RDEČI ZDRAVILEC

Vsi zdravilni učinki šipka in kako ga lahko sami nabiramo in uživamo

Šipek je ena tistih vsestranskih rastlin, ki jo je dobro imeti pri hiši. Poleti vam bo postregla s čudovitimi cvetovi, jeseni pa vas obdarila z zdravilnimi plodovi.
Fotografija: Šipek vsebuje veliko več vitamin C kot limone. Foto: Roman_studio/shutterstock
Odpri galerijo
Šipek vsebuje veliko več vitamin C kot limone. Foto: Roman_studio/shutterstock

Pasja vrtnica za rane

Na Madžarskem in Poljskem pravijo šipku divja vrtnica, v angleško govorečih deželah pa pogosto kar »dog rose« oziroma pasja vrtnica, kar je tudi njegovo latinsko ime Rosa canina. Grmičasta rastlina med cvetenjem zares spominja na mini vrtnice. In zakaj pasja? Verjetno zato, ker so v 18. in 19. stoletju s šipkom razkuževali in zdravili rane, ki so nastale po ugrizih psov s steklino. 

image_alt
Pitje čaja te rastline lajša številne zdravstvene težave

Bogat z vitaminom C

Rdeči šipkovi plodovi niso le živahen okras puste jeseni, temveč tudi tempirana bomba vitamina C. Odlična novica je, da v šipku tudi po toplotni obdelavi in ko ga posušimo, ostane večina pozitivnih učinkovin, kot so antioksidanti. Poleg sicer zelo neobstojnega vitamina C vsebuje še številne druge vitamine, B, E in K, ki skrbijo za boljšo koncentracijo in hitrejše obnavljanje celic, ter minerala kalcij in železo, ključno za telesno preskrbo s kisikom. 

Težko se je upreti lepoti šipkovih cvetov, a jih namesto za šopek pustite raje na grmu. Naberite jih šele, ko postanejo zdravilni plodovi. Foto: Vlad Ispas/shutterstock
Težko se je upreti lepoti šipkovih cvetov, a jih namesto za šopek pustite raje na grmu. Naberite jih šele, ko postanejo zdravilni plodovi. Foto: Vlad Ispas/shutterstock

Zdravilni šipkov čaj 

Večina ljudi šipek najbolj pozna v obliki čaja, bodisi samostojnega ali takšnega, ki so mu primešani še drugi sadeži ali zelišča, s čimer ni prav nič narobe, saj pitje šipkovega čaja blagodejno vpliva na zdravje. Povečuje denimo izločanje seča in posledično čisti kri, zvišuje pa tudi obrambno moč telesa. A to še ni vse, danski strokovnjaki so dognali, da je šipkov čaj dober za sklepe. Zaradi vsebnosti galaktolipida v šipku namreč ugodno vpliva na gibljivost sklepov bolnikov z artrozo. Zaradi visoke koncentracije vitamina C pa pomaga pri nastajanju kolagena, kar vodi do normalnega funkcioniranja hrustanca v sklepih. 

PREBERITE ŠE --> To so najpomembnejši antioksidanti in v kateri hrani jih najdemo

Nabiranje in uporaba 

Šipkove plodove nabiramo vse od julija do novembra. Bolje je počakati in ga nabirati pozno jeseni, ko pade prva slana, saj naj bi prav plodovi, ki kljubujejo mrazu, vsebovali več vitamin C. Največ ga je v živo rdečih plodovih in tistih, ki zrastejo na hladnejših in vlažnejših območjih. Podobno kot pri ostalih zdravilnih rastlinah se je tudi pri šipku priporočljivo izogniti tistemu, ki raste ob prometnih cestah, zato se ponj podajte raje v neokrnjeno naravo ali nabirajte domačega, če ni izpostavljen onesnaženju. Pred trni se seveda zaščitite z rokavicami, plodove pa režite z vrtnarskimi škarjami.

Priporočljivo je, da vsako jesen naberemo novo zalogo šipka, saj se količina vitamina C v enem letu zmanjša kar za tri četrtine. Nabrane plodove očistimo, med drugim odstranimo svetle laske, saj vsebujejo snovi, ki lahko povzročijo prebavne motnje. Če boste šipek sušili za čaj, plodove razpolovite in jim izdolbite semena, a jih ne zavrzite. Tako olupke kot očiščena semena posušite. Suha semena nato zmeljite v prah, tako pripravljena so uporabna za zdrav napitek, ki lahko nadomesti šipkov čaj (ki ga kuhamo iz posušenih lupin). Za odpornost in proti prehladu je dovolj že noževa konica prahu, ki ga zmešamo v kozarcu vode in popijemo enkrat ali dvakrat na dan. 

Semena v šipkovih plodovih so prav tako zdravilna, zato jih nikar ne zavrzite. Foto: Kpixmining/shutterstock
Semena v šipkovih plodovih so prav tako zdravilna, zato jih nikar ne zavrzite. Foto: Kpixmining/shutterstock

Recept za šipkovo marmelado 

Poleg šipkovega čaja je izredno priljubljena tudi šipkova marmelada, ki ni samo slastna, ampak tudi bogata z vitaminom C, saj ga s kuhanjem v plodovih ne uničimo. Vseeno pa je marmelado priporočljivo čim prej pojesti, količina vitamina C v njej namreč sčasoma propada, po enem letu ga vsebuje le še eno četrtino. 

Potrebujemo: 500 g šipka, 3 manjša jabolka, 150 g sladkorja, 4 žlice limonovega soka in ščepec cimeta.

Priprava: S šipkovih plodov odstranite peclje. Plodove razrežite na manjše dele in odstranite seme. Dobro operite. Olupite jabolka, jim izrežite peščišče in razrežite na krhlje. Očiščenemu šipku dodajte še druge sestavine in malo vode. Kuhajte počasi pri nizki temperaturi, dokler se sestavine ne zmehčajo. Vse skupaj pretlačite in precedite. Dobljeno maso še enkrat prevrite, potem pa jo spravite v kozarce za vlaganje in dobro zaprite.

Šipkova marmelada Foto: Piotr Krzeslak/shutterstock
Šipkova marmelada Foto: Piotr Krzeslak/shutterstock

Sirup za krepitev odpornosti 

Še ena izmed zanimivih uporab šipkovih plodov je kuhanje sirupa, ki ga lahko uživate samostojno ali dodajate drugim pijačam. Ne bodite začudeni, če vam bo okus pričaral nostalgične spomine, šipek namreč še vedno dodajajo kultni kokti, ki ima prav zaradi tega rdečega ploda tako značilno aromo.  

Potrebujemo: liter vode, 40 g posušenih ali 100 g sveže sesekljanih plodov šipka in 450 g sladkorja.

Priprava: Vodo zlijte v posodo za kuhanje, dodajte šipek in pokrijte s pokrovko. Počakajte vse do vretja. Pustite na zmanjšanem ognju od dvajset do trideset minut. Precedite. Očistite posodo, v kateri ste kuhali, in vanjo zlijte precejeno tekočino. Pustite nepokrito na najmanjšem ognju, da počasi izpareva, dokler ne ostane približno dva decilitra tekočine. Dodajte sladkor in kuhajte na nespremenjenem ognju še naprej, dokler se sladkor popolnoma na raztopi. Prelijte v kozarce ali steklenice. Na zdravje!

Preberite še:

V prodaji