NAJBOLJ ROMANTIČNA CVETLICA

Skriti pomeni potonik in trik, kako ohraniti njihove cvetove, da zdržijo dlje

Bliža se sezona romantičnih potonik. Njihova lepota se zrcali v ogromnih cvetovih, ki pa so rezani žal hitro minljivi, a obstaja trik, kako lahko v njih uživamo dlje.
Fotografija: Obstaja trik, kako v svežih potonikah uživati, tudi ko v naravi že davno odcvetijo. Foto: Sokor Space/shutterstock
Odpri galerijo
Obstaja trik, kako v svežih potonikah uživati, tudi ko v naravi že davno odcvetijo. Foto: Sokor Space/shutterstock

Čudovite potonike, ki so nekoč krasile vrtove naših babic, so se v zadnjih letih vrnile v modo in na družbenih omrežjih kraljujejo kot najlepše in najbolj romantične cvetlice. Ni težko razumeti, zakaj, njihovi cvetovi so namreč očarljivih barv (od pastelnih in pudrastih do globokih rdečih in rožnatih odtenkov) ter veliki in bogati, tako da lahko že z eno samo potoniko v vazi polepšamo prostor. 

Potonik obstaja več vrst, vse pa so izredno dolgožive in nezahtevne trajnice, za katere velja, da preživijo vrtnarja, ki jih posadi. Zelo priljubljene so zelnate, med njimi sta navadna potonika (Peonia officinalis) in kitajska potonika (Peonia lactiflora). Zelnate potonike so znane po tem, da dišijo najbolj opojno, jeseni pa njihov nadzemni del odmre. 

Poznamo tudi drevesaste ali lesnate potonike (Peonia suffruticosa), katerih domovina sta Kitajska in Tibet. So pravzaprav olesenele grmovnice, ki v višino zrastejo višje kot zelnate, imajo velike cvetove, ker imajo močno olesenelo osnovo, pa ne potrebujejo dodatne opore. 

Lesnate potonike cvetijo prve tri tedne v maju, zelnate pa od sredine maja do sredine junija. Med zelnatimi je posebna in zelo zgodnja sorta japonska ali cesarska potonika (P. japonica), ki cveti zadnji teden aprila in prvi teden maja. 

Potonike imajo tako velike cvetove, da je za okras v vazi dovolj že samo en cvet. Foto: Agnes Kantaruk/shutterstock
Potonike imajo tako velike cvetove, da je za okras v vazi dovolj že samo en cvet. Foto: Agnes Kantaruk/shutterstock

Simbolika potonik

S potonikami je povezane tudi veliko simbolike in ljudskih izročil. Navadne potonike naj bi simbolizirale pogum, moškost, čast, zvestobo in celo afrodizičnost. Bile naj bi prinašalke sreče v zakonu, zato ni nič čudnega, da so postale priljubljene v poročnih šopkih. 

Naši predniki so navadnim potonikam pripisovali zdravilne in varovalne lastnosti ter verjeli, da lahko cvet te rastline iz doma prežene zle duhove. Po ljudskem izročilu naj bi potonika na vrtu obvarovala domovanje tudi pred nevihtami, cvet potonike pa so nosili s seboj tisti, ki so se bali norosti in so želeli zavarovati svojo dušo. 

Z lesnatimi potonikami na Zahodu ni povezane veliko simbolike, so pa toliko bolj pomembne v svoji domovini Kitajski. Tam so že od nekdaj znane kot kraljice rož, ki simbolizirajo lepoto (predvsem žensko lepoto), ljubezen, čast, aristokratskost in bogastvo. Lesnata potonika je pravzaprav najbolj upodobljena in opevana rastlina v zgodovini kitajske umetnosti in literature.

PREBERITE ŠE -> Zakaj orhidej ne bi smeli podarjati sorodnikom in prijateljem in drugi skriti pomeni cvetlic 

Zmagovalni hibridi

Posebnost med potonikami so hibridi Itoh, ki jih je pred več kot pol stoletja uspelo ustvariti japonskemu botaniku dr. Toichiju Itohu. S križanjem zelnatih in lesnatih potonik je ustvaril hibride, ki imajo najboljše lastnosti obeh vrst, razvijejo ogromne cvetove, na eni rastlini pa se lahko v obdobju treh tednov (običajno junija) odpre tudi več kot 30 cvetov, kar pomeni, da lahko v njihovi lepoti uživamo zelo dolgo. 

Med hibridi Itoh je najbolj razširjena rumena potonika sorte Bratzella. Foto: Vveronka/shutterstock
Med hibridi Itoh je najbolj razširjena rumena potonika sorte Bratzella. Foto: Vveronka/shutterstock

Kako jim v šopkih podaljšamo življenjsko dobo

Ne glede na križanje del lepote potonik še vedno ostaja v njihovi minljivosti. Na vrtu ali gredici jih lahko občudujemo le nekaj tednov, še krajšo življenjsko dobo pa imajo rezane v vazah, saj izredno hitro (lahko tudi po dveh ali treh dneh) usujejo cvetne liste. A k sreči obstaja trik, kako jim podaljšati življenje, da lahko v njihovi  uživamo celo poletje. 

Pomembno je, da jih, še preden povsem odprejo cvetove, shranimo na hladno. Sveže rezane potonike v stanju, ko so cvetne glavice že nekoliko mehkejše in razkrivajo barvo cvetnih listov, najprej zavijemo v vlažno papirnato brisačo (samo spodnji odrezani del stebla, preostalega dela rastline ne močimo, ker lahko vlaga povzroči plesen), nato pa celo potoniko zavijemo v suh časopisni papir.

Tako zavite cvetove nato zapremo v plastično vrečko z zapiralom, da bodo kar najmanj izpostavljene zraku, in jih shranimo v hladilniku (zdržale bodo tudi do dva meseca). Ko jih želimo uporabiti v šopku, jih vzamemo iz hladilnika, odvijemo in jim prirežemo stebla ter jih postavimo v vazo z mlačno vodo, ki bo prebudila cvetenje. 

Nekateri tudi svetujejo, da namesto vlažnih papirnatih brisač in časopisnega papirja uporabimo samo prozorno kuhinjsko folijo za živila. Potonike morajo biti v enaki točki cvetenja kot opisano zgoraj, v prozorno folijo pa moramo zaviti celo rezano rastlino, od stebla do cveta. Najbolje je, da narezane potonike zložimo na dovolj velik kos folije (postavite jih izmenično, tako da bo cvet ene ob rezanem koncu druge), nato pa jih prekrijemo z drugim kosom folije in robove pritisnemo skupaj, da ne prepuščajo zraka. Tako nastale paketke nato leže shranimo v hladilniku do uporabe, potonike prav tako prebudimo z mlačno vodo. 

Kaj pa mravlje? 

Če gojite svoje potonike, boste vedeli, da so te čudovite cvetlice prava paša za mravlje. Obstaja mit, da potonika potrebuje mravlje, da zacveti, a to ne drži. Mravlje potonike privlačijo, preden odprejo svoje cvetove zaradi sladkega soka, ki se izloča iz popkov, ko zacvetijo, pa se mravlje umaknejo. Gre za vzajemno sožitje, saj potonike mravljam na ta način nudijo hrano, mravlje pa s potonik v zameno odganjajo druge škodljivce. 

Mravlje živijo v simbiozi s potonikami. Foto: Melete/shutterstock
Mravlje živijo v simbiozi s potonikami. Foto: Melete/shutterstock

Naj vas pogled na mravlje tako ne spravi v nejevoljo, če želite iz domačih potonik narediti šopek, pa naberite cvetove, preden se povsem odprejo, in jih rahlo stresite ali pa sperite pod hladno vodo, da z njih odstranite mravlje, preden jih prinesete v notranjost doma. 

Gojite jih lahko tudi v loncu

Za konec pa še namig za vse, ki nimajo vrta, a bi vseeno radi vzgojili lastne potonike. Nekatere sorte je mogoče gojiti tudi v loncih na balkonih ali terasah, pomembno pa je, da jih posadite v dovolj velike lonce in da dobijo dovolj sonca. 

Več nasvetov, kako posaditi in gojiti potonike, najdete v članku Potonike: nostalgični pridih preteklosti.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte