OBVLADOVANJE SIMPTOMOV

Prezgodnja menopavza (in kako se spoprijeti z njo)

Prezgodnja menopavza je za marsikatero žensko neprijetna izkušnja, saj to pomeni, da izgubi menstruacijo pred 40. letom, spremljajo pa jo tudi hormonske spremembe.
Fotografija: Po navadi se meja za prezgodnjo menopavzo postavlja pri starosti 40 let, vendar se lahko pojavi tudi prej. Foto: Shutterstock.
Odpri galerijo
Po navadi se meja za prezgodnjo menopavzo postavlja pri starosti 40 let, vendar se lahko pojavi tudi prej. Foto: Shutterstock.

Zakaj se pojavi, kateri so njeni simptomi in kako jih lahko ženske ublažijo, nam je pojasnila specialistka ginekologije in porodništva Petra Meglič.

»Ženske najprej opazijo, da prihaja menstruacija na redkejša časovna obdobja. Ob tem imajo lahko klasične perimenopavzne težave, kot so oblivi vročine, nenadno potenje, motnje spanja in nespecifične čustvene in telesne znake. Pogosto se srečajo s tem stanjem, ko imajo težave z zanositvijo,« pravi ginekologinja.

Po navadi se meja za prezgodnjo menopavzo postavlja pri starosti 40 let, vendar se lahko pojavi tudi prej, celo pri dvajsetih letih.

PREBERITE ŠE -> Če imate te simptome, se vam bliža menopavza

Vzroki so neznani

Vzroki zanjo so številni, a večinoma neznani, kar potrjuje tudi Petra Meglič.

»V 50 % so vzroki neznani. Poznani vzroki pa so genetski, avtoimuni in iatrogeni. Diagnosticirati znamo določena genetska stanja, ki vplivajo na delovanje jajčnikov. Od avtoimunih bolezni so najpogostejše bolezni nadledvičnice, ščitnice, sladkorna bolezen in revmatološke bolezni. Iatrogena stanja pomenijo stanja po operativnih terapijah zaradi zdravljenja ginekoloških vrst raka, po operacijah jajčnika - endometrioza, policistični jajčniki. Prav tako so to stanja po kemoterapijah, zato ženske, pri katerih je potrebna ta vrsta zdravljenja in želijo še zanositi, shranijo jajčne celice.«

Prezgodnja menopavza je lahko povezana tudi z nezadostnim delovanjem ščitnice. »Hormoni ščitnice regulirajo delovanje vseh ostalih hormonov v telesu,« pojasnjuje ginekologinja.

Večinoma prezgodnje menopavze ni mogoče preprečiti, možno pa je ublažiti njene simptome. Foto: Shutterstock.
Večinoma prezgodnje menopavze ni mogoče preprečiti, možno pa je ublažiti njene simptome. Foto: Shutterstock.

Za nepojasnjene vzroke pa je lahko kriv tudi stres. »Študije še niso dokazale, kako točno stres vpliva na prezgodnjo menopavzo, a določena povezava seveda obstaja. Pri tem imam v mislih stalen, vsakodnevni stres, ki so mu izpostavljene številne ženske. Znano pa je, da nenaden, zelo hud stres, vpliva na to, da ovarijska funkcija presahne.«

Obvladovanje simptomov

Prezgodnja menopavza lahko povzroča nekatere zdravstvene težave, kar potrjuje tudi specialistka ginekologije in porodništva. »Osteoporozo, aterosklerozo - vpliv na arterije v telesu, večja je verjetnost srčnih in možganskih kapi, visokega krvnega tlaka in posredno demence, vpliv ima na kolagen v koži, laseh in nohtih. In seveda neplodnost.«

Večinoma prezgodnje menopavze ni mogoče preprečiti, možno pa je ublažiti njene simptome. »Če želijo ženske zanositi, jih nemudoma napotimo v terciarni center za obravnavo neplodnosti. Sicer pa svetujemo nadomestno hormonsko terapijo, da uravnovesimo procese v telesu z dejansko starostjo ženske,« pravi Petra Meglič.

PREBERITE ŠE -> Izogibanje spolnosti: kje so razlogi in kako naj se par spopade s težavo

Zagotovo pa je priporočljiva tudi sprememba življenjskega stila – pomembno je, da iščemo ravnovesje in zmanjšamo stres. »Vedno svetujemo zdrav način življenja, ki vsekakor pripomore k ravnovesju v telesu. A hormoni imajo svojo funkcijo v vseh organih v telesu in prav je, da jih nadomeščamo vsaj do povprečne starosti naravne menopavze – 50 do 52 let,« priporoča ginekologinja.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte