JUTRANJA RUTINA

Če boste dan začeli tako, boste bolj zdravi in zadovoljni

S pravo jutranjo rutino lahko poskrbite za to, da boste šli bolj lahkotno in pozitivno skozi dan.
Fotografija: Sončna svetloba nas prebudi, če pa smo ji izpostavljeni čez dan, bomo zvečer hitreje utonili v spanec. Foto: Alexmaster/Shutterstock
Odpri galerijo
Sončna svetloba nas prebudi, če pa smo ji izpostavljeni čez dan, bomo zvečer hitreje utonili v spanec. Foto: Alexmaster/Shutterstock

Rek »po jutru se dan pozna« še kako drži. Tisti, ki jutra preživljajo lahkotno in s pozitivnimi mislimi ter svoje telo oskrbijo z zdravo hrano in zadostno hidracijo, bodo imeli več energije in bodo bolje pripravljeni na dan in obveznosti, ki jih čakajo.

Vzpostavitev jutranje rutine, ki vas bo podprla, zahteva pripravo načrta, nato pa doslednost pri njeni realizaciji v naslednjih nekaj tednih. V tem času nove aktivnosti, ki jih vpeljemo v svoje življenje, postanejo navada, s tem pa nekaj samoumevnega. Nekateri jutranjim pripravam namenijo le nekaj minut, medtem ko si drugi vzamejo eno uro in več. Ne glede na to, koliko časa imate na voljo, lahko v svoj jutranji ritual vključite nekaj navad, s katerimi se boste v kar največji meri podprli.

Poslušanje umirjene glasbe namesto branja novic

Da bi bila jutra čim manj stresna, je dobro, da čim več priprav na začetek dneva izvedete že, preden se odpravite spat. Že zvečer lahko na primer pripravite obrok, ki ga boste pojedli zjutraj, izberete oblačila, ki jih boste oblekli za v pisarno, in podobno.

Veliko ljudi se, takoj ko se zbudijo, najprej zatopi v pametni telefon, pri čemer berejo novice, pregledujejo objave na družbenih omrežjih in gledajo video posnetke, s čimer že takoj na začetku dneva možgane napolnijo z negativnimi in razdrobljenimi informacijami. Čeprav si življenja brez pametnih naprav skoraj ne moremo več predstavljati, je veliko bolje, če tovrstne aktivnosti odložimo na kasnejše dopoldanske ali popoldanske ure. Jutra so po drugi strani idealen čas za poslušanje umirjene glasbe, kot sta klasična in meditativna.

Jutranja rekreacija ima številne blagodejne učinke na zdravje. Foto: Baranq/Shutterstock
Jutranja rekreacija ima številne blagodejne učinke na zdravje. Foto: Baranq/Shutterstock

Zadostna hidracija in polnovreden zajtrk

Zase lahko naredimo veliko dobrega, če takoj, ko se zbudimo, popijemo velik kozarec vode. Ponoči organizem namreč dehidrira, zato ga je priporočljivo oskrbeti s tekočino, ki je bila ponoči izgubljena. S tem ko popijemo zadostno količino vode, poskrbimo za nemoteno delovanje vseh procesov v telesu, za izločanje toksinov ter za optimalne kognitivne funkcije. Z zadostno hidracijo poskrbimo za boljšo koncentracijo, učinkovitost in spomin.

Zajtrk velja za najpomembnejši obrok, saj nas oskrbi z energijo, ki jo potrebujemo za začetek dneva, vendar pa ga številni zaradi pomanjkanja časa preskočijo. Vsekakor ga je smiselno vključiti v svoj jutranji ritual, četudi niste lačni – v tem primeru lahko spijete vsaj smoothie. Pomembno je, da je zajtrk sestavljen iz zdravih živil, ki možgane spodbudijo k tvorbi serotonina.

Med živila, ki izpolnjujejo te pogoje, spadajo tudi polnozrnati žitni izdelki, sadje, oreščki, semena, jajca in jogurt. Zaužita živila naj bi vsebovala pravo mero ogljikovih hidratov, maščob in proteinov. Če telo oskrbujete tudi s prehranskimi dopolnili, jih je smiselno zaužiti zjutraj, saj je takrat njihova absorpcija v organizem najboljša.

PREBERITE ŠE -> Zelena solata: Če jo pojemo preveč, se lahko pojavijo ti simptomi

Naravna svetloba, zmerna rekreacija in hvaležnost

Veliko hitreje se boste predramili, če boste prostor takoj, ko boste vstali, osvetlili s sončno svetlobo, ki še posebej v jutranjih urah prijetno poboža in ima zdravilne učinke. Če se boste na njej zadržali dlje časa in si boste na primer privoščili srkanje jutranje kave na balkonu, boste telo oskrbeli tudi z za zdravje zelo pomembnim vitaminom D. Izpostavljenost sončni svetlobi skozi dan ima blagodejne učinke tudi na nočni spanec oz. na proces sproščanja melatonina, ki mu pravimo tudi hormon spanja, v nočnih urah.

Jutranja rekreacija ima pozitivne učinke na zdravje, poleg tega pa pomaga blažiti simptome anksioznosti in depresije, saj se med njo sproščajo hormoni sreče. Če je vaš dan zaseden s številnimi opravki, je morda prav jutro tisti čas, ko si lahko privoščite nekajminutno razgibavanje in tako poskrbite zase.

Tisti bolj aktivni se bodo v jutranjih urah odpravili na tek, medtem ko bo za druge dovolj že lahkoten sprehod po naravi, pri čemer se boste nadihali svežega zraka in v telo vnesli kisik. Če boste po gozdnih tleh hodili bosi, boste s tem aktivirali procese samozdravljenja. Če imate za rekreacijo na voljo le nekaj minut, bo za blagodejne učinke zadostovalo že nekaj razteznih vaj v stanovanju.

PREBERITE ŠE -> Manj znani zdravilni učinki kumar in zakaj jih je dobro imeti vedno pri roki

Pozitivne misli s prakticiranjem hvaležnosti

Poleg skrbi za telesa je ključnega pomena tudi skrb za lepe misli. To lahko na enostaven način dosežete z rednim prakticiranjem hvaležnosti – jutranji čas je kot nalašč za to. Po tem, ko se boste spomnili na vse dobre stvari, ki so vam v življenju dane, boste šli bolj lahkotno in optimistično skozi dan.

Raziskave kažejo, da redno prakticiranje hvaležnosti med drugim blaži bolečine, izboljša empatijo in medsebojne odnose ter znižuje agresivnost. Že če boste vsak dan pomislili na tri stvari, za katere ste hvaležni, in se pri tem prepustili lepim občutkom, lahko pričakujete ugodne rezultate.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte