MENOPAVZA

Če imate te simptome, se vam bliža menopavza

Menopavza označuje konec reproduktivnih let in začetek novega življenjskega obdobja.
Fotografija: Poznate zgodnje simptome menopavze? FOTO: Rocketclips, Inc./shutterstock
Odpri galerijo
Poznate zgodnje simptome menopavze? FOTO: Rocketclips, Inc./shutterstock

Življenje ženske se glede na zmožnost zanositve deli v tri ključna obdobja: Prvo obdobje je obdobje otroštva in delno najstništva. Gre za obdobje pred nastopom prve menstruacije, ko ženska še ni zmožna spočeti otroka. Ob prihodu menstruacije postane žensko telo zmožno zanositi, donositi in roditi otroka. V tretjem obdobju ženska postopoma izgublja in naposled izgubi menstruacijo, s čimer se njeno reproduktivno obdobje zaključi. Vedeti je treba, da je tudi v obdobju, ko menstruacija niha, žensko telo še vedno sposobno zanositi, zato ginekologi svetujejo, da ženske kontracepcijo za vsak slučaj uporabljajo do 55. leta starosti.

PREBERITE ŠE --> Ginekologinja razkriva: Ženske, ne pustite si vzeti spolnosti po 50. letu

Prvi simptomi običajno že nekaj let pred menopavzo

Menopavza se pri različnih ženskah pojavlja pri različnih letih, se pa začnejo prvi simptomi običajno kazati okoli 46. leta – takrat menstruacije postajajo čedalje bolj neredne. Do popolnega prenehanja menstruacije običajno pride okoli 51. leta starosti. V nekaterih primerih lahko menopavza nastopi tudi bistveno prej. Razlog je lahko v genetskih predispozicijah ali pa so vzrok za prezgoden pojav menopavze nekatere bolezni in obolenja, s katerimi se posameznica sooča. Prezgodnja menopavza naj bi glede na nekatere raziskave nastopila tudi zaradi vnosa določenih škodljivih kemikalij, kot so ftalati in pesticidi. Ti se lahko nahajajo v odišavljenih kozmetičnih izdelkih, v hrani, ki je pakirana v plastični embalaži, in v živilih, ki vsebujejo pesticide.

Nihanje estrogena

Hormon, ki je odgovoren za nadzorovanje menstruacijskega cikla, se imenuje estrogen. Do določene mere sta v ta proces vključena tudi hormona progesteron in testosteron. Progestron je hormon, ki se aktivira vsak mesec in pomaga pripraviti telo na nosečnost. Testosteron je povezan s spolnim nagonom in ravnijo energije. Žensko telo vsako leto proizvede določeno količino jajčec. V 20-ih in zgodnjih 30-ih letih je količina teh velika, potem pa začne postopoma upadati. Ko je proizvedena količina jajčec že zelo majhna, estrogen niha in počasi upade, kar vodi do prvih simptomov menopavze. Ženska se lahko več let sooča s simptomi zgodnje menopavze, preden pride do dokončnega izostanka menstruacije. Uradno naj bi menopavza nastopila, ko ženska 12 mesecev zapored nima menstruacije.

menopavza FOTO: Vh-studio Shutterstock
menopavza FOTO: Vh-studio Shutterstock

Znaki, po katerih lahko prepoznate (prihajajočo) menopavzo

Vsaka ženska menopavzo in leta, preden ta nastopi, doživlja na nekoliko drugačen način. Vsako telo je namreč unikatno. S tem obdobjem povezujemo cel spekter simptomov, vendar lahko pri tem ena ženska doživlja vse, druga pa skoraj nobenega. Večina žensk doživlja približno 75 odstotkov spodaj naštetih znakov. V grobem lahko rečemo, da menopavza in čas pred njo vplivata tako na možgane, menstruacijo, kožo, mišice in čustva. Obdobje, ko ženska zaznava določene simptome, običajno traja sedem let.

Med najpogostejše simptome menopavze in obdobja pred njenim prihodom štejemo: močno in neredno mesečno perilo, navali vročine (povezani s pomanjkanjem estrogena), nočno potenje, poslabšanje razpoloženja, tesnoba, suha nožnica in težave z mehurjem. Ženske, ki se nahajajo v tem življenjskem obdobju, pogosto poročajo tudi o poslabšanju spomina in koncentracije, o bolečih sklepih in suhi koži. Pojavijo se lahko tudi težave z inkontinenco (uhajanjem urina), nihanje telesne teže, vrtoglavica, težave s spanjem, spremenjena okus in vonj, umikanje dlesni, slaba prebava, zmanjšanje libida, glavoboli in izpadanje las.

PREBERITE ŠE --> Alexandra Pope: Ženske z menopavzo postanemo razvitejša različica

Kaj lahko sami naredite, da bi ublažili simptome, ki spremljajo menopavzo?

 • Kolikor se da, se izogibajte situacijam, zaradi katerih ste pod stresom.
 • Oblecite se večplastno in v ohlapna oblačila; tako boste lažje obvladovali vročinske valove.
 • Znižajte temperaturo v spalnici, s čimer boste zmanjšali intenziteto nočnega potenja.
 • Zmerna telesna vadba naj bo redno na vašem tedenskem urniku.
 • Skušajte se prehranjevati čim bolj zdravo.
 • Zagotovite si zadostno količino spanca.
 • Jejte živila, ki so bogata s kalcijem, vitaminom C in magnezijem, ali pa si omislite tovrstna prehranska dopolnila.
 • Redno prakticirajte sprostitvene tehnike.
 • Telo negujte z vlažilno kremo, s čimer boste zmanjšali suhost kože.
 • Prenehajte s kajenjem in omejite uživanje alkohola.
 • Vsak dan popijte zadostno količino vode (dva do tri litre). 

PREBERITE ŠE --> Nasveti naturopatinje: Kako si v menopavzi pomagamo z naravo

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte