SKRITI POMENI POMLADNIH CVETLIC

Teh tulipanov nikar ne podarjajte prijateljem in sorodnikom

Zadnjič smo vam zaupali presenetljive skrite pomene orhidej, tokrat pa vam razkrivamo, kaj sporočajo tulipani in druge priljubljene pomladne cvetlice.
Fotografija: Malokdo ve, da imajo rožnati tulipani precej erotičen pomen. Foto: Africa Studio/shutterstock
Odpri galerijo
Malokdo ve, da imajo rožnati tulipani precej erotičen pomen. Foto: Africa Studio/shutterstock

Tulipani 

Na vrtovih se že odpirajo cvetovi tulipanov, ki so bili v srednjem veku tako pregrešno dragi, da so bili celo bolj cenjeni kot dragi kamni. A njihova lepota in raznolikost barv je ljudi tako očarala, da so bili nekateri botanični navdušenci za posebne čebulice pripravljeni odšteti prava bogastva (podobno kot se danes dogaja z belimi ali pisanolistimi monsterami). 

Tulipani (Tulipa) so glede na barvo cvetov nosili več različnih pomenov, so pa skoraj vse barve izražale ljubezen v takšni ali drugačni obliki. Z oranžnimi tulipani si lahko sporočil, da te je oseba omrežila, z vijoličnimi si izpovedal večno ljubezen, z rdečimi pa neustavljivo privlačnost in tudi zaupanje. 

Rumeni tulipani so bili simbol brezupne ljubezni oziroma, kadar ni bilo več upanja, da se z bivšim izbrancem pobotata. Bele tulipane pa so podarjali v znak iskrenosti, opravičila in tudi v primeru nedolžnosti. 

Če si svoji izbranki ali izbrancu podaril rožnate tulipane, si mu dal s tem vedeti, da je popoln ljubimec, velik kompliment pa je bil tudi, če si nekomu podaril tulipan s črtastimi cvetovi, to naj bi namreč simboliziralo, da ima obdarovanec prelepe oči. 

Črtasti tulipani so nekaj posebnega, podarite jih osebi, ki ima lepe oči. Foto: Alex Manders/shutterstock
Črtasti tulipani so nekaj posebnega, podarite jih osebi, ki ima lepe oči. Foto: Alex Manders/shutterstock

Narcise 

Poznamo več vrst narcis, ki se razlikujejo po obliki in barvi cvetov, glede na to pa so jim pripisovali zelo različne, včasih prav nasprotujoče si pomene. 

Rumene narcise (Narcissus) so, kot namiguje že ime, lahko pomenile, da je nekdo preveč zagledan vase, egoist ali nečimrn. Včasih so bile simbol podzemlja in v srednjem veku so zato verjeli, da narcisa, ki se povesi, medtem ko jo opazuješ, prinaša smrt. Po drugi strani pa so označevale tudi preporod, notranjo lepoto in iskrenost ter neuslišano ljubezen.

Belo-rumene narcise (Narcissus jonquilla) so za razliko od rumenih izražale uslišano ljubezen in izpolnjeno poželenje. Angleška kraljica Ana, ki je vladala na začetku 18. stoletja, naj bi tako oboževala belo-rumene narcise, da je zaradi njih v Kensingtonski palači dala postaviti prvi javni botanični v Angliji. 

Poleg rumenih in belo-rumenih obstajajo še povsem bele narcise (Narcissus poeticus), ki jih danes na Nizozemskem zaradi opojnega vonja gojijo predvsem za parfumsko industrijo. Bele narcise so nekoč prav tako izražale egoizem in sebičnost, pa tudi boleče spomine.  

image_alt
Zakaj orhidej ne bi smeli podarjati sorodnikom in prijateljem

Hijacinte 

Hijacinte (Hyacinthus orientalis) imajo toliko pomenov, kot je barv njihovih cvetov. Modre so simbolizirale doslednost, rožnate in rdeče igrivost, rumene ljubosumje, vijolične obžalovanje, žalost in prošnjo odpuščanja, bele pa naj bi sporočale, da nekdo moli zate. 

Njihov opojni vonj naj bi po ljudskem izročilu odganjal depresijo in žalost, posajene v lončkih pa so jih postavljali celo v spalnice, ker naj bi varovale pred nočnimi morami. To zadnje morda ni pametno preizkusiti v praksi, saj zaradi močne arome zagotovo ne boste zaspali, a morda je prav to našim prednikom pomenilo, da si se izognili nočni mori.   

Grozdnata hijacinta (Muscari) pa naj bi po drugi strani privabljala ljubezen oziroma sporočala, da tisti, ki jo podarja, išče ljubezen. Grozdnate hijacinte so nekdaj povezovali v majhne šopke in jih podarjali simpatijam v znak romantične naklonjenosti. 

Z grozdnatimi hijacintami si lahko sporočal, da iščeš ljubezen. Foto: Marcin Rogozinski/shutterstock
Z grozdnatimi hijacintami si lahko sporočal, da iščeš ljubezen. Foto: Marcin Rogozinski/shutterstock

Šmarnice 

Čeprav so šmarnice (Convallaria majalis) ali solzice smrtno strupene, so jim nekoč pripisovali samo najboljše lastnosti. Prinašale naj bi srečo, predvsem v ljubezni, in simbolizirale čisto srce. S šopkom šmarnic si lahko ljubljeni osebi sporočil, da je izpolnila tvoje življenje. Po ljudskem izročilu naj bi šmarnica prinašala jasnejši pogled na svet, radi pa so jo nabirali in z njo krasili dom, saj naj bi v prostoru, kamor si jo postavil, razvedrila ljudi. 

Vijolice 

Navadne ali dišeče vijolice (Viola odorata) so včasih simbolizirale skromnost. Nosili so jih pri sebi, ker naj bi odganjale zle duhove. Ljudsko izročilo pa tudi pravi, da ti je prva vijolica pomladi lahko uresničila željo. 

Skromne vijolice so že nekoč uporabljali tudi v kulinariki, z njimi so krasili razkošne sladice. Foto: Rustamank/shutterstock
Skromne vijolice so že nekoč uporabljali tudi v kulinariki, z njimi so krasili razkošne sladice. Foto: Rustamank/shutterstock

Trobentice 

Trobentice (Primula vulgaris) ali navadni jegliči so med prvimi znanilkami pomladi, te sladke, rumene cvetove, ki rastejo po vrtovih in v naravi, pa lahko uživamo ter z njimi popestrimo sladice, solate in druge jedi. Simbolizirale so veselje, večno ljubezen, zadovoljstvo in užitek, včasih pa tudi razuzdanost. Po ljudskih izročilih naj bi cvetovi trobentic imeli magične moči in ti pomagale najti zaklad, nekateri pa so jim pripisovali tudi zdravilne učinke, predvsem naj bi odganjale norost in blaznost. 

PREBERITE ŠE -> Cvetlice na krožniku: Katere vrste lahko brez skrbi uživamo?

Okrasne primule 

Okrasni jegliči (Primula), ki so na voljo v številnih barvah, imajo po drugi strani povsem druge pomene kot skromna trobentica. Temno rdeči in vijolični jegliči naj bi izražali samozavest in ponos, rdeče so podarjali za zasluge, rožnati pa naj bi pomenili zapostavljeno genialnost. 

Ranunkule 

Ranunkule (Ranunculus asiaticus) ali perzijske zlatice so s svojimi tisočerimi cvetnimi listi ne glede na barvo simbolizirale bogastvo, ambicioznost, lepoto pa tudi otroškost. 

Podobne pomene so imele tudi ripeče zlatice (Ranunculus acris), ki pozno spomladi napolnijo travnike s svojimi sončno rumenimi cvetovi. Ker so strupene, so si v srednjem veku z njimi berači natrli kožo, da so se jim pojavili izpuščaji, tako naj bi se jih ljudje namreč bolj usmilili in jim dali denar.  

Bogati cvetovi ranunkul simbolizirajo bogastvo. Foto: Victoria Kurylo/shutterstock
Bogati cvetovi ranunkul simbolizirajo bogastvo. Foto: Victoria Kurylo/shutterstock

Anemone 

Nežne anemone (Anemnoe), ki jih danes lahko najdemo v najrazličnejših barvah, so priljubljene med vrtnarji, a sporočilo, ki so ga nekoč izražale, je pravo nasprotje njihovi lepoti. Če si nekomu podaril anemono, si mu lahko s tem povedal, da ga zapuščaš ali zavračaš. Bile naj bi tudi simbol bledeče mladosti in izgubljenega upanja. Po drugi strani pa so jim pripisovali tudi zdravilno moč in jih nekateri nosili pri sebi kot zaščito pred boleznijo. 

Češnjevi cvetovi 

Beli cvetovi navadne češnje (Prunus Avium) še danes simbolizirajo lepoto, včasih pa so bili tudi znak izobraženosti in inteligence. Po ljudskem izročilu so dekleta pramen svojih las zavezala na češnjevo drevo, ker naj bi jim to pomagalo najti ljubezen. Podobno moč naj bi imeli tudi rožnati cvetovi japonske češnje (Prunus japonica), ki so simbolizirali upanje in so jih uporabljali v ljubezenskih urokih. 

Forzicija 

Rumeni cvetovi forzicije (Fosythia) še danes oznanjajo začetek prave pomladi, zato ni nič čudnega, da je forzicija nekdaj nosila sporočilo pričakovanja. 

PREBERITE ŠE -> Vse, kar morate vedeti o vrtnicah in kako jih lahko uporabimo v zdravilne namene

Mačice 

Vrbe (Salix) spadajo med najstarejše cvetnice na zemlji in že sam pogled na njihove cvetove ali mačice priča o tem, zakaj mehki okrogli cvetovi, ki spominjajo na vatirane paličice, že milijone let uspešno kljubujejo naravnim silam. Lahko bi rekli, da so mati vseh cvetnic in prav to simboliko jim človeštvo pripisuje že od antike. V starem Rimu so se ženske, ki so hotele postati matere, celo udeleževale ritualov, na katerih so jih prebičali z mačicami, saj naj bi to vzbudilo plodnost.  

Magnolije 

Ko po mestih in vrtovih zacvetijo rožnate magnolije, je narava že v polnem razcvetu, in prav to naj bi sporočale magnolije (Magnolia x soulangeana) - ljubezen do narave. Po ljudskem izročilu naj bi magnolijin cvet, ki si ga položil pod posteljo, tudi zagotovil zvestobo. 

Magnolija naj bi prinašala zvestobo. Foto: Nadine_p/shutterstock
Magnolija naj bi prinašala zvestobo. Foto: Nadine_p/shutterstock

Marjetice 

Marjetica (Bellis perennis) je po eni strani izražala otroško brezskrbnost, preprostost in ustvarjalnost. Z njo si lahko nekomu tudi sporočil, da ima toliko vrlin kot marjetica cvetnih listov. Hkrati pa so naši predniki verjeli, da marjetica prinaša ljubezen, zato so jo nosili zataknjeno za oblačila. 

Po ljudskih izročilih naj bi marjetice imele tudi polno skritih moči. Če si pred spanjem pod blazino položil korenino marjetice, naj bi se vrnil ljubimec, ki te je zapustil. Še ena presenetljiva vraža pa je bila povezana s tem, da bo tisti, ki utrga prvo marjetico pomladi, postal neustavljivo spogledljiv.   

Regrat 

Najbolj vztrajnemu plevelu, ki greni življenje vrtnarjev in navdušuje ljubitelje regratove solate, so nekdaj pripisovali veliko čarobnih moči. Simboliziral je srečo in uresničenje želja, in takšna so tudi ljudska izročila, ki so se spletla okoli regratovih cvetov (Taraxacum officinale). 

Če si upihnil regratovo lučko, naj bi se ti uresničilo toliko želja, kolikor je v zrak poneslo semen, po drugi strani pa naj bi semena, ki so ostala na lučki, ponazarjala število let, ki naj bi ti še preostala v življenju. Nekateri so verjeli tudi, da si lahko s pihom regratove lučke ljubljeni osebi na daljavo prenesel sporočilo. 

Vir: The Complete Language of Flowers: A Definitive and Illustrated History, S. Theresa Dietz. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte