korit, balkonov (2002, 2003, 2005), Čarobni svet buč (2003, 2005, 2010), Rožice za vse letne čase (2004), Naša pokopališča: priročnik o urejanju grobov (2005), Sto sezonskih rastlin na Slovenskem (2007, 2008), Cvetoče razkošje: za okrasitev hiše, balkona, terase, okenske police (2008) in Cvetoče okrasje: zelena in pisana darila narave (2009).

Ruth Podgornik Foto: Osebni arhiv
Ruth Podgornik Foto: Osebni arhiv

Umrla je pod snežnim plazom na poti do Kredarice

Ruth Podgornik Reš je umrla v starosti 49 let 27. decembra 2012 na poti s Krme proti Kredarici, kamor se je odpravila sama z družinskim psom v nahrbtniku. Med potjo jo je zasul snežni plaz. Našli so jo mimoidoči pohodniki in na njihov poziv je ponjo prišla Gorska reševalna služba Mojstrana, vendar pa so na pomoč prišli prepozno, saj je bila tedaj že mrtva. Pes, ki jo je spremljal na poti, je dogodek preživel.

Nekaj let po njeni smrti je njen bivši mož Rajko Podgornik v enem od intervjujev dejal: »Po Ruthini smrti je bilo seveda težko, vendar sem sčasoma ugotovil, da bi, če se ne bi zavestno odločil, da končam žalovanje, osebnostno propadel. Če ne bi bilo otrok, je vprašanje, kaj bi bilo takrat z mano. To so bili res težki časi. Še posebej zato, ker sva bila z Ruth skupaj vse življenje. Imela sva lep zakon.«

Podgornik Reševa je bila tekom svojega življenja tudi nominirana za Slovenko leta. V spomin nanjo še dandanes potekajo nekateri športni dogodki. Vsako leto se zadnji vikend v februarju odvija Ruthin tek; Gre za neprekinjen 48-urni humanitarni tek in pohod okoli Blejskega jezera. Na obletnico njene smrti poteka tek in pohod v Mozirju, v juniju pa se je možno udeležiti teka na Brezjah.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte