Predstavitvena informacija

Zgodovina skozi žensko telo

Bila je svetlolaska, temnolaska, vitka, debela, katoličanka, pravoslavka, sužnja, gospa, prešuštnica, imperatorica, zlorabljena, prevarana in izkoriščevalka.
Fotografija: Kristina Sabaliauskaitė FOTO: Paulius Gasiūnas
Odpri galerijo
Kristina Sabaliauskaitė FOTO: Paulius Gasiūnas

Piše se leto 1727. Ura bije devet zvečer. V času, ko ruski dvor spi, se najvplivnejša ženska imperija Katarina I. v predsmrtni vročici prepušča spominom, precej drugačnim od zapisov v zgodovinskih učbenikih.

Knjigi Petrova imperatorica sta natančen prvoosebni biografski zapis nenavadne usode litovsko-poljske plemkinje, ki se je v zgodovino zapisala kot prva ruska imperatorica. Nastali sta na podlagi večletnih preučevanj avtorice Kristine Sabaliauskaitė, umetnostne zgodovinarke, pisateljice in novinarke, ki se je prebila skozi zgodovinske, literarne vire in ohranjeno Katarinino korespondenco. Voltaire je njeno zgodbo imenoval »najbolj neverjeten vzpon 18. stoletja« in v njej prepoznal uresničenje Pepelkinih sanj.

FOTO: Založba Goga
FOTO: Založba Goga

Bi bila zgodovina drugačna, če ne bi bila Katarina I. lepa? V prvi knjigi se je zdelo, da živi v senci Petra Velikega, v drugi pa se končno prebije v ospredje in zavzame položaj, ki ji je bil že od vsega začetka namenjen: postati prva ruska imperatorica. Cena vzpona pa ni majhna. V koga se je prelevila Marta Helena Skowrońska?

Petrova imperatorica je kmalu po izidu postala prodajna uspešnica, prvi del je preveden v vsaj deset evropskih jezikov.


Naročnik oglasne vsebine je Založba Goga

V prodaji

Ne spreglejte