Hrana, ki dokazano umirja naš živčni sistem (nasvet prehranske terapevtke)
Hrana nedvomno vpliva na naše počutje. Certificirana prehranska terapevtka Alja Dimic nam je zaupala, katera hrana umirja naš živčni sistem, kateri pa se je v stresnih okoliščinah boljše izogniti.
Živila, ki pomagajo umiriti stresni odziv
Alja Dimic že dvajset let svetuje ljudem, ki imajo številne težave, saj je hrana tista, ki jo jemo vsak dan in zato je od nje tudi odvisno, kako se bomo počutili, kako bomo izgledali, kako bomo delovali in kako se bomo postarali.
»Veliko ljudi pravzaprav sploh ne ve, katera hrana je zanje priporočljiva in katera ne, saj smo individualna bitja z različnimi predispozicijami, z različnimi načini življenja in delovanja. Razlikujemo se po spolu, letih in dnevnih aktivnostih, zato si niti dva nista enaka. In ravno zato je določena hrana za nekoga lahko zdravilo, za drugega pa se ne priporoča. Prav tako je pomembno kdaj kaj uživamo, kako to pripravimo, koliko česa potrebujemo.«
Za tiste, ki so pod stresom, je priporočljivo, da uživajo hrano, ki pomirja.
»Naš živčni sistem dokazano pomirjajo B-vitamini, cink, magnezij, antioksidanti, beljakovine oziroma aminokisline, ogljikovi hidrati s počasnim sproščanjem oziroma z nizkim glikemičnim indeksom in zdrave maščobne kisline,« pojasnjuje prehranska svetovalka.
PREBERITE ŠE -> Prehranska svetovalka, ki je premagala anoreksijo: Dieta se lahko razvije v obsesijo
Če želimo biti bolj mirni, Alja Dimic priporoča vsakodnevno uživanje zeleno listnate zelenjave, špinačo, motovilec, regrat, kodrolistnati ohrovt, brokoli, avokado, lečo, grah, fižol, čičeriko, proso, ajdo, kvinojo, polnozrnati riž, avokado, hladno stiskana olja, lešnike, mandlje, brazilske oreščke, laneno, svetlinovo, konopljino in olivno olje, laneno, konopljino in chia seme ter jagodičevje – borovnice, jagode, maline, gozdne sadeže.
Nekatera živila delujejo protistresno, saj nam pomagajo umiriti stresni odziv. »Živila, ki vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, zdravih maščobnih kislin in antioksidantov, podprejo zdravo in optimalno delovanje nadledvične žleze, ki regulira naš odziv na stres. Če nam hranil manjka, potem se tudi nadledvična žleza ne more pravilno odzvati na stresno situacijo in takrat odreagiramo preburno,« pojasnjuje prehranska svetovalka.
»Določena hranila nam pomagajo stresni odziv umiriti in ublažiti. Če nam določenih hranil manjka, je naš odziv na stres preburen, izloča se preveč ali kasneje premalo stresnih hormonov, kar vodi v obremenjen imunski sistem, v izčrpavanje drugih pomembnih hormonov v telesu, recimo spolnih ali ščitničnih, zaradi česar prihaja do poslabšanja kroničnih obolenj, do zagonov avtoimunskih bolezni, do prezgodnje menopavze, težav z zanositvijo, težav s kožo in lasmi, do povišanega holesterola in nihanja krvnega sladkorja,« pravi Alja Dimic.
Prehranski dodatki za umirjanje
»B-vitamini so tisti, ki jih stres najprej izčrpa iz telesa, zato vedno svetujem dodajanje B-kompleksa v tekočini, ki se hitro absorbira, pomanjkanje B-vitaminov pa vodi v težave s hormoni, kožo, lasmi in nohti ter do nepravilne pretvorbe makrohranil v mikrohranila. B-vitamini nas zvečer pomirijo ter spodbudijo tvorbo melatonina, spalnega hormona in rastnega hormona, ki sta ponoči nujna za spanje, regeneracijo in obnovo,« pojasnjuje prehranska svetovalka.
Alja Dimic priporoča tudi Vitex ali navadno konopljiko, ki je najmočnejše adaptogeno zelišče in podpira delovanje hipofize -mame hormonov, ki nadzoruje usklajeno delovanje jajčnikov, ščitnice in nadledvičnih žlez ter na njihovo optimalno izločanje hormonov. »Stres je tisti, ki vedno vpliva na druge hormone in jih izčrpava, zato tudi pravimo, da je stres velik povzročitelj hormonskih neravnovesij.«
Klorofil proti zakisanosti
»Dodala bi klorofil v tekočini, ker v celice vnaša kisik in hranila ter zelo bazira telo, saj stres zelo zakisa naš organizem. V zakisanem okolju pa lahko živijo patogeni, paraziti, glive, virusi in bakterije. Rahlo bazično okolje telesa je potrebno, če želimo biti zdravi, če želimo, da dobro delajo naše žleze in če si želimo v celicah potrebno količino vitaminov in mineralov,« pravi prehranska svetovalka.
PREBERITE ŠE -> Priznana hrvaška nutricionistka razkrila, s kakšno hrano upočasnimo staranje
Alja Dimic izpostavlja, da vedno potrebujemo vitamine, minerale, antioksidante, zdrave maščobne kisline, nepredelane ogljikove hidrate in aminokisline. »Brez njih se ne tvorijo zdravi hormoni, brez njih razpadajo zdrave membrane celic, brez njih prihaja do degeneracij in mutacij, hitreje se staramo, prihaja do cele kopice obolenj in težav, zelo peša naša energija in počutje.«
Če imamo psihične težave, pa je priporočljivo spremeniti način prehranjevanja. »Tudi tesnoba in depresija sta tesno povezani s stresom in kadar imamo katerokoli od teh težav, najprej spremenimo način prehranjevanja, dodajmo potrebna prehranska dopolnila, pojdimo kmalu spat in v prvi vrsti odstranimo vzrok, ki nam povzroča stresni odziv. Brez tega ne bo šlo.«
Katerim živilom se je bolje izogniti
Nekatera hrana nas lahko razdraži, zato se ji je bolje izogniti, kadar smo pod stresom. »Stres našemu telesu povzroča vsa predelana in vnaprej pripravljena hrana, zato priporočam, naj ljudje iz različnih, mono sestavin, pripravljajo obroke. Kupite kvinojo, zelenjavo in začimbe ter pripravite obrok. Ne kupujte zapakiranih pripravljenih obrokov, ker vsi aditivi, umetna barvila v nas povzročajo stresni odziv,« opozarja Alja Dimic.
»Prav tako sladkor, sladkarije, piškotki, čokoladice, rogljički, peciva, čipsi in smokiji, raznorazni prigrizki, izdelki pakirani v barvastih embalažah, pijača, polna raznoraznih barvil in sladkorjev – vse to je zelo stresno za naše telo. Predstavljajte si, da vse to jeste, želite pa si izločiti stres. Ne morete, če kar naprej mečete polena na ogenj,« razloži prehranska svetovalka.
Priporočljivo se je odpovedati tudi poživilom - kofeinu, teinu, alkoholu in sladkorju, saj povzročajo stres našemu telesu.
»Velik stres telesu povzročamo tudi s tem, če gremo prepozno spati, če jemo prepozne večerje, če zvečer jemo hrano polno ogljikovih hidratov, ki dvignejo vrednosti krvnega sladkorja, inzulina in kortizola, saj takšna hrana preprečuje tvorbo melatonina in drugih hormonov, ki nas umirjajo,« izpostavi Alja Dimic.
Tudi nikotin našemu telesu povzroča stres. »In vsa ta poplava 'vapeov'. Vse to našemu telesu povzroča oksidativni stres, ki je prvi razlog za številne bolezni in težave. Zaradi tega se hitreje staramo, naša koža nima leska, izpadajo lasje.«
Uživajte hrano z nizkim glikemičnim indeksom
Poživila nam nemudoma dvignejo stresne hormone, kar pa ni dobro. »To je tako, kot če bi ves čas pritiskali na plin, motorju pa bi zmanjkalo olja in bencina. Kaj bi se zgodilo? Motor bi slej kot prej zaribal. In enako velja za nas«, pravi prehranska svetovalka.
»Zaradi izčrpanih zalog vitaminov in mineralov naše telo deluje na rezervi. Posledično si želimo dvigniti energijo, da lahko premoremo vse dnevne obveznosti in namesto, da bi dodali potrebne prehranske dodatke, spremenili hrano, posežemo po energijskih 'boosterjih', s čimer naredimo še več škode. Stresni hormoni se dvignejo, iz telesa črpajo še tiste uboge zaloge hranil in posledično se še bolj grozno počutimo, ko upade kortizol.«
PREBERITE ŠE -> Izjemni zdravilni učinki ječmenove trave, že mala količina dela čudeže
Ni naključje, da vedno zbolimo takrat, ko se stresna situacija umakne, ker imamo rezerve hranil prazne, zaradi česar tudi imunski sistem ne more več zdravo delovati in se braniti pred vdori virusov in bakterij.
Podobno je, kadar uživamo sladkarije, ki nam takoj dvignejo energijo. »A s tem ne naredimo ničesar dobrega, saj se hipoma dvigne krvni sladkor, z njim pa tudi inzulin, ki zvišan krvni sladkor zniža. Vendar takrat, ko se krvni sladkor zniža, mi še bolj hlepimo po hrani, ki vsebuje veliko sladkorjev. In tukaj se znajdemo v začaranem krogu. Namesto sladkarij raje posezite po avokadu, ki bo poskrbel, da se bo krvni sladkor postopno dvigal in ne hipoma,« pravi Alja Dimic.
Prav tako priporoča uživanje hrane z nizkim glikemičnim indeksom, ki poskrbi za uravnano izločanje inzulina. »Zraven zelo svetujem dodatek kroma v tekočini, ki prav tako umirja zdravo delovanje slinavke in preprečuje nihanje inzulina in krvnega sladkorja.«