SPOMLADANSKI IZLET

Simpatičen hrib blizu Ljubljane z razglednim stolpom in planinskim domom z domačimi jedmi

Ljubljana z okolico ponuja kar nekaj možnosti za vzpon. Vrh Staneta Kosca je idealna izletniška točka za vse letne čase.
Fotografija: Stolp na Rašici, foto: Mateja Gruden, Javni zavod Turizem Ljubljana
Odpri galerijo
Stolp na Rašici, foto: Mateja Gruden, Javni zavod Turizem Ljubljana

Vse toplejši spomladanski dnevi nas vabijo, da jih preživimo na prostem in se naužijemo nežno božajočih sončnih žarkov. Ideje za prijeten izlet so vedno dobrodošle, zato vam tokrat predstavljamo hrib v bližini prestolnice, ki je med Ljubljančani zelo priljubljen. Do njega vodi nezahtevna pot, na vrhu pa vas pričakata razgledni stolp in gostilna z domačimi jedmi.

Drugo ime za Rašico je Vrh Staneta Kosca (bil je slovenski partizan in narodni heroj, ki se je rodil v bližnji vasi Rašica). Vrh, visok 641 metrov, se nahaja severno od Ljubljane, med vasema Rašica in Dobeno. Območje je gozdnato ter prepredeno s stezami, kolovozi in makadamskimi cestami.

Glavna atrakcija na Rašici je razgledni stolp, visok 17 metrov, ki ga je leta 1957 postavila organizacija zveze borcev v spomin na ustanovitev Kamniškega bataljona na tem vrhu. Do njega se lahko vzpnete po številnih stopnicah, z njega pa se odpira pogled na Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, Julijce in nižje ležeče hribovje v zaledju prestolnice.

Planinski dom z domačimi jedmi odprt vse dni v letu

Tudi za lačne je poskrbljeno. Na vrhu namreč stoji planinski dom Rašiške čete, v katerem ponujajo domače jedi. Ob lepem vremenu je lepo posedeti na klopeh zunaj, pozimi in v neprijetnem vremenu pa so na voljo tudi sedišča v notranjosti koče.

Prvotni planinski dom je bil zgrajen leta 1965, vendar pa je vanj v naslednjih letih začelo prihajati čedalje več obiskovalcev, zato so se pokazale potrebe po izgradnji novega in večjega. Ta je bil nato odprt leta 1978. Koča sprejema obiskovalce vse dni v letu od jutra do poznih popoldanskih oz. večernih ur.

Na Rašico se je možno povzpeti po različnih dobro označenih in nezahtevnih poteh, ki večinoma potekajo po gozdu, zato je vzpon prijeten tudi ob vročih poletnih dneh. Priporočljiva je lahko pohodna obutev, do vrha pa boste prispeli v eni do dveh urah – odvisno od poti, ki jo izberete.

Pot, ki se začne pri Gradu Jablje

Izhodišče ene od možnih poti je Grad Jablje pri Mengšu. Od tod boste do vrha potrebovali uro in 20 minut. Najprej se iz Ljubljane usmerite na trzinsko obvoznico, nato nadaljujte vožnjo v smeri proti Kamniku. Še pred koncem Trzina vas bodo oznake usmerile levo, na ožjo lokalno cesto, ki ji sledite do zaselka Jablje, nato pa parkirate na parkirišču pri gradu ali na katerem od bližnjih parkirišč.

Nato se podate po poti, ki vodi skozi gozd, pri čemer se držite desno. Gozdna pot se rahlo vzpenja, vmes pa se tudi položi. Čez nekaj časa boste prispeli do asfaltirane ceste, po kateri boste nadaljevali svojo pot – na njej zavijete levo v klanec.

Nekaj časa boste hodili po neprometni asfaltirani cesti, nato vas bo pot pripeljala do gostilne Dobenski hram, od koder še nekaj časa nadaljujete po glavni cesti, nato pa prispete do parkirišča, klopi in kapelice. Od tu naprej nadaljujete po vzpenjajoči asfaltni cesti. Sledite markacijam in oznakam za Dom na Rašici, pri čemer pot v zadnjem delu preide v gozd.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte