DECEMBRSKA HVALEŽNOST

Manca Košir: Enostavno je živeti, a težko je biti

Še ne veste, kaj boste letos podarili najbližjim? O umetnosti obdarovanja smo se pogovarjali z Manco Košir, ki božična darila za svoje drage nabira vse leto.
Fotografija: Manca Košir:
Odpri galerijo
Manca Košir: "Z družino imamo čudovit ritual! Ko sedimo za mizo, si najprej povemo eno težko stvar, ki se nam je zgodila to leto, in potem takoj najmanj tri ali več čudovitih, ki smo jih doživeli." Foto: Taja Košir Popovič

Dr. Manca Košir je vse prej kot samo publicistka, pisateljica in knjigoljubka. Je srčna ženska, ki premišljeno govori o življenju in nas z vsako besedo opominja, kako biti človek in za kaj vse smo lahko hvaležni, sploh v tem prazničnem delu leta. 

Pred vrati so božično-novoletni prazniki, ko večina mrzlično hiti po trgovinah za darili, medtem ko drugi godrnjajo, kako komaj čakajo, da bodo mimo. Kaj vam pomenijo prihajajoči prazniki? 

Prazniki mi pomenijo prazni-ti svojo dušno posodo smeti, ki so se nabrale v njej, jo čistiti in pripravljati, da bo prazna lahko sprejela nove izkušnje, nova doživetja … Zato zame veseli december pomeni umiritveni čas. Ko tole napišem, hitim na Debeli rtič na moj tradicionalni post z društvom Preporod in Marjanom Videmškom. Post je zame duhovna praksa, shujšati mi res ni potrebno, hehe … Mir in tišina in zbranost ob prebiranju mistične poezije velike Lalle iz 14. stoletja, ki jo je iz sanskrta prevedla moja najljubša najmlajša, bodo zame najgloblji praznik! 

Če ne čez leto, je december nedvomno čas, ko se zbere družina. Je tako tudi pri vas in kaj takrat počnete skupaj? 

Seveda tudi naša velika družina praznuje božično radost Svetlobe, ki se rojeva, in Jezusa, ki prinaša Luč. Nam je najpomembnejše druženje. Da smo končno SKUPAJ, kar je pri mojih ljubih, ki so razsejani po svetu, popotniki zaradi zanimivih služb, včasih težko uskladiti. Imamo čudovit ritual! Ko sedimo za mizo, si najprej povemo eno težko stvar, ki se nam je zgodila to leto, in potem takoj najmanj tri ali več čudovitih, ki smo jih doživeli. Pozorno se poslušamo in s hvaležnostjo se zavedamo naše bližine in ljubezni, ki teče skozi nas. Kakšna Milost! 

PREBERITE ŠE -> Manca Košir: Ne prej, ko so me vabili, ne zdaj, se ne bi izselila iz Slovenije 

Kaj pa darila, se med seboj obdarujete? 

Darila? Uf, to je pa posebna zgodba. Smo ugotovili, da dobivamo preveč daril, haha … In se menimo, kako bi zmanjšali njihovo količino, kajti vse bolj ugotavljamo, da je manj več. Če je daril preveč, kar se v veliki družini, kjer vsak član radodarno obdaruje vse druge, dogaja, se vsem darilom niti posvetiti ne moremo … 

Manca Košir:
Manca Košir: "Eno mojih najlepših doživetji je vsakotedensko prebiranje vnukovega prav posebnega darila, ki mi ga je daroval za moj marčevski 75. rojstni dan." Foto: Jože Suhadolnik

Nam lahko zaupate, kako vi izbirate darila in kaj najraje podarjate, materialne stvari ali takšna z vsebino, sporočilom? 

Jaz imam že desetletja doma veliko škatlo, v katero polagam darila vse leto, ko kaj vidim v trgovini in se mi zazdi, da bi s tem koga od mojih razveselila. Zato decembra ne letam po trgovinah kot kura brez glave, ampak samo vzamem iz škatle, kar se je čez leto nabralo v njej. Tudi rojstnodnevna darila so notri, zato me panika, kaj podariti, pač nikoli ne zajame. Knjige pa so vedno pri roki, te kupujem kar naprej, tudi meni jih radodarno podarjajo, tako da je to najlepše darilo, ki nikoli ne mine, vedno z menoj. 

PREBERITE ŠE -> Čudoviti božični sejmi, ki bi jih morali obiskati v letošnjem decembru

Omenili ste, da si z družino med prazniki poleg ene težke stvari zaupate tudi vsaj tri čudovite. Bi nam lahko razkrili eno letošnjo. 

Letos bom na božični večerji gotovo povedala, da je eno mojih najlepših doživetji vsakotedensko prebiranje vnukovega prav posebnega darila, ki mi ga je daroval za moj marčevski 75. rojstni dan. Obljubil mi je, da mi bo vsako nedeljo poslal novo pesem, napisano prav zame. In obljubo drži! Pravkar sem prebrala njegovo ne vem že katero, gotovo več kot petdeseto pesem, ki se začenja takole:

Kaj je prav, kaj ni? 
Kdaj je pravi čas, kdaj napačen?
Kaj povedati, kaj zadržati zase?
Kaj če ja, kaj če ne?

Enostavno je slediti, težko graditi. 
Enostavno je biti tiho, težko spregovoriti. 
Enostavno je biti le še eno ime, težko en človek. 
Enostavno je živeti, a težko biti. 

Naj za konec le ponovim Tinov verz in z njim vsem bralkam in bralcem zaželim mirno, globoko doživetje božiča in novega leta: Enostavno je živeti, a težko je biti. Zato bodimo! Hvaležni, da smo in da se imamo! 

Preberite še:

V prodaji