MATERINA DUŠICA

To zelišče raste na vsakem vrtu in ima neverjetno število zdravilnih učinkov

Zdravilni čaj, ki ga pripravimo iz materine dušice, lajša številne tegobe in zdravstvene težave.
Fotografija: Materina dušica FOTO: Igor Modic
Odpri galerijo
Materina dušica FOTO: Igor Modic

Materina dušica (ali timijan) je skupno ime za več rastlinskih vrst, vendar imamo, ko jo omenjamo, najpogosteje v mislih vrtno (Thymus vulgaris L.) in poljsko materino dušico (Thymus serpyllum). Rastlina je prišla k nam iz Sredozemlja v 11. stoletju. Danes jo poleg v srednji in vzhodni Evropi gojijo tudi v Afriki, Turčiji, Izraelu, Indiji in v ZDA.

Ustrezajo ji sončne in zavetrne lege

Gre za pritlikavi lepo dišeči grmiček, ki zraste do 50 centimetrov visoko. Njena stebla so dlakasta in nekoliko olesenela; lahko so pokončna ali ležeča. Rahlo dlakavi so tudi poganjki, medtem ko so listi majhni in ozki, na steblo pa so pričvrščeni na kratkih pecljih. Na robu so nekoliko zavihani, na spodnji strani pa se nahajajo bele dlake. Cvetovi so majhni in rožnate barve.

Materina dušica dobro uspeva na peščenih in glinastih tleh z dovolj veliko vsebnostjo humusa in apna. Ustrezajo ji tople in sončne lege, kjer je hkrati zaščitena pred vetrom. Njene liste in cvetove nabiramo od sredine maja do sredine septembra, vendar je najbolj optimalno, če se tega lotimo junija. Če jo gojimo na vrtu, jo lahko posejemo tudi med kamenje. Škodljivci jo le redko napadejo.

image_alt
Ta zelišča so boljša kot pomirjevala, razkriva zdravnik in fitoterapevt

Za dobro delovanje imunskega sistema in odpravo glivic

Timijan ima številne pozitivne učinke na zdravje in uspešno odpravlja nekatere tegobe. Igra podporno vlogo pri optimalnem delovanju imunskega sistema in spodbuja nastajanje belih krvničk. Rastlino uporabljamo tudi pri razstrupljanju, proti kašlju, pri urejanju slabe prebave, pri odpravljanju vetrov, pri zdravljenju vnetja ustne sluznice in kot zdravilo proti slabemu zadahu.

Z materino dušico se je možno uspešno boriti proti izpadanju las in smrčanju. Odpravljati pomaga tudi nekatere težave z želodcem in črevesjem ter deluje kot razkužilo. Učinkovita je pri zdravljenju kožnih bolezni, zato se lahko z njeno pomočjo uspešno borimo tudi proti aknam. Pomaga blažiti bolečine v mišicah, pri odpravi parazitov, hkrati pa zmanjšuje utrujenost, depresivne občutke in anksioznost. Pomaga pri glavobolih, stresu in težavah z ledvicami. Odpravlja glivice, ki se pojavijo na nogah. Zdravi tudi vnetja glasilk in grla ter spodbuja izločanje urina.

Materina dušica FOTO: Mavric Pivk
Materina dušica FOTO: Mavric Pivk

Uporabna tudi kot začimba in kot dodatek h kozmetičnim izdelkom

Najbolj uporabni deli materine dušice so njeni listi in cvetovi, iz katerih lahko pripravimo zdravilni čaj. To naredimo tako, da eno žličko listov in cvetov potopimo v skodelico vrele vode. Počakamo 10 minut, nato pa čaj precedimo. Za odrasle, ki čaj materine dušice uporabljajo v zdravstvene namene, je priporočljivo, da spijejo tri do štiri skodelice tako pripravljenega čaja na dan. Otroci, starejši od enega leta, naj bi popili manjše količine tega čaja, medtem ko je za dojenčke pitje čaja manj primerno. Prav tako se pitje čaja materine dušice ne priporoča nosečnicam in doječim materam, razen če jim to izrecno svetuje zdravnik.

Timijan se uporablja tudi pri inhalaciji ali pri pripravi kopeli. Najpomembnejši proizvod rastline je eterično olje, ki vsebuje 50 odstotkov timola. Uporablja se ga tudi za pripravo kozmetičnih izdelkov, kot so dezodoranti, kreme, zobne paste, tekočine za grgranje in toniki. Ekstrakt materine dušice je pogosto sestavina raznih sirupov. Timijan je hkrati ena najstarejših znanih začimb, ki se dobro poda k različnim mesnim in zelenjavnim jedem.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte