VPLIV NA ZDRAVJE

Tako na telo učinkuje sladkor (presenečeni boste, kje vse se skriva)

Uživanje prekomernih količin sladkorja lahko vodi v telesne in duševne težave. Veliko grožnjo za zdravje predstavljajo tudi umetna sladila.
Fotografija: Količino zaužitega sladkorja lahko pomembno zmanjšamo, če se odločimo za uživanje nesladkanega čaja in kave. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Količino zaužitega sladkorja lahko pomembno zmanjšamo, če se odločimo za uživanje nesladkanega čaja in kave. Foto: Shutterstock

Vsak od nas si kdaj zaželi kaj sladkega in nič ni narobe, če po takšnih priboljških občasno tudi posežemo. Težava se pojavi, če z njimi pretiravamo oz. pogosto posegamo po živilih, v katerih je skrit sladkor.

Povprečen Američan naj bi zaužil kar 80 gramov fruktoze dnevno, kar daleč presega še sprejemljive količine. Čeprav se Evropejci prehranjujemo nekoliko bolj zdravo, je tudi naša prehrana čedalje bolj polna sladkorja, kar se odraža tudi v splošnem zdravstvenem stanju prebivalstva.

Povečano tveganje za okvare jeter in visok krvni tlak

Kot navaja dr. David Perlmutter v svoji knjigi Zdravi možgani, lahko presežek sladkorja v prehrani na kratek rok privede do napenjanja in bolečin v trebuhu, na dolgi rok pa lahko pride tudi do okvare jeter. V študiji iz leta 2013, ki je bila objavljena v The American Journal of Clinical Nutrition, je bilo dokazano, da lahko zaradi vnosa velikih količin fruktoze bakterije zapustijo črevesje in vstopijo v krvni obtok, posledično pa poškodujejo jetra.

Znanstvene raziskave so pokazale, da je visoka raven fruktoze povezana tudi z oslabljeno toleranco na glukozo, inzulinsko rezistenco, visokim krvnim tlakom in visokimi ravnmi krvnih maščob. Ker fruktoza ne sproži nastajanja inzulina in leptina, ki sta ključna hormona za regulacijo metabolizma, hrana, bogata s sladkorjem, pogosto vodi tudi v prekomerno telesno težo in v sladkorno bolezen tipa 2.

Glede na znanstvena dognanja naj bi prekomeren vnos sladkorja povečal tveganje za nastanek možganske kapi, študija na skoraj 26.000 odraslih pa je pokazala, da so imeli tisti, ki so zaužili več dodanega sladkorja, povišano tveganje za razvoj bolezni srca od tistih, ki so zaužili manj sladkorja.

Prekomerno uživanje sladkorja lahko vodi tudi do poslabšanja duševnega zdravja, povzroča slabše razpoloženje, kognitivne motnje, težave s spominom, pa tudi anksioznost in depresijo. Foto: Shutterstock
Prekomerno uživanje sladkorja lahko vodi tudi do poslabšanja duševnega zdravja, povzroča slabše razpoloženje, kognitivne motnje, težave s spominom, pa tudi anksioznost in depresijo. Foto: Shutterstock

Poslabšanje kognitivnih sposobnosti in depresija

Raziskave so pokazale, da je visok vnos sladkorja povezan z izločanjem androgenov, proizvodnjo olja in nastankom vnetij, vse to pa povečuje tveganje za nastanek aken. Zaradi prekomernega vnosa sladkorja je večje tudi tveganje za razvoj nekaterih avtoimunih bolezni, kot je Crohnova bolezen.

Študija, ki je bila izvedena na 22.720 moških in je trajala devet let, je pokazala, da je uživanje večje količine sladkanih pijač povezano s povečanim tveganjem za razvoj raka na prostati. Raziskovalci s Harvarda so odkrili povezavo med prehrano z visoko vsebnostjo rafiniranih sladkorjev in večjim tveganjem za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.

Prekomerno uživanje sladkorja lahko vodi tudi do poslabšanja duševnega zdravja, povzroča slabše razpoloženje, kognitivne motnje, težave s spominom, pa tudi anksioznost in depresijo. Študija na 8000 moških je pokazala, da se je pri tistih, ki so uživali veliko sladkorja, povečala verjetnost, da bodo zboleli za depresijo.

Ko zaužijemo sladkor, lahko zaradi zvišanih ravni krvnega sladkorja in inzulina zaznamo takojšen naval energije, ki pa je zgolj kratkotrajne narave, saj najkasneje po eni uri od zaužitja pride do njenega hitrega padca na še nižjo točko glede na začetno raven. To lahko zaznamo predvsem takrat, ko sladkor uživamo samostojno; brez dodatka beljakovin, vlaknin ali maščob.

PREBERITE ŠE -> Sarma: zdrava specialiteta, ki jo je oboževal tudi Tito (po tem receptu)

Hitro staranje kože in nevarnost umetnih sladil

Velike količine zaužitega sladkorja lahko na dolgi rok privedejo tudi do hitrejšega staranja kože. Kot posledica reakcije med sladkorjem in beljakovinami začne namreč v telesu nastajati spojina 'AGE', ki poškoduje kolagen in elastin, posledično pa koža izgubi čvrstost in se začne povešati, navaja Healthline.

Dr. Perlmutter opozarja tudi na nevarnosti umetnih sladil, ki jih nekateri uživajo namesto sladkorja. Čeprav umetna sladila nimajo kalorij, saj jih naše telo ni zmožno prebaviti, ta potujejo skozi prebavno cev, pri tem pa lahko pride do številnih zapletov. V nekaterih raziskavah je bilo ugotovljeno, da se črevesne bakterije pri ljudeh, ki redno uživajo umetna sladila, spremenijo.

Ljudje, pri katerih so umetna sladila redno na jedilniku, naj bi imeli večjo telesno težo in višje vrednosti glukoze na tešče, kar pa glede na dognanja strokovnjakov vodi do številnih negativnih učinkov na zdravje.

Leta 2013 je bila objavljena francoska študija, v kateri so več let spremljali 66.000 žensk in pri tem ugotovili, da je bilo tveganje za razvoj sladkorne bolezni več kot še enkrat večje pri posameznicah, ki so redno uživale pijače z umetnimi sladili, kot pri tistih, ki so pile pijače z naravnim sladkorjem.

PREBERITE ŠE -> Krompirjevka ali gozdni regrat: Zdravilni plevel z izjemnim okusom po krompirju

Kje vse se skriva sladkor?

V naravni obliki se sladkor pojavlja v sadju, nekaterih vrstah zelenjave, mlečnih izdelkih in žitih. V sadju in zelenjavi je ta prisoten v obliki fruktoze, glukoze in saharoze, v mleku v obliki laktoze, v žitaricah pa kot maltoza. Ker so v teh primerih prisotne še druge snovi, kot so fitokemikalije, antioksidanti ter različni vitamini in minerali, je ta oblika sladkorja manj problematična, vendar vseeno ne nedolžna. Tako tudi s sadjem ne bi smeli pretiravati.

Rafiniran sladkor je pridobljen iz trsa, sladkorne pese ali koruze, namenjen pa je izboljšanju okusa različnih živil. V večjih količinah ga najdemo v sladkarijah, tortah, piškotih, sladoledu, energijskih pijačah, sadnih sokovih, kosmičih za zajtrk in sadnih jogurtih. Sladkor je dodan tudi že pripravljenim juham, suhomesnatim izdelkom, kečapu in podobnih omakah. Predelana hrana nasploh je njegov glavni vir.

Če že uživamo jedi s sladkorjem, je dobro k obroku dodati še vlaknine in beljakovine, ki bodo upočasnile prebavo, zato bomo siti dlje časa in bomo v manjši meri posegali po drugih prigrizkih. Količino zaužitega sladkorja lahko pomembno zmanjšamo, če se odločimo za uživanje nesladkanega čaja in kave.

Sladkor v prehrani lahko zmanjšamo tudi s tem, da se namesto za jogurt z okusom odločimo za navadnega, gazirane in energijske pijače ter sokove pa je dobro zamenjati z vodo ali nesladkanim čajem. Ko si zaželimo sladkarij, je bolje poseči po mešanici sadja, oreškov in temne čokolade. Smiselno je izbrati tiste kosmiče za zajtrk, ki vsebujejo manjše količine sladkorja. Večjemu vnosu sladkorja se lahko izognemo tudi tako, da si obroke v čim večji meri pripravljamo sami in iz osnovnih sestavin.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte