ZDRAVJE NA KROŽNIKU

Regrat: Ne le izvrstna solata, ampak tudi zdravilna bomba

Regrat lahko v spomladanskem času naberemo skoraj na vsakem travniku. Z njim si lahko pomagamo pri hujšanju, revmatičnih obolenjih in prebavi.
Fotografija: Regrat Foto: Osoznaniejizni/Getty Images
Odpri galerijo
Regrat Foto: Osoznaniejizni/Getty Images

Navadni regrat (Taraxacum officinale) je vsem dobro znana zelena trajnica, ki spada v družino nebinovk. Raste po vsej Evropi in tudi po nekaterih delih Azije; ustreza mu zmerno toplo podnebje. Opazimo ga lahko na travnikih in ob poteh. Ustrezajo mu številna rastišča in je zelo trdoživa rastlina, ki se je – tudi če si želimo – težko znebimo, zato ga uvrščamo med plevel. Vseeno pa je ta trajnica med ljudmi zaradi dobrega okusa in številnih zdravilnih lastnosti zelo priljubljena.

PREBERITE ŠE -> RECEPT ZA REGRATOV SIRUP

Nabirajmo ga izven mest in parkov

Prepoznamo ga po izrazito nazobčenih listih, ki rastejo čisto pri tleh. Njegovo steblo je votlo in v prerezu v obliki kroga, korenina pa spominja na koren. V spomladanskem času (proti koncu aprila in na začetku maja) se na rastlini oblikujejo rumeni cvetovi. Po oprašitvi se iz cvetov razvijejo značilne regratove lučke. Vsako od njih sestavlja večje število semen, ki so tako lahka, da jih veter brez težav raznaša naokoli.

Regrat nima nobenega posebnega vonja, po okusu pa je nekoliko grenek. Uporabljamo predvsem njegove liste in korenine; liste nabiramo v spomladanskem času, korenine pa je najbolj primerno nabirati jeseni.

Če regrat nabiramo v naravi, izberimo tistega, ki uspeva izven mest in parkov, saj je ta precej manj onesnažen. Poleg tega se izogibajmo regrata na obdelovalnih površinah, kjer so pogosto v rabi gnojila. Najbolj priporočljivo ga je nabirati na gorskih travnikih in na zapuščenih zemljiščih.

Regrat Foto: Madeleine_steinbach/Getty Images
Regrat Foto: Madeleine_steinbach/Getty Images

Vsebuje več vitamina A kot korenje

Vsi regratovi deli vsebujejo lepljiv, užiten in zdravilen mlečni sok. Regrat predstavlja vir beta karotena, ki ga telo pretvori v vitamin A. Ob isti količini zaužitja dobimo z regratom več vitamina A kot s korenjem. Regrat je tudi bogat vir vitamina C, ki poleg le-tega vsebuje vitamine K, B2 in B6. Od mineralov lahko v njem najdemo kalij, železo, kalcij, magnezij, mangan, cink in fosfor.

Regratovi listi vsebujejo tudi vlaknine, v njih je več beljakovin kot na primer v špinači. So bogat vir antioksidantov, v njih pa lahko najdemo tudi fruktozo, inulin, grenčino, fenolno kislino, sterole, flavonoide, kalijeve soli in kumarine.

Užitne so tudi njegove korenine

Regratove liste običajno nabiramo zato, da iz njih pripravimo solato, so pa uporabni tudi kot dodatek juham, prikuham, rižotam in smoothijem. Iz cvetov je možno pripraviti regratovo vino, poznamo pa tudi regratov med in sirup. Cvetne popke nekateri vlagajo in jih nato uporabljajo v kulinarične namene.

Marsikdo ne ve, da so užitne tudi regratove korenine, ki jih moramo pred uporabo skuhati na podoben način kot krompir. Mlete pražene korenine nekateri uporabljajo tudi kot nadomestek za kavo. Po drugi strani se je regratovim steblom bolje izogibati, saj ta zaradi določenih snovi, ki jih vsebujejo, lahko povzročijo slabo počutje.

Regratove lučke Foto: Viktor Cap/Getty Images
Regratove lučke Foto: Viktor Cap/Getty Images

V prevelikih količinah nam lahko škoduje

Če se regrata poslužujemo zaradi njegovih ugodnih učinkov na zdravje, ga pogosto uživamo v obliki čaja. Tega pripravimo tako, da žličko svežih ali posušenih listov ali korenin vmešamo v skodelico vrele vode. Počakamo 10 minut, nato pa mešanico precedimo. Na dan je priporočljivo popiti dve skodelici tako pripravljenega čaja; najbolje eno uro po obroku.

Pri odpravi zdravstvenih tegob si lahko pomagamo tudi z regratovimi kapsulami, lahko pa naredimo regratov sok, pri čemer tri pesti sveže nabranih listov prelijemo s 50 mililitri vode, nato pa vse skupaj zmiksamo in odcedimo. Sok hranimo v hladilniku in ga zaužijemo trikrat na dan po eno žlico. Kljub številnim regratovim pozitivnim učinkom na zdravje pa z njim ne smemo pretiravati, saj nam lahko v prevelikih odmerkih tudi škoduje.

PREBERITE ŠE -> RECEPT ZA TOPLO REGRATOVO SOLATO

Zavira rast rakavih celic

Pri katerih zdravstvenih tegobah si torej lahko pomagamo z regratovimi pripravki? Regrat je znan po svojem blagodejnem učinku na prebavo, saj pomaga ohranjati zdravo črevesno floro. Je tudi učinkovito sredstvo za čiščenje krvi, njegovi listi pa imajo diuretični učinek, zato so nam lahko v pomoč pri izločanju odpadnih snovi, soli in odvečne vode iz telesa.

Če redno uživamo regrat, lahko s tem delujemo preventivno proti razvoju raka, hkrati pa si lahko z njim pomagamo, če se je rak že pojavil. Ekstrakt regrata namreč upočasnjuje rast rakavih celic in preprečuje, da bi se te širile po telesu.

Pomaga pri hujšanju in odpravi celulita

Regratova korenina pomaga pri optimalnem delovanju jeter in žolčnika. Njegovi pripravki se priporočajo tudi revmatičnim bolnikom, kot učinkoviti pa so se izkazali tudi pri zdravljenju hepatitisa in pri odpravi žolčnih kamnov. Poslužujemo se jih lahko pri uravnavanju krvnega tlaka in sladkorja.

Regrat pomaga izboljšati delovanje imunskega sistema, s čimer se lahko organizem bolj učinkovito bori proti glivicam in mikrobom. Priporočljiv je tudi pri slabokrvnosti, saj poveča sposobnosti telesa za absorpcijo železa.

Z regratom si lahko pomagamo tudi do lepšega videza kože, poleg tega pa je ta uporaben tudi, če želimo izgubiti kakšen odvečen kilogram. Poleg tega pomaga odpravljati celulit, ženske pa lahko z njegovo pomočjo hormonsko stanje ponovno povrnejo v ravnovesje.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte