VPLIV NA ZDRAVJE

Bučke: Zdrava poslastica, ki pa jih ljudje s temi težavami ne bi smeli uživati

Bučke so vsestransko uporabne v kulinariki, saj jih lahko koristimo za pripravo juh, pit in pic, imajo pa tudi blagodejne učinke na zdravje.
Fotografija: Bučke, foto: Mateja Delakorda
Odpri galerijo
Bučke, foto: Mateja Delakorda

Buče so rod rastlin iz družine bučevk, za katere so značilni obojestranski žilni snopi in večinoma krpati, premenjalni listi. Za zasaditev le-teh se odločamo zaradi njihove vsestranske uporabnosti v kulinariki, dobrega okusa in ker spadajo med manj zahtevne vrtnine. Gojimo jih lahko na vrtu, terasi ali balkonu. Kljub temu da večina ljudi meni, da gre za zelenjavo, pa je plod buče botanično gledano nedozorelo sadje.

Med bučami so še posebej priljubljene bučke (Cucurbita pepo), katerih sadež je temno do svetlo zelene barve, je podolgovat in zraste tudi do enega metra v dolžino. Bučke izvirajo iz orjaških buč, katerih prvotno domovanje predstavljajo zahodna Indija, Južna Amerika in Mehika. V slednji se pri pripravi juh poslužujejo predvsem bučkinih cvetov. Cvetovi so sicer užitni tako ocvrti, pečeni kot kuhani, vendar moramo pred uporabo odstraniti prašnike oz. pestič. Bučkine plodove je sicer najbolj smiselno uživati, ko ti zrastejo do 20 centimetrov v dolžino. Takrat je njihov okus najslajši, semena pa so še mehka in nedozorela.

PREBERITE ŠE -> Hitri recepti z bučkami: 5 idej brez ali skoraj brez kuhanja

V njihovi lupini je največ koristnih snovi

Bučk običajno ne uživamo surovih, saj so kuhane ali pečene veliko boljše. Po tem, ko jih odtrgamo, so pri sobni temperaturi ali v hladilniku uporabne še nekaj dni. Če jih shranjujemo skupaj z nekaterimi vrstami zelenjave, lahko začnejo gniti. Pred pripravo bučk teh ni potrebno lupiti, saj je v olupku vsebnost koristnih snovi še toliko večja. Grenkih bučk ni priporočljivo uživati, saj vsebujejo povišane koncentracije toksinov. V kulinariki so sicer uporabne kot zelenjavna priloga ter kot sestavina juh, bučnega kruha, omak, pit in pic.

Ta priljubljena vrtnina je bogata z vodo. Vsebuje tudi veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov. S skodelico bučk boste pokrili 26 odstotkov priporočenih dnevnih količin vitamina C, 10 odstotkov kalija in osem odstotkov magnezija. Poleg tega so v njih vitamini A, K, B1, B2, B3 in B6, od mineralov pa mangan, kalij, magnezij, železo, kalcij in cink. Največ antioksidantov je v lupini, v največji meri pa jih boste ohranili, če boste - namesto da bi jih skuhali - bučke pripravili nad vodno paro.

Bučke poleg tega vsebujejo naravno obliko folne kisline, zato je njihovo uživanje koristno tudi za nosečnice. V njih so tudi omega-3 maščobe in karotenoidi, kot so lutein, zeaksantin in beta karoten. Slednji igrajo pomembno funkcijo pri zaščiti kože pred sevanjem in onesnaženim zrakom, upočasnjujejo staranje, ščitijo pred razvojem nekaterih vrst raka, hkrati pa so koristni za zdravje oči, kože in srca. V njih so tudi topne in netopne vlaknine, vsebujejo pa tudi veliko oksalatov, zato naj jih ne bi uživali ljudje, ki imajo težave z ledvicami in žolčnikom.

Bučke so vsestransko uporabne v kulinariki. Foto: Krištof Koman
Bučke so vsestransko uporabne v kulinariki. Foto: Krištof Koman

Zmanjšajo možnosti za pojav osteoporoze in možganske kapi

Bučke imajo številne blagodejne učinke na organizem in so lahko v pomoč pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj. Znane so po tem, da spodbujajo optimalno delovanje prebave, pomagajo lajšati bolečine in prehlade, zaradi velike vsebnosti vode pa se lahko z njimi borimo proti zaprtju.

Bučke znižujejo raven krvnega sladkorja in zmanjšujejo možnosti, da bi prišlo do možganske kapi. Z njimi si lahko pomagamo do boljšega vida. Ker vsebujejo le malo kalorij, so nam lahko v pomoč pri hujšanju, blažijo pa tudi razna vnetja. Poslužujemo se jih lahko pri razjedah na želodcu in dvanajstniku, poleg tega pa so učinkovite pri blaženju in odpravi težav s prostato.

PREBERITE ŠE -> Hrana, ki dokazano umirja naš živčni sistem (nasvet prehranske terapevtke)

Z rednim uživanjem bučk bomo poskrbeli tudi za dobro delovanje možganov in živčnega sistema, manj bomo utrujeni, izboljšali pa bomo tudi svoje razpoloženje. Nekatere raziskave kažejo, da ta priljubljena vrtnina spodbuja optimalno delovanje ščitnice. Posušena bučkina semena se uporabljajo proti trakulji in drugim podobnim zajedavcem. Poleg tega uživanje bučk blagodejno vpliva tudi na zdravje kosti. Skrbijo namreč za močne in zdrave kosti, preprečujejo nastanek osteoporoze ter preprečujejo zlome kosti.

Preberite še:

V prodaji