SLADKE IN ZDRAVILNE

Češnje: katere barve so najbolj zdrave (in na kaj moramo biti pozorni pri nakupu)

Pravijo, da bo letina češenj letos slaba, a nič zato, že če si samo en teden vsak dan privoščite malo svežih, boste naredili ogromno za svoje zdravje.
Fotografija: Češnje so najbolj okusne in zdrave sveže. Foto: Kseniia Perminova/shutterstock
Odpri galerijo
Češnje so najbolj okusne in zdrave sveže. Foto: Kseniia Perminova/shutterstock

Češnje izvirajo iz ozemlja med Črnim in Kaspijskim morjem, pred tisočletji naj bi jih na jug Evrope zanesle ptice. Prvi so jih kultivirali že Stari Grki, s svojim sladkim okusom in zdravilnimi učinki pa so tako navdušile stare Rimljane, da so jih razširili po rimskem imperiju. 

Ti vabljivi rdeči sadeži še danes veljajo za znanilce poletja. Zgodnje sorte dozorijo že sredi maja, večina pa v začetku junija, obstajajo tudi pozne sorte, ki jih lahko obiramo še v prvi polovici julija. Čeprav je sezona češenj kratka, je vredno izkoristiti vsak njen dan, saj so resnično najboljše sveže. Lahko jih tudi vkuhavamo in zamrzujemo, a bomo največ dobrih učinkov iz njih potegnili, če jih pohrustamo v najkrajšem času, odkar so bile obrane. 

Katera barva je najboljša? 

Čeprav je barva, ki je sinonim za češnje, rdeča, pa so lahko plodovi različnih sort obarvani vse od bledo rumene do rožnato, živo in temno rdeče. Med seboj se razlikujejo po okusu (od sladkih do kislih) in teksturi; hrustavke so znane po čvrstem in hrustljavem mesu, srčkaste pa po svoji mehkobi. Ajurvedska medicina pravi, da so najbolj zdrave bele češnje, ker blagodejno vplivajo na dihalni, živčni, obtočni in prebavni sistem. 

PREBERITE ŠE -> Zakaj so bele češnje najbolj zdravilne in kako nam lahko pomagajo tudi peclji, lubje in listi

Zdravilni učinki 

Češnja je bila vedno zelo priljubljeno drevo, in včasih ni bilo domačega vrta, ki ga ne bi krasila. To ni naključje, saj nas spomladi razveseli z lepimi belimi in svetlo rožnatimi cvetovi, poleti pa nagradi s sadeži, ki so izredno zdravi. Pravijo, da bi češnje rasle na vsakem, še tako majhnem vrtu, če bi se vsi ljudje zavedali, kako zdrave so. 

V češnjah najdemo veliko vitamin A, C in vitaminov B-kompleksa (tudi folna kislina) ter rudnin, med katerimi prevladujejo silicij, železo, fosfor, kalcij, kalij, magnezij in cink. Folna kislina je pomembna za rast in tvorbo krvi, ki pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja, še dodatno bi jo morale uživati nosečnice. Kalcij v češnjah pomembno vpliva na živčevje, zdrave zobe in kosti, kalij pa uravnava srčni ritem in ohranja zdravo kožo. 

Sorte češenj se med seboj razlikujejo po času zorenja, barvi, okusu in zdravilnosti. Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock
Sorte češenj se med seboj razlikujejo po času zorenja, barvi, okusu in zdravilnosti. Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock

Češnje vsebujejo tudi antocianine, barvila, ki jih najdemo v temnih sadežih, zlasti jagodičevju. Antocianini po telesu lovijo proste radikale in med drugim varujejo pred škodljivim delovanjem ultravijoličnih žarkov, ki vplivajo na staranje kože. S češnjami tako lahko zaviramo procese prezgodnjega staranja. Antocianini naj bi pomagali tudi pri revmatskih obolenjih, glavobolu in težavah z aknami. Ta rastlinska barvila skupaj z vitaminom C in cinkom krepijo in gradijo vezna tkiva ter jih naredijo prožnejša, ker zmanjšujejo količino sečne kisline, pa jih tudi varujejo. Strokovnjaki pravijo, da naj bi že desetdnevna kura s četrt kilograma češenj na dan lahko zelo ublažila težave, povezane z artritisom. 

V češnjah je prisoten tudi melatoninom, ki uničuje proste radikale, povzročitelje številnih bolezni in nadzoruje našo zaspanost. Nekaj žlic svežega ali ustekleničenega češnjevega soka pred spanjem naj bi tako pomagalo pri težavah z nespečnostjo. 

PREBERITE ŠE -> Recept za malo drugačno marmelado iz češenj, začinjena je s poprom 

Ta slastni sadež spodbuja tudi izločanje strupov in prečiščevanje ledvic ter blagodejno vpliva na njihovo delovanje. Uravnava raven krvnega sladkorja in podaljšuje občutek sitosti. Ker sto gramov češenj vsebuje le 63 kalorij, ob tem pa tudi zelo malo maščob, soli in beljakovin, so zelo priporočljive za diete pri srčnih in ledvičnih boleznih, protinu in revmatizmu ter pri boleznih obtočil. Če želite z njimi hujšati, jih raje jejte dopoldne, saj proti večeru zavirajo nastajanje rastnega hormona, ki je odgovoren za obnovo tkiv in hujšanje v spanju. 

Češnje so blago odvajalo, ki pomaga pri zaprtju in preganja napenjanje, z njimi uspešno razstrupimo črevesje. Če jih boste en teden uživali po 250 g na dan, vam bodo uravnale prebavo, vendar le, če jih ne boste mešali z vodo, saj lahko ta v kombinacijami s svežimi češnjami povzroči krče in drisko. 

S češnjami boste premagali tudi lažje želodčne težave, ublažile pa naj bi celo težave z žolčem in odpravile kamne. Ker vsebujejo nežno naravno razkužilo, blažijo vnetja v telesu in preprečujejo nastanek parodontoze ter zavirajo zobno gnilobo. 

Če bi se zavedali, kako zdrave so češnje, bi jih gojili na vsakem vrtu. Foto: Nitr/shutterstock
Če bi se zavedali, kako zdrave so češnje, bi jih gojili na vsakem vrtu. Foto: Nitr/shutterstock

Opozorilo pri nakupu, obiranju in shranjevanju 

Češnje za razliko od nekaterih drugih sadežev po obiranju ne zorijo več, zato jih je treba obrati takrat, ko so ravno prav zrele, če želite uživati v polnosti okusa. So zelo občutljive in hitro splesnijo, zato jih je najbolje obirati sproti (če imate doma drevo), ali jih kupiti pri preverjenih trgovcih. Sveže obrane prepoznamo po čvrstih in svetlečih plodovih brez uvelih pecljev. Ob nakupu bodite pozorni tudi na lupino, biti mora cela in nepoškodovana, sicer se bodo hitreje pokvarile. 

PREBERITE ŠE -> Najbolj preprosta in slastna sladica iz češenj: Češnjev klafuti in recept zanj

Češenj ni pametno kupovati na zalogo, ker v hladilniku zdržijo le nekaj dni, prav tako pa se hitro navdajo vonjav, zato zraven njih ne shranjujte drugih jedi ali pa jih zaprite v posodo, ki dobro tesni. Za daljše shranjevanje sta najprimernejša postopka zamrzovanje in sušenje. S hitrim zamrzovanjem celih ali izkoščičenih plodov boste ohranili največ vitaminov, rudnin in aktivnih encimov. Na zmerni temperaturi se posušijo v dnevu ali dveh, višje temperature pa že uničijo del toplotno občutljivih snovi.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte