Vse te cvetlice so užitne in jih lahko jeste sveže, popestrile bodo okus jedi
Cvetlice so v zadnjih letih znova priljubljene v kulinariki, a to, da z najlepšim delom rastlin popestrimo jedi, ni za človeštvo nič novega. Sveže cvetje so uživali že pred tisočletji na Kitajskem, v Indiji, na Bližnjem vzhodu in v starem Rimu.
Užitne cvetlice niso samo lepe in barvite na pogled, jedem lahko dodajo tudi poseben okus od sladkega do pekočega. Večina cvetov vsebuje zelo pomembna vitamina A in C, znanstveniki pa so šele zdaj začeli raziskovati tudi njihove antioksidativne in protivnetne učinke, tako da nas lahko v prihodnosti presenetijo s še več razlogi, zakaj bi jih morali uvrstiti na svoje jedilnike.
Kako jih uživamo
Zlato pravilo priprave skoraj vseh užitnih cvetlic je, da jih uživamo sveže, torej jih pojemo čim prej, ko so bile utrgane. Najbolj okusni so cvetovi, ki so se pravkar odprli, tisti, ki se že nekaj dni nastavljajo soncu, niso več tako dobri. Cvetke prav tako ne potrebujejo kuhanja, pravzaprav jih toplotna obdelava uniči, lahko pa jih zamrznete v ledene kocke in jih tako vse leto uporabljate za popestritev brezalkoholnih in alkoholnih pijač (čudovite so v koktajlih).
Ko nabirate užitne cvetlice, jim je dobro odstraniti zelene čašne liste (pod cvetom), nekateri pa odstranijo tudi prašnike, ker ima lahko cvetni prah grenak okus. Nabrane cvetke pred uživanjem preprosto na hitro splahnite pod hladno vodo, to naredite, tik preden jih postrežete in ne že več ur prej, prav tako pa jih ne namakajte, ker bodo izgubile svojo obliko.
Pomembno opozorilo
Uživajte samo tiste cvetlice, za katere ste prepričani, da so užitne, določene cvetlice namreč lahko vsebujejo tudi strup. Prav tako se pred uživanjem prepričajte, da niste alergični na določeno rastlino.
Cvetlic za uživanje ne nabirajte ob cestah in na območjih, kjer je veliko onesnaženja. In ne pozabite, cvetje iz cvetličarn ter vrtnih centrov ni primerno za uživanje, ker je bilo vzgojeno s pesticidi in kemikalijami. Naj bo videti še tako lepo, ni vredno, da v svoje telo vnašate nepotrebne strupe.
Ker večina užitnih cvetlic ne potrebuje veliko nege, jih lahko preprosto vzgojite doma na vrtu ali v cvetličnih lončkih na balkonih, terasah in okenskih policah. V tem primeru lahko odraslo rastlino kupite tudi v vrtnem centru in počakate, da odvrže kupljene cvetove (ki so bili škropljeni) ter požene povsem nove, preden jih uporabite v kulinariki.
Tulipani
Da, prav ste prebrali. Zelo malo ljudi ve, da so ti pomladni zakladi pravzaprav užitni. Privoščite si tiste, ki vam zrastejo na domači gredici, in ne eksperimentirajte s kupljenimi šopki. Po okusu spominjajo na šparglje in jih dodajajo slanim jedem, predvsem solatam. Lahko jih tudi nadevate z namazi kot solatne liste in se tako izognete ogljikovim hidratom. Nekateri cvetne liste tudi ocvrejo, ker naj bi bili alternativa krompirjevemu čipsu.
Kapucinka
Ta cvetlica je znana po svojem pikantnem okusu, ki spominja na krešo. Kapucink je veliko vrst in barv, prav vse pa so užitne sveže. Poleg cvetov lahko jeste tudi njene liste. Najbolj se podajo na solate in v sendviče.
Kamelija, krizantema, nagelj in potonika
Štiri cvetlice, ki so res čudovite na pogled, povrh vsega pa so tudi užitne. Kamelije so izredno sladke, zato jih največkrat dodajajo sladicam.
Krizanteme so močnega okusa, ki poudari slane jedi. Ne potrebujete jih veliko, pred uživanjem pa jim odstranite čašne liste in trši spodnji del cveta, ki je grenkega okusa.
Izredno sladki in slastni so tudi nageljčki, ki jih mnogi vkuhavajo v marmelade v kombinaciji z jagodami (v marmelade dodajajo tudi cvetove hibiskusa, ki so prav tako užitni), dodajajo v pite in jih celo vlagajo v kis s cimetom. Čudoviti so kot okras na sladicah (torte, sladoled in palačinke) ter na solatah, tako sadnih kot zelenih.
Romantične in bogate potonike se lahko pohvalijo s paleto okusov, nekatere so sladke, druge bolj sadne, tretje celo pikantne. Ogromni dišeči cvetovi bodo vsekakor popestrili katerokoli jed.
Meta in citronska verbena
Uporaba listov mete in citronske verbene v čaju je dobro znana, a njuni cvetovi so resnično nekaj posebnega, imajo podoben okus kot listi, a še bolj cvetlično in svežo aromo. Nekateri trdijo, da bi morali cvetove z mete in verbene potrgati, da listi ne izgubijo okusa, a to je velika škoda. Cvetovi obeh namreč povzdignejo okus sladic in pijač.
Ognjič
Ta zdravilna cvetlica je pogosta v kulinariki, saj zaradi intenzivne rumene barve lahko nadomesti dragi žafran (čeprav nima tako aromatičnega okusa). Ognjičevi cvetovi so užitni sveži, najlepše je potrgati cvetne liste in z njimi okrasiti jedi.
Cvetovi citrusov
Če imate doma drevo kateregakoli citrusa, žrtvujte nekaj njegovih cvetov in z njimi popestrite jedi ali pijače. So nežnejšega okusa kot sadeži in vas bodo lepo presenetili.
PREBERITE ŠE -> Vse, kar morate vedeti o vrtnicah
Tagetes ali žametnica
To cvetlico obožujejo v Indiji, v hinduizmu namreč simbolizira čistost in božanskost. Cvetovi žametnic imajo okus po citrusih in tudi po barvi spominjajo nanje. Sveže lahko dodajate v najrazličnejše jedi, od mesnih, ribjih in zelenjavnih do sladic. Popestrili bodo sendviče, solate in pijače.
Mimoza
Rumeni puhasti cvetovi mimoze so že videti okusni, in res jih lahko uživamo. So sladkega medenega okusa s cvetličnimi notami. Nekateri jih raje pokuhajo, da izgubijo puh, a najbolj slastni so sveži. Vendar pa bodite pri uporabi izjemno previdni, užitni so samo cvetovi prave mimoze (Acacia dealbata), druge vrste in njeni sorodniki so strupeni, zato se prepričajte, za katere gre, preden jih pohrustate.
Vrtnice
Verjetno ni cvetlice, ki bi bila v kulinariki bolj uporabljena kot vrtnica. Kraljica rož še danes kot tisočletja poprej navdihuje številne recepte. Praviloma imajo več okusa stare sorte vrtnic in tiste s temnejšimi cvetovi, tak, kot je njihov vonj, pa bo tudi okus. Če vam torej določena sorta vrtnic ne diši, vam najverjetneje tudi njihov okus ne bo všeč.
Uživamo cvetne liste vrtnic in ne celih cvetov. Ker je uporaba vrtnic v kulinariki tako razširjena, pa lahko jedi z vrtničnim okusom začinite preprosto tako, da jim dodate rožno vodo, ki je na voljo v trgovinah.
Sveže vrtnične liste lahko dodate mesnim in ribjim jedem, z njimi okrasite sendviče, solate in sladice ter pijače. Iz njih kuhajo tudi marmelade, sirupe in celo kis. Lahko pa jih posušite in jih uporabite za čaj ali v začimbnih mešanicah.
PREBERITE ŠE -> Vrtnice v kulinariki: 3 recepti mame in hčerke
Cvetovi buč in maslenice
Morda ste že poskusili ocvrte bučkine cvetove, vendar lahko na enak način pripravite cvetove prav vseh različnih buč, lubenice in celo melone. Nekateri jih polnijo in ocvrejo, okusni pa so tudi sveži. Če vam rastejo doma, pobirajte moške cvetove, prepoznate jih po ožjem steblu za cvetom, ženske pa raje pustite, da obrodijo plod.
Podobno kot cvetove buč uporabljamo tudi maslenice. Imajo čudovit okus, ki se poda v solate, lahko pa jih tudi cvremo in polnimo. Pred uporabo jim odstranite cvetne prašnike, saj so grenkega okusa. Maslenice spominjajo na lilije, a so užitne, medtem ko so lilije strupene, zato bodite previdni pri nabiranju. Če niste prepričani, za katero vrsto gre, poglejte celo rastlino. Maslenice imajo veliko posameznih cvetov in dolge ozke zelene liste, ki kot travne bilke poganjajo iz zemlje, lilije pa po drugi strani prepoznamo po več cvetovih, ki rastejo na enem steblu, s katerega spiralno poganjajo zeleni listi.
Regrat
Regratovi cvetovi so sladki (še posebej, če jim odstranimo spodnji zeleni del) in zelo priljubljeni v kulinariki. Sveže dodajajo solatam, v omlete, lahko pa jih tudi pokuhate kot špinačo. Še neodprte zelene popke tudi vlagajo, imajo podoben okus kot kapre, ali popečejo, saj spominjajo na gobe. Iz rumenih cvetov lahko naredite tudi sirup ali vino.
Vijolice in mačehe
Navadna ali dišeča vijolica (Viola odorata) in njene sorodnice mačehe (Viola x wittrockiana) so izredno priljubljene v sladicah, ker so nežne in nimajo izrazitega okusa. Cvetovi so zelo občutljivi, zato jih je najbolje postreči takoj, ko jih naberemo. Če jim želite podaljšati življenjsko dobo, jih zamrznite v kocke ledu in z njimi okrasite pijače.
Trobentice in primule
Primula vulgaris je v kulinariki znana po nežnem okusu, ki spominja na špinačo, nekatere sorte pa so celo malo pekoče kot rukola. Dodajajo jih tako slanim kot sladkim jedem.
Spominčice
Te drobne modre cvetke nimajo veliko okusa, lahko so celo nekoliko grenke, so pa čudovit okras in užitne, zato jih največkrat potrosimo po sladicah.
Begonije
Cvetovi begonij imajo okus po citrusih in so hrustljavi kot kumare. Užitne so vse vrste, najbolj slastne pa so B. x semperflorens in B. x tuberhybrida.
Lipa, akacija in bezeg
Cvetovi teh dveh dreves in grma so sladki in aromatični. Priljubljeni so kot ocvrta sladica, iz njih pa izdelujejo tudi sirupe, a če želite hitro popestritev jedi in pijač, jim preprosto dodajte sveže cvetove.
PREBERITE ŠE -> Zdravilni učinki bezga, ki bi jih morali poznati, če obožujete bezgov sirup
Jagodičevje
Podobno kot pri bučah so tudi cvetovi jagodičevja užitni in zelo okusni, a imajo svojo ceno. Iz njih se namreč razvijejo slastni plodovi, in če jih potrgamo v času cvetenja, plodov ne bo. Cvetke jagod, malin in robid zato uporabite za okras le tu in tam ter raje počakajte na sadeže.
Bugenvileja
Prav ste prebrali. Okrasna plezalka bugenvileja (iz rodu Bougainvillea), ki razveseljujejo s svojimi rožnatimi in vijoličnimi cvetnimi listi, ima užitne cvetove, ki jih je najbolje pojesti sveže (s segrevanjem postanejo grenki).
Detelja
Cvetovi deteljic (iz rodu Trifolium) so užitni in neverjetno sladkega medenega okusa. Podajo se k jajcem, solatam, na kruh in z maslom.
Sivka
Sivka je v zadnjih letih izredno priljubljena v sladicah in pijačah, na trgovskih policah boste našli sivkin sirup, posušeni cvetovi pa so na voljo v čaju in zeliščni soli. Sivko lahko uživamo tudi svežo, a jo boste morali za to gojiti sami doma, ker je v trgovini na voljo le sušena. Ko kupujete rastlino, bodite pozorni, da ste izbrali pravo (Lavandula angustifolia), z imenom sivka se namreč prodaja tudi lavandin (Lavandula x intermedia), ki sicer izredno diši, a ni primeren za uživanje.
Monarda
Škrlatne monarde niso zaman znane pod imenom rdeča melisa, saj imajo njeni cvetovi izrazit okus po melisi in meti. Na voljo so v barvah od rdeče in rožnate do vijolične, z njimi pa boste osvežili okus jedi.
Španski bezeg
Omamno dišeči cvetovi španskega bezga so užitni, popestrijo sladice, nekateri pa iz njega pripravljajo tudi fermentirano sladko pijačo.
Sončnice
Podobno kot sončnična semena imajo cvetovi sončnic oreškast okus. Ker so užitni, jih lahko dodajate mesnim jedem, testeninam, solatam ter juham.
Cvetovi graha in fižola
Cvetovi vseh vrst jedilnega graha (Pisum sativum) so užitni, brez skrbi si lahko privoščite tudi okrasno vrsto metuljastega graha (Clitoria ternatea), ki ga uporabljajo za čaj. Metuljasti grah je tudi znan po tem, da spreminja barvo, zato ga radi dodajajo pijačam. Cvetni listi so intenzivno modre barve, če jim dodamo kislino (limonin sok ali kis), pa postanejo vijolični.
Priljubljena okrasna rastlina, ki jo pogosto zasledimo v šopkih, je še cvetoči grahor (znan pod angleškim imenom Sweet Pea). Ima čudovite cvetke najrazličnejših barv, ki pa so strupene, zato naj vas ime, ki spominja na grah, nikar ne zavede, in teh cvetov ne uživajte.
Jedi si lahko popestrite tudi s cvetovi vseh vrst jedilnega fižola iz družine Phaseolus, izognite pa se raje cvetovom fižola mungo in adzuki (družina Vigna), saj niso primerni za uživanje.
Boraga in plavica
Cvetovi borage po okusu spominjajo na kumare in so zato priljubljeni tako v sladkih kot slanih jedeh, največkrat v sadnih ali zelenih solatah.
Z modro bravo očara tudi travniška roža plavica ali modri glavinec. Kot boraga je tudi plavica užitna in ima okus po kumarah.
PREBERITE ŠE -> Boreč ali boraga: Čudežna zdravilna cvetlica, ki jo morate spoznati
Cikorija
Cikorija je v sorodu z radičem in ima podoben grenak okus. Njene cvetove lahko uživate sveže, a jih jedem dodajajte po pameti, saj imajo zelo močan okus.
Začimbnice
Večina cvetov začimb, ki jih vsakodnevno uporabljamo v kuhinji, je užitnih. Timijan, origano, žajbelj, pehtran, rožmarin imajo barvite drobne cvetke, s katerimi lahko popestrite jedi, njihov okus pa je nekoliko blažja različica njihovih listov.
Čebulnice
Ko česen, čebula, drobnjak in por zacvetijo, marsikdo misli, da niso več primerni za uživanje, a njihovi cvetovi so zelo okusni in odlično popestrijo solate ter vse jedi, kjer bi vam prijal nežnejši česnov ali čebulni okus.
Križnice
Vse rastline, ki spadajo v družino križnic, imajo užitne cvetove. Morda se niti ne zavedate, ko jeste brokoli in cvetačo, da pravzaprav uživate njune cvetove. Zelo okusna križnica je tudi gorčica, njeni sončno rumeni cvetovi imajo bogat okus.
Kamilica in marjetica
Kamilični cvetovi niso samo za čaj, tudi sveže lahko pojeste. Njihov okus spominja na jabolka. Če ste alergični na plevel, pa se jim raje izognite. Drobne marjetice po drugi strani so nekoliko grenke, manj grenčin vsebujejo njihovi popki, ki jih nekateri tudi vlagajo, podobno kot kapre.