NAJBOLJ PREPOVEDANA CVETLICA

Tako zdrav je poljski mak, poleg semen lahko uživamo tudi te dele rastline

Vsi poznamo makova semena, ki s svojim oreškastim okusom popestrijo marsikatero jed. Le malo ljudi pa ve, da lahko uživamo tudi druge dele te rdeče cvetlice.
Fotografija: Divji mak je danes vse redkejši, saj je večina kmetijskih površin pregnojenja in onesnažena s pesticidi, ki jih poljski mak ne prenaša. Na njivah, kjer se še pojavi, je to indikator ekološkega kmetovanja. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Divji mak je danes vse redkejši, saj je večina kmetijskih površin pregnojenja in onesnažena s pesticidi, ki jih poljski mak ne prenaša. Na njivah, kjer se še pojavi, je to indikator ekološkega kmetovanja. Foto: Shutterstock

Mak ima za seboj dolgo in turbulentno zgodovino, ki marsikje po svetu še vedno tako razdvaja ljudi, da je njegovo gojenje prepovedano. Za to je seveda kriv zloglasni opij, ki ga rastlina proizvede med cvetenjem, iz katerega pridobivajo morfij, kodein, heroin in še vrsto drugih opiatov. A mak je še vse prej kot drugega, kot droga, ki je zanetila številne vojne. 

Od ljudskega zdravila do preganjane droge

Mak je starodavna rastlina, ki jo je človek za prehranske in zdravstvene namene gojil že pred tisočletji, arheologi so našli ostanke semen v izkopaninah iz neolitika. Danes poznamo več vrst te rastline, najbolj znani in razširjeni sta vrtni ali opijski mak (Papaver somniferum) in poljski ali divji mak (Papaver rhoeas), priljubljen pa je tudi kalifornijski mak (Eschscholzia californica). 

Vsi trije so užitni, a z določenimi omejitvami, kar pomeni, da lahko dele rastline za kulinarične in zdravilne namene nabiramo samo v določenih obdobjih, ko ne vsebujejo strupenih alkaloidov (med njih spada tudi opij), ki so zdravju škodljivi, saj ne povzročajo samo omame, ampak lahko vodijo celo v smrt. 

Ko plodovi maka dozorijo in se posušijo, so semena varna za uživanje, saj takrat ne vsebujejo več strupenih snovi. Foto: Shutterstock
Ko plodovi maka dozorijo in se posušijo, so semena varna za uživanje, saj takrat ne vsebujejo več strupenih snovi. Foto: Shutterstock

Načeloma velja, da se pri vseh vrstah maka količina alkaloidov poviša v času cvetenja, čeprav obstajajo tudi sorte maka, ki so jih s križanjem spremenili tako, da alkaloidov sploh ne proizvajajo, oziroma jih proizvajajo izredno malo. Izmed treh zgoraj naštetih vsebuje najmanj alkaloidov kalifornijski mak, ki so ga uporabljali že ameriški staroselci.

Vrtni ali opijski mak je najbolj razširjen, saj ga je mogoče gojiti v prehranske (semena), farmacevtske (opiodne spojine) in okrasne namene. Poljski ali divji mak pa je zanimiv predvsem za nabiralce, saj ga je izredno težko gojiti, ker je občutljiv na pesticide in tako raste le divje na travnikih in na poljih, ki niso pregnojena ali kemijsko obdelana – je neke vrste indikator »naravnega« kmetovanja.  

PREBERITE ŠE -> Vse te cvetlice so užitne in jih lahko jeste sveže, popestrile bodo okus jedi

Zdravilni učinki maka in kako ga uporabljamo

Mak je v tradicionalni medicini cenjen že od nekdaj, saj deluje pomirjujoče (latinsko ime vrtnega maka somniferum dejansko pomeni »prinašalec spanja«) in pomaga pri prehladih, kašlju in hripavosti. 

Poljski mak 

Divji mak prepoznamo po vselej rdečih venčnih listih s črnim dnom, ki se med seboj prekrivajo. Foto: Shutterstock
Divji mak prepoznamo po vselej rdečih venčnih listih s črnim dnom, ki se med seboj prekrivajo. Foto: Shutterstock

Pri poljskem maku lahko spomladi in jeseni nabiramo tako njegove zelene liste (a samo, ko so mladi in do cvetenja, saj takrat še ne vsebujejo alkaloidov) kot tudi venčne liste rdečih cvetov. Oboje uživamo v omejenih količinah (samo odrasli, saj za otroke niso primerni), najbolje sveže v solatah ali kot dodatek jedem. 

Mladi makovi listi se lepo podajo v špinačne in jajčne jedi, in so jih nekoč uporabljali za zniževanje povišane telesne temperature. Medtem ko so rdeči cvetni listi zaradi barve priljubljeni v napitkih, včasih pa so jih sušili za čaj, ki so ga uporabljali za pomiritev kašlja, hripavosti, prehlada in nespečnosti. Nekateri posušene venčne liste poljskega maka dodajajo tudi v zeliščno sol.  

Pazite, da boste pri nabiranju cvetov uporabili samo venčne liste in ne pestičev, iz katerih se razvije plod – značilna makova bučka. Nezreli plodovi namreč vsebujejo strupeni mleček, v katerem je največ alkaloidov, ki so zdravju škodljivi. Ko plod dozori (običajno avgusta), so semena v njem užitna in varna za uporabo, a jih je pred uporabo vseeno dobro oprati in toplotno obdelati, da se uniči morebitna kontaminacija semen z alkaloidi. 

Nezreli plodovi maka vsebujejo strupene alkaloide, med katerimi je tudi opij, iz katerega pridobivajo morfij in heroin. Foto: Shutterstock
Nezreli plodovi maka vsebujejo strupene alkaloide, med katerimi je tudi opij, iz katerega pridobivajo morfij in heroin. Foto: Shutterstock

Poljski mak boste prepoznali po njegovih živordečih cvetovih, ki imajo v pri dnu vsakega venčnega lista črno liso. Bodite pozorni, da se venčni listi med seboj prekrivajo, če se ne, pred vami ni poljski mak, ampak peščeni (P. argemone), apulijski (P. apulum) ali dvomljivi mak (P. dubium), ki so pogojno užitni in redki, zato jih ne nabiramo. 

Slovenska poznavalka in nabiralka divjih rastlin ter doktorica biokemije in molekularne biologije Katja Rebolj v svoji knjigi Zdravilni pleveli piše, da potekajo znanstvene raziskave v terapevtske učinke poljskega maka, saj obstaja upanje, da bi nam ta rastlina lahko ponudila tudi zdravilo za raka. Znanstveniki so doslej ugotovili, da poljski mak vsebuje genski mehanizem preprečevanja samooprašitve, ki povzroča programirano celično smrt. »Enak proces je pomemben tudi v človeškem telesu, zlasti pri uničevanju stalno porajajočih se rakavih celic,« navaja Reboljeva.

Ker so raziskave o tem zaenkrat še maloštevilne, bo potrebnega še veliko dela na tem področju, a upanje, da bomo nekoč morda dobili zdravilo ali bolje razumeli preprečevanje in zdravljenje raka, ostaja. 

PREBERITE ŠE -> Kapucinka: Ta priljubljena okrasna rastlina je izredno zdravilna, deluje kot antibiotiki

Vrtni mak 

Vrtni mak je na voljo v številnih barvah, cvetovi so lahko beli, rdeči, pa tudi vijoličasti in dvobarvni. Foto: Shutterstock
Vrtni mak je na voljo v številnih barvah, cvetovi so lahko beli, rdeči, pa tudi vijoličasti in dvobarvni. Foto: Shutterstock

Če imate radi okus makovih semen, jih boste iz poljskega maka dobili bolj malo, je pa zato vrtni mak tista rastlina, ki se ji lahko zahvalimo za bogato letino teh okusnih črnih (obstajajo sicer tudi modra, siva in bela) kroglic. 

Makova semena so bogata z maščobami (omega-6, omega-9 in omega-3), beljakovinami in vlakninami, vsebujejo pa tudi ogromno hranilnih snovi, med katerimi so vitamin B1 in minerali mangan, baker, kalcij, magnezij, fosfor, cink in železo ter polifenoli, pomembni antioksidanti, ki naj bi prispevali k zdravju srca.

Makovim semenom se pripisuje tudi, da vplivajo na zdravje kože, pomagajo pri prebavi (zaradi vsebnosti beljakovin), nekaj raziskav pa je celo pokazalo, da bi lahko pri ženskah izboljšala plodnost.  

Poleg tipičnih črnih, sivih ali modrikastih semen obstajajo tudi bela makova semena. Foto: Shutterstock
Poleg tipičnih črnih, sivih ali modrikastih semen obstajajo tudi bela makova semena. Foto: Shutterstock

Makova semena, ki jih najdete v trgovini, so zagotovo pridobljena iz vrtnega maka, saj poljskega ni mogoče gojiti. Enako kot pri poljskem maku, pa lahko tudi pri vrtnem pred cvetenjem nabiramo in v omejeni količini uživamo njegove mlade liste, ki imajo podobne učinke kot listi poljskega maka. Iz zrelih semen vrtnega maka stiskajo tudi makovo olje, ki je cenjeno v Franciji in naj bi bilo dober nadomestek olivnega olja.  

Vsi poznamo makovo potico, a so ta semena dobra tudi v drugih sladicah. Poskusite jih dodati limoninemu kolaču, kombinacija je božanska. Foto: Shutterstock
Vsi poznamo makovo potico, a so ta semena dobra tudi v drugih sladicah. Poskusite jih dodati limoninemu kolaču, kombinacija je božanska. Foto: Shutterstock

Vrtni mak je tudi prava izbira, če so vam všeč makovi svileni cvetovi, saj je primeren za okrasno zasaditev, njegovi cvetovi pa niso samo tradicionalno rdeči, ampak so lahko tudi beli, vijoličasti in dvobarvni. 

Pri plodovih vrtnega maka veljajo enake omejitve kot pri poljskem maku, torej nikakor jih ne smemo uživati, dokler semena v njih niso popolnoma dozorela. Nabiranje in uporaba nezrelih plodov, ki vsebujejo opij, je zakonsko strogo regulirana, to lahko počnejo samo tisti pridelovalci, ki opijski mak gojijo za farmacevtsko industrijo. Se pa zakonodaja po svetu močno razlikuje, in nekatere države celo prepovedujejo vsakršno gojenje te rastline.

Še več, v Singapurju, Združenih arabskih emiratih in Savdski Arabiji so strogo prepovedana celo zrela semena vrtnega maka, čeprav ne vsebujejo opiodnih snovi. Oblasti v teh državah osebo, pri kateri najdejo zgolj eno seme, tudi aretirajo in zaprejo, v Emiratih je za to zagrožena zaporna kazen vsaj 20 let, obstajajo pa tudi primeri smrtne kazni. 

PREBERITE ŠE -> Ta zdravilna rastlina raste kot plevel v vsakem vrtu (lajša številne zdravstvene tegobe)

Kalifornijski mak 

Kalifornijski mak vsebuje manj škodljivih alkaloidov kot poljski in vrtni. Foto: Shutterstock
Kalifornijski mak vsebuje manj škodljivih alkaloidov kot poljski in vrtni. Foto: Shutterstock

Kalifornijski mak je pri nas postal priljubljen kot okrasna rastlina, a ga lahko brez skrbi uporabljamo kot poljski mak – torej njegove mlade liste pred cvetenjem in venčne liste. Ker so njegovi cvetovi različnih barv (od rdeče, oranžne in rumene, do bele in rožnate), lepo popestri jedi in je priljubljen kot dekoracija na krožniku. 

Mak in simbolika 

Divji mak so cenili že v Starem Egiptu, kjer je veljal za cvetlico ljubezni, ostanke cvetov pa so arheologi našli celo v grobnicah faraonov. V antični Grčiji je poljski mak simboliziral plodnost, stari Grki pa so verjeli, da bodo samo polja, na katerih je rasel mak, obrodila letino. Divji mak so cenili tudi stari Rimljani, ki so ga uporabljali v zdravilne namene, med njimi so z makom zdravili celo rane, ki jih je povzročila nesrečna ljubezen. 

Mak je po drugi svetovni vojni prerasel bojne jarke in tako postal simbol padlih v boju. Foto: Shutterstock
Mak je po drugi svetovni vojni prerasel bojne jarke in tako postal simbol padlih v boju. Foto: Shutterstock

Posebno simboliko so svileni rdeči cvetovi poljskega maka dobili po prvi svetovni vojni, ko so iz prekopanih jarkov pognale na stotine teh rastlin. To se je seveda zgodilo zato, ker divji mak obožuje rahlo zemljo, a ljudje so po koncu vojnih grozot mislili, da so rdeče cvetlice zacvetele v spomin na prelito kri padlih vojakov. Takrat je cvet poljskega maka postal simbol spomina padlim v boju, ki ga v državah Commonwealtha uporabljajo še danes. 

Je pa rdeči mak tudi ena izmed nacionalnih cvetlic Palestine, ki z rdečo, črno in zeleno barvo ponazarja njihovo zastavo, krvavo rdeči cvetovi pa so zaradi konflikta z Izraelom postali močan simbol genocida v Gazi.  

Preberite še:

V prodaji