Ne boste verjeli, ta priljubljena začimba pomaga zmanjšati gube
Origano je priljubljena začimbnica, ki ne obogati le okusa jedi, temveč ima tudi številne blagodejne učinke na zdravje. Gre za vrsto, ki spada v družino ustnatic (Lamiaceae), njeno latinsko ime pa je Origanum vulgare. Ime te rastline v grškem jeziku pomeni »gorsko veselje«. Tako ime so ji nadeli zaradi dejstva, da dobro uspeva tudi na višjih legah. Origano naj bi kot začimbo prvič predstavili Italijani, ko so ga uporabili na picah in testeninah.
Nezahtevna vzgoja
Je večletna trajnica, ki v višino zraste od 20 do 50 centimetrov. Njegovo steblo je poraščeno z dlačicami in je proti vrhu nekoliko rdečkasto obarvano. Na njem so na nasprotnih straneh nameščeni ovalni listi različnih velikosti; tisti, ki se nahajajo v spodnjem delu, so večji od zgornjih. Cvetovi so drobni in škrlatne barve. Origano cveti od junija do septembra. Njegov okus nekoliko spominja na majaron in timijan, zazna pa se tudi kanček okusa po limonah.
Origano raste pretežno v sredozemskih deželah. Najdemo ga tudi v Sloveniji, kjer ga običajno sadijo na vrtovih, terasah in balkonih. Ustrezajo mu različni tipi tal, najbolje pa raste v globokih in odcednih. Za optimalno rast potrebuje veliko svetlobe in toplote, zato ga je priporočljivo saditi na sončnih legah.
Bogat z železom ter vitamini A, C in E
Origano lahko uporabljamo kot začimbo, dišavnico ali v zdravstvene namene. Če si želimo z njim pomagati pri zdravstvenih tegobah, je priporočljivo iz njega pripraviti čaj. Za začimbo uporabljamo sveže ali posušene liste, ki smo jih pred tem zmleli ali drobno nasekljali. Sveži origano je najbolje dodati ob koncu priprave, sušeni pa vsaj 15 minut, preden je jed dokončno toplotno obdelana. Še posebej se prileže k paradižnikovim jedem, sicer pa se lahko z njim obogati meso, ribe, sire, solate in omake. Njegov okus se dobro poda tudi k jedem iz jajčevcev, bučk in zelene paprike. Dodajamo ga mehiškim jedem, kot so burriti in enchilade, ter tipičnim ameriškim jedem z žara.
Origano je bogat s cinkom, manganom, železom, magnezijem, kalijem, kalcijem in bakrom. Prav tako vsebuje omega 3 maščobe, vitamine A, C in E ter čreslovine in grenčine. V njem je tudi vitamin K, ki pomaga blažiti težave s krčnimi žilami. Origano vsebuje tudi dišavno olje, katerega glavna sestavina je timol, zato lahko iz njega pridobivamo tudi eterično olje. To ima protivnetni in antibakterijski učinek, saj pomaga zatirati mikroorganizme; tudi tiste bolj trdovratne, ki so uspeli razviti odpornost na nekatere antibiotike. Prav tako lahko eterično olje uporabimo proti patogenim glivam, če se pojavijo v organizmu.
Zvišuje raven energije ter pomaga proti glavobolom in bolečinam v križu
Origano ima tudi številne druge blagodejne učinke na telo. Zvišuje raven energije, ščiti pred diabetesom, krepi kosti, spodbuja razstrupljanje telesa in pomaga ohranjati zdravo srce. Dobro učinkuje na prebavni trakt. Uporablja se ga pri premagovanju glavobolov (tudi migren, ki jih spremljata slabost in bruhanje), bolečin v križu, kašlja, utrujenosti, priporočljivo pa ga je uživati tudi v primeru težav, s katerimi se srečujejo ženske v času menstruacije. Prav tako se dobro obnese pri zdravljenju sinusov in lajšanju bolečega grla.
Origano se uporablja tudi kot sredstvo za izkašljevanje. Če imate astmo, si lahko simptome lajšate z inhaliranjem čaja iz njegovih listov. Čaj je učinkovit tudi pri napihovanju, revmatičnih obolenjih, hkrati pa je priznan tudi kot sredstvo za zniževanje previsoke telesne temperature.
PREBERITE ŠE --> Pozabite na začimbo, tako zdravilen je gomolj koromača
Z origanom proti staranju kože
Origano je uporaben tudi, če želite zmanjšati vidnost gub, starostnih peg ali brazgotin. Vsebuje namreč snovi, ki pomagajo pri ohranjanju elastičnosti kože. Ob rednem uživanju se zmanjša možnost, da bi zboleli za rakom, saj upočasnjuje rast rakavih celic. Predvsem dobro se obnese kot preventiva proti raku debelega črevesja.