BLOKE

V tem slovenskem kraju, kjer se je rodilo smučanje, rastejo divje orhideje

Bloke so atraktivne tako v zimskem času, ko ponujajo urejene proge za tek na smučeh, kot poleti, ko se je možno osvežiti v Bloškem jezeru.
Fotografija: Bloške smuči FOTO: Arhiv Tic Bloke
Odpri galerijo
Bloške smuči FOTO: Arhiv Tic Bloke

Ker nas je nedavno presenetila obilna snežna pošiljka, številni kotički Slovenije kar kličejo po tem, da jih obiščemo, se preizkusimo v katerem od zimskih športov ali se zgolj sprehodimo skozi zasneženo pokrajino in občudujemo zimsko pravljico. Bloke so ena izmed manj znanih izletniških destinacij, vendar se jih vsekakor splača obiskati. Nahajajo se med Cerknico in Ribnico, iz Ljubljane pa jih lahko dosežemo že v slabi uri vožnje z avtomobilom. Na Blokah je ponovno vzpostavljenih več kot 10 kilometrov tekaških prog, območje pa se ponaša tudi s številnimi drugimi znamenitostmi. Bloke, njihovo zgodovino in zanimivosti nam je podrobneje predstavil Matej Pakiž, predstavnik Turistično informacijskega centra Bloke.

Bloško jezero FOTO: Arhiv Tic Bloke
Bloško jezero FOTO: Arhiv Tic Bloke

Bloščica ponuja slikovite meandre, Krpanova pot pa vodi mimo številnih znamenitosti

»Bloke so planota, raztezajo pa se na nadmorski višini med 720 in 800 metrov. Naseljene so bile že približno 800 let pred našim štetjem, kar potrjujejo nekatere izkopanine. Skozi območje sta včasih potekala rimski zaporni zid (Claustra Alpium Iuliarum) in tovorna pot, ki je vodila z Dolenjske na Primorsko, zato so bile tu naselbine in mitnice, skozi katere so spuščali tovornike. Bloke so bile v pisni obliki prvič omenjene leta 1260 v listini, iz katere izhaja, da sta želela imeti oblast nad tem območjem vovbrški grof Viljem in oglejski patriarh Bertold. Bloke so dandanes najbolj poznane po bloškem smučanju, po Martinu Krpanu, ki je živel tukaj, in bloških volih, ki so včasih predstavljali glavni vir prihodkov prebivalstva tega območja.«

Kar se tiče naravnih znamenitosti, se po Pakiževih besedah splača obiskati Bloščico. Gre za potok, ki teče po planoti. Ker je njegova pot precej ravninska, je to privedlo do oblikovanja slikovitih meandrov. Tekom struge potoka vlažni travniki postopoma prehajajo v nizko barje. Tukaj lahko najdemo obsežna rastišča orhidej in posameznih mesojedih rastlin. Obiskovalci, ki okolico radi raziskujejo peš, lahko krenejo po Krpanovi poti, ki je dolga 20 kilometrov, na poti pa se lahko spoznajo z naravno in kulturno dediščino tega območja. Speljana je namreč mimo 20 tovrstnih točk, ki so označene z informativnimi tablami. V primeru pomanjkanja časa ali kondicije je možno prehoditi le del poti. Vsako leto je na tretjo nedeljo v aprilu organiziran tudi Pohod po Krpanovi poti. Takrat se je možno na pot podati skupaj z drugimi pohodniki.

Lesena skulptura Martina Krpana FOTO: Arhiv Tic Bloke
Lesena skulptura Martina Krpana FOTO: Arhiv Tic Bloke

Ob Bloškem jezeru postavljene lesene figure v podobi medvedov

Na Blokah na svoj račun pridejo tudi kolesarji, saj gre za precej ravninsko in umirjeno območje. Po besedah Pakiža sicer kolesarske poti niso posebej urejene, so pa skoraj vse ceste asfaltirane in ne preveč prometne, zato so zelo primerne za tovrstne podvige. Seveda je trenutno najbolj priljubljena športna aktivnost na Blokah tek na smučeh po urejenih tekaških progah. »Vsako leto na začetku februarja organiziramo tudi Bloške teke, ki so največja rekreativna prireditev na Blokah, poleti pa je priljubljeno Bloško jezero, v katerem se domačini in obiskovalci kopajo in lovijo ribe.« Bloško jezero je sicer zelo atraktivno tudi za družine z majhnimi otroki, saj so ob njem postavljene figure iz lesa v podobi medvedov, ki poskrbijo za simpatično popestritev. Ob jezeru so tudi igrala zanimivih oblik, izdelana iz drevesnih debel.

PREBERITE ŠE --> 3 predlogi za popoln zimski dan na prostem v 3 slovenskih krajih 

Bloke so posebne tudi zato, ker se je tod razvilo bloško smučanje še veliko prej, preden se je smučanje kot športna aktivnost razširilo po tem delu Evrope. Navdušen nad bloškim smučanjem je tej dejavnosti nekaj stavkov namenil tudi Janez Vajkard Valvasor v svojem znanem delu Slava vojvodine Kranjske z besedami: »Poleg tega poznajo kmetje ponekod na Kranjskem, zlasti pri Turjaku in tam okoli, neki redek izum, kakršnega nisem videl še nikoli in v nobeni deželi, namreč, da se spuščajo pozimi, ko leži sneg, po visokem hribovju z neverjetno naglico v dolino. V ta namen vzamejo po dve leseni deščici, četrt palca debeli, pol čevlja široki in približno pet čevljev dolgi.«

Tek na smučeh FOTO: Arhiv Tic Bloke
Tek na smučeh FOTO: Arhiv Tic Bloke

V muzeju Bloški smučar se lahko spoznate z zgodovino Blok in bloških smuči

Če bi torej radi izvedeli, kako so se razvile bloške smuči in se spoznali z zgodovino tega območja, je priporočljiv obisk muzeja Bloški smučar, nam je povedal Pakiž. »V njem obiskovalci izvedo, kako so včasih živeli prebivalci Blok in s čim so se preživljali. Ugotovijo lahko, kakšni vremenski pogoji so značilni za Bloke in zakaj so Bločani včasih smuči nujno potrebovali, da so pozimi po visokem snegu premagovali razdalje.« Poleg tega se je vredno ustaviti pri Sveti Trojici, kjer stoji lesena skulptura Martina Krpana, ki je bil mežnar pri sosednji cerkvi Svetega Urha.

PREBERITE ŠE --> Slovenski izletniški raj, kjer imajo srčasto jezero, zdravilno vodo in osupljive proge za tek na smučeh

Nekatere znamenitosti Blok si je možno ogledati tudi v spremstvu vodnika, za kar se je potrebno prej dogovoriti. »Vodeni ogledi običajno obsegajo ogled muzeja Bloški smučar, sprehod po delu Krpanove poti, kjer se nahajajo ostanki Krpanove hiše, ogled cerkve Svetega Urha, 'pajštbe' (sušilnice sadje) in solnarjeve štale, v kateri je Krpan skrival sol. Sledi ogled Bočkovega mlina, Svete Trojice s cerkvijo ter Bloščice in nizkega barja ob njej. Voden ogled se zaključi ob Bloškem jezeru,« razloži Pakiž.

Bloško jezero FOTO: Arhiv Tic Bloke
Bloško jezero FOTO: Arhiv Tic Bloke

Na Mihaelovem sejmu se predstavljajo lokalni pridelovalci in izdelovalci

Na Blokah se vsako leto tretjo nedeljo v septembru odvija tudi Mihaelov sejem, ki se ga splača obiskati, saj na njem domačini obiskovalcem ponujajo svoje pridelke in izdelke. Od leta 2007 dalje so se Bločani namreč odločili obuditi sejem, ki naj bi se glede na stare zapise odvijal že daljnega leta 1366. Na njem so včasih prodajali predvsem živino. Meso je bilo namreč tedaj (tako kot v številnih drugih slovenskih krajih) še posebej cenjeno, saj ga ni bilo veliko na voljo, zato so za vsak košček mesa vedeli, na kateri dan v letu ga bodo pojedli. Večinoma so si ga privoščili ob praznikih. Tudi sicer je tradicionalna bloška kulinarika bolj skromna, saj so na tem območju v preteklosti vladali težki vremenski pogoji. Tako so večinoma pridelovali zelje, repo, kolerabo in krompir.

Bloke se v zadnjem času - predvsem zaradi atraktivnega jezera - pospešeno turistično razvijajo, za konec še namigne Pakiž. »V zadnjih letih se je lepo razvila ponudba ob Bloškem jezeru, še posebej Glamping Lake Bloke, ki privablja čedalje več obiskovalcev. Pozimi si je pri nas možno izposoditi tekaške smuči, prirejamo pa tudi tečaje za tek na smučeh. V letnem času bomo izposojali tudi kolesa.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte