LIPA

S to rastlino lahko učinkovito zdravimo prehlade

Z lipovim čajem se lahko uspešno borimo proti prehladnim obolenjem, pomaga pa tudi pri blaženju stresa.
Fotografija: Lipa Foto: Domnitsky/Shutterstock
Odpri galerijo
Lipa Foto: Domnitsky/Shutterstock

Lipa velja za simbol slovenstva. V starih časih so se vaščani pogosto sestajali pod katero od vaških lip, pri čemer so se pogovarjali o aktualnih temah, razreševali morebitne spore in sprejemali odločitve glede organizacije dela v prihodnje. Pod lipami so organizirali tudi veselice, praznovanja in plese. Ob razglasitvi neodvisnosti in državne suverenosti Republike Slovenije je bila na Trgu republike pred slovenskim parlamentom simbolično zasajena lipa.

Navadna lipa (Tilia platyphyllos) lahko dočaka tudi do 500 let, v višino pa zraste do 20 ali 40 metrov. Njeno lubje je sive barve, na njem pa se z leti pojavijo razpoke. Če raste na prostem, razvije mogočno krošnjo, njen koreninski sistem pa se močno razraste. Pri starejših drevesih je nekaj običajnega, da je skupaj zraščenih več debel.

PREBERITE ŠE -> Okusen in zdravilen čemaž: kako ga nabiramo in kdo se mu mora izogibati

Lipo in lipovca lahko ločimo po dlačicah v pazduhah žil

Njeni listi so široki 5-15 centimetrov, so svetlo zelene barve in nesomerne srčaste oblike. So nekoliko nazobčeni. Njihova zgornja stran je prekrita s kratkimi dlačicami, na spodnji strani pa lahko v kotih žil opazimo šopke dlačic. Cvetovi so združeni v socvetja. Plod je olesenel peterorobi orešek, trd in dlakav, vsebuje pa eno do dve semeni.

Lipovec in lipa sta dve različni drevesni vrsti, ki sicer spadata v isti rod – Tilia. Razlikujeta se v tem, da ima lipa večje liste od lipovca, pa tudi bolj zgodaj cveti. V njenem socvetju je 2-5 cvetov, medtem ko je teh pri lipovcu 3-10. Zanesljiv razločevalni znak so tudi dlačice v pazduhah žil, ki se nahajajo na spodnji strani lista. Pri lipovcu so te nekoliko rumenkaste, pri lipi pa bele.

Njena eterična olja imajo pomirjevalni učinek

Navadna lipa uspeva v srednji in južni Evropi; v listnatih gozdovih ter posamično ob cestah, cerkvah in na kmetijah. Najdemo jo lahko vse do nadmorske višine 1500 metrov. Najraje ima globoka apnenčasta tla, ki so dovolj vlažna in bogata z minerali. Po drugi strani težje prenaša mraz, sušo in onesnažen zrak.

Lipa vsebuje fenolne kisline, čreslovine, proantocianidine, flavonoide, sluzi in eterična olja, ki se ponašajo s kar 70 sestavinami in imajo na organizem pomirjevalni učinek. Danes uporabljamo predvsem njene cvetove in ovršne liste, medtem ko lubja in listov skoraj ne uporabljamo več.

Iz njenega lubja so včasih pripravljali oglje, ki so ga uporabljali pri razstrupljanju ter pri zdravljenju črevesnih in kožnih obolenj. S pomočjo listov so včasih pospešili celjenje ran in zdravili čire.

image_alt
Regrat: Ne le izvrstna solata, ampak tudi zdravilna bomba

Lipov čaj ni primeren za ljudi s srčnimi motnjami

Iz cvetov pripravljamo čaj, ki ima številne zdravilne učinke. Pet gramov posušenih cvetov stresemo v liter vrele vode, počakamo pet minut, nato pa mešanico precedimo. Na dan zaužijemo največ dve skodelici tako pripravljenega čaja, ki se dobro obnese pri zdravljenju prehlada.

Priporočenih količin ni smiselno prekoračiti, saj lahko pride do negativnih učinkov na delovanje srca. Pripravke iz lipa se odsvetuje tudi ljudem s srčnimi motnjami. Ti prav tako niso primerni za nosečnice in doječe mame.

Cvetove nabiramo skupaj z ovršnimi listi takoj, ko se ti odprejo. Pred uporabo jih lahko najprej posušimo; razprostremo jih v tanki plasti in jih postavimo v senčno lego. Lipov les je mehek in lahek, je belkaste ali rumenkaste barve in prijetnega vonja. Uporablja se ga v rezbarstvu in mizarstvu; pri izdelavi pohištva, glasbil in igrač.

Je naravno sredstvo proti blaženju krčev

Z uživanjem lipovega čaja pospešimo izločanje potu, si pomagamo pri prehladnih obolenjih in ublažimo kašelj. Prav tako si lahko z njegovo pomočjo na naraven način znižamo previsoko telesno temperaturo ter poskrbimo za boljše delovanje imunskega sistema.

Lipov čaj je znan tudi po svojem pomirjevalnem in uspavalnem učinku, zato pomaga pri blagem stresu in psihičnem nemiru. Tistim, ki se srečujejo z obolenjem ledvic in mehurja, pomaga pri odvajanju vode. Gre tudi za naravno sredstvo proti krčem.

Lipov čaj naj bi nekoliko znižal previsok krvni tlak, priporoča pa se ga tudi tistim, ki imajo težave z migrenami. Z njim si lahko učinkovito pomagamo pri vnetjih in prebavnih težavah.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte