IKONE

Izjemno življenje slovenske pevke Simone Weiss, kraljice ljudskih src

Simona Weiss se je ljudem v srca vtisnila kot odlična pevka, odprta in topla oseba ter dobrodelnica, ki je kasneje v življenju postala tudi psihologinja.
Fotografija: Simona Weiss Foto: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Simona Weiss Foto: Osebni arhiv

Bila je znana slovenska pevka zabavne glasbe, tekstopiska, fotomodel in psihologinja. Simona Weiss je veljala za lepotico, med ljudmi pa je bila priljubljena zaradi odprtega in toplega odnosa do njih, zaradi česar se je je prijel tudi vzdevek 'kraljica ljudskih src'. Nastopala je na odrih po vsej Jugoslaviji, med drugim pa je kar petkrat napolnila ljubljansko Halo Tivoli. Kot prva ženska je prejela viktorja popularnosti za glasbenega izvajalca.

V času svoje glasbene kariere je posnela 20 albumov, skupno pa je bilo prodanih kar 500.000 izvodov, zaradi česar velja za eno najbolje prodajanih slovenskih glasbenikov. Posnela je približno 200 skladb, med katerimi so bile še posebej priljubljene Mati, Tisoč želja, Ti si ljubezen, Vzela sem si Štajerca, Ena želja in Pet poljubov. Petkrat je sodelovala na festivalu Melodije morja in sonca, posnela pa je duete z nekaterimi zelo priljubljenimi glasbeniki, kot so Tereza Kesovija, Goran Karan in italijanski pevec Al Bano.

PREBERITE ŠE -> Zadnji intervju s Simono Weiss: Življenje, nenehni kaos

Na Miss Slovenije zasedla drugo mesto in spoznala bodočega moža

Rodila se je v Mariboru 29. aprila 1963, otroška leta pa je preživela s starši in dvema sestrama v Kamnici pri Mariboru. V mladih letih si je želela postati učiteljica ali zdravnica. Prakticirala je številne obšolske dejavnosti. Pela je v pevskem zboru, obiskovala je strelski, dramski in literarni krožek ter trenirala odbojko. Nekaj časa je bila tudi disko plesalka.

Leta 1984 se je prijavila na lepotno tekmovanje Miss Slovenije, pri čemer je zasedla mesto prve spremljevalke. To tekmovanje je imelo velik vpliv na njeno zasebno življenje, saj je na njem spoznala Gorana Šarca, tedanjega člana glasbene skupine Rendez Vous. Postala sta par in Simona Weiss se je zaradi njega kmalu po tem preselila v Ljubljano. S Šarcem je bila poročena 32 let, do svoje smrti.

Zapela pesem, ki je bila najprej dodeljena Heleni Blagne

Leta 1985 je osvojila drugo mesto za najbolj fotogenično Jugoslovanko. Še preden se je začela njena pevska kariera, se je Weissova ukvarjala s pisanjem besedil. Leta 1986 se je udeležila Opatijskega festivala. Pri tem je prišlo do zanimivega spleta naključij. Skladba, ki jo je napisal Goran Šarec, je bila najprej dodeljena slovenski pevki Heleni Blagne, ki pa jo je zavrnila.

Tedaj je Šarec pesem ponudil Simoni, s čimer so se ji odprla vrata, da je nastopila na tem festivalu in začela s pevsko kariero. Kljub temu da z nastopom večjega uspeha ni požela, je zaradi udeležbe na festivalu postala medijsko prepoznavna. Weissova je kasneje v enem od intervjujev omenila, da meni, da se je njena kariera pevke tedaj začela ravno ob pravem času; ne prepozno in ne prezgodaj.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Učila se je od najbolj znanih jugoslovanskih pevcev

Do pravega začetka njene glasbene poti je sicer prišlo leto kasneje. Tedaj je v studiu Tivoli posnela svojo prvo ploščo, njena tedanja glasbena zvrst pa je bila opredeljena kot pop rock. Po tem, ko je nastopila na nekaj festivalih, je nekoliko spremenila svoj način delovanja in postala resna samostojna pevka, ki je začela izdajati uspešnice. Njen mož Šarec je kasneje o njej dejal, da je bila kot pevka zelo učljiva. Ko je zahajala na nastope najbolj znanih jugoslovanskih pevcev, je pogosto stala tik pod odrom in opazovala, na kakšen način pojejo in nastopajo.

Leta 1993 je rodila sina Simona in materinstvo jo je zelo osrečilo. Ker se je želela posvetiti svojemu otroku, si je za nekaj časa vzela premor od odrskih desk. Ko se je vrnila na glasbeno sceno in je želela izdati album, so jo številne založbe zavrnile. Na pomoč ji je priskočil mož, ki je kot njen menedžer ustanovil založbo Megaton, kar se je zakoncema zelo obrestovalo.

Uresničila si je željo in se vpisala na študij psihologije

Po nekaj letih glasbene kariere in po številnih uspehih na tem področju se je odločila, da spremeni svojo karierno pot. O tem koraku je kasneje v enem od pogovorov dejala: »V glasbeni karieri sem tako ali tako naredila vse, kar mi je trg omogočal. Ko 20 let zabavaš druge in si jim nenehno na voljo, ob vseh praznikih, dneh, ko slavijo, se vprašaš, kaj pa jaz, kaj pa moje neuresničene želje, cilji, ki jih želiš doseči zato, da bi se zadovoljil, bil miren v sebi.«

Tako si je leta 2000 izpolnila željo in vpisala študij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki pa ga je opravila z odliko in za svoje diplomsko delo prejela Prešernovo nagrado. Leta 2002 je rodila še drugega otroka, hčerko Rene, ki se je kasneje preimenovala v Liliette. Eno leto po rojstvu se je Weissova ponovno vrnila na odre in izdala ploščo Računam nate, vendar pa je že naslednje leto zaključila s kariero pevke.

PREBERITE ŠE -> Simona Weiss: Dobro mi je bilo prej in dobro mi je zdaj

Štefka Kučan ji je za humanitarno delo dodelila plaketo

Družinsko življenje ji je veliko pomenilo in ko je opustila pevsko kariero, se ji je lahko še toliko bolj posvetila. To, da ji je bila družina vedno na prvem mestu, je dokazala tudi z izjavami, kot sta: »Če sem jaz zadovoljna, če sem jaz dobro, potem je dobro tudi mojim otrokom, moji družini.« in »Imam trdo kožo in smisel za humor. Lahko pišejo karkoli, govorijo karkoli, samo ne želim, da se pri tem dotikajo moje družine, ker je to tisto, kar mi je sveto.«

Med drugim je znana tudi po svoji dobrodelnosti, saj je takratnih devet milijonov slovenskih tolarjev donirala ljubljanski porodnišnici za nakup dveh inkubatorjev. Še istega leta, ko se je odločila za to srčno gesto, je od takratne prve dame Štefke Kučan za svoje humanitarno delo prejela plaketo.

Imela je raka na črevesju in bila prešibka za operacijo

Zaradi diagnoze, ki je bila postavljena njenemu sinu, se je po končanem študiju posvetila preučevanja otrok z avtizmom in na podlagi pridobljenega znanja pomagala takim otrokom in njihovim staršem. Leta 2010 je začela pisati znanstveno monografijo Leseni deček sodobnega časa – Aspergerjev sindrom: teoretična spoznanja in študija primera, vendar knjige ni uspela napisati do konca. Jo je pa po njeni smrti izdal njen mož. Leta 2011 je magistrirala, odločila pa se je tudi za nadaljevanje izobraževanja na doktorskem študiju.

Leta 2015 je njo in njeno družino pretresla diagnoza, da ima raka na debelem črevesju, ki se je že razširil po celem telesu. Ker naj bi bilo njeno telo prešibko, se zdravniki niso odločili za operacijo. Njena življenjska pot se je zaključila 19. decembra 2015 v bolnišnici v Slovenj Gradcu, ko je bila Weissova stara 53 let.

Foto: Igor Zaplatil/DELO
Foto: Igor Zaplatil/DELO

»Po dobrih delih bo živela še naprej«

Žalostno vest je njena družina sporočila preko družbenih omrežij z besedami: »Z globoko žalostjo sporočamo, da je utihnil angelski glas in zaspalo srce naše ljubljene mame in soproge Simone Weiss.« Pogreb je potekal na ljubljanskih Žalah in je bil odprt za javnost.  

Njena glasbena kolegica Damjana Golavšek je o njej po njeni smrti dejala: »Veliko je naredila za druge ljudi, zato bo po dobrih delih še naprej živela.«. Slovenska besedilopiska in pisateljica Elza Budau jo je opisala tako: »Velik umetnik je lahko samo tisti, ki ima čisto dušo, ki ni pokvarjen. In ona je bila absolutno čista duša in velika umetnica.« Novinarka in pisateljica Vesna Milek je o njej povedala: »Zdi se mi, da je imela Simona to, kar imajo velike zvezde. Ta prazen prostor v sebi, v katerega so ljudje projicirali svoje sanje, hrepenenje, želje, frustracije in bolečino.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte