IZLET NA OBALO

Koper: Vse to ponuja, zato ga je vredno obiskati

Največje mesto slovenske Istre se ponaša z bogato kulturno dediščino, idiličnimi sprehajalnimi potmi in prvo slovensko vinsko fontano.
Fotografija: Izlet v Koper, Foto: Wirestock Creators/Shutterstock
Odpri galerijo
Izlet v Koper, Foto: Wirestock Creators/Shutterstock

Čeprav se za obisk slovenske obale najbolj množično odločamo v poletnih mesecih, jo je prijetno obiskati tudi v hladnejšem delu leta. Takrat jo lahko spoznamo z druge perspektive, najdemo več miru in skritih kotičkov ter se v večji meri povežemo z naravo, ki nas obdaja.

Izlet do Kopra, največjega mesta slovenske Istre, je odlična ideja za tiste, ki jim poleg stika z morjem ustreza tudi mestni vrvež, saj je tukaj več prometa kot v drugih slovenskih obmorskih mestih, na voljo pa so tudi številne kavarne in trgovine. Mesto se ponaša tudi z bogato kulturno dediščino in velja za enega naših najstarejših mest, saj naj bi obstajal že v bronasti dobi.

Koper je bil včasih otok, prvič pa naj bi bil poseljen v časih antičnega Rima. Skozi zgodovino se je v njem izmenjalo kar nekaj vladavin, mesto pa je bilo v različnih obdobjih različno poimenovano. Pomemben pečat so tukaj pustili Benečani, ki so zanj rekli, da je 'Capo d'Istria', kar po italijansko pomeni glava Istre. Zelo podobno poimenovanje zanj se je ohranilo vse do danes - Capodistria.

Sprehod ob morju

Ob obisku Kopra se lahko odpravimo na sprehod po dvokilometrski obalni pešpoti od Luke Koper do plaže Žusterna, pri čemer nas bo pot zapeljala mimo glavnega pomola, številnih kavarn, centralnega mestnega parka pa vse do plaže Žusterna, ki predstavlja idealno mesto za postanek.

Če se vam zdi pot prekratka, jo lahko podaljšate vse do Izole, pri čemer boste ves čas hodili tik ob morju. Ker je pot asfaltirana, se lahko po njej podate tudi s kolesom.

Škocjanski zatok

Le streljaj iz centra mesta se nahaja naravni rezervat Škocjanski zatok, ki bo navdušil ljubitelje narave. Habitat, ki je za naše razmere precej nenavaden, namreč predstavlja preplet med polslanim in sladkovodnim življenjskim okoljem. Plitva laguna z nekoliko globljega centralnega dela postopoma prehaja na območje muljastih tal. Tukaj uspevajo slanuše, rastlinske vrste, ki imajo rade slana tla.

Tukaj so svoje zatočišče našle številne rastlinske in živalske vrste, med katerimi so najbolj množične ptice, ki tukaj živijo ali pa se zgolj začasno ustavijo. Ornitologi so doslej našteli že več kot 226 različnih vrst. Škocjanski zatok je možno obiskati kadarkoli in brezplačno.

Po območju vodi krožna sprehajalna pot z označenimi opazovalnimi točkami. Tam se je vredno ustaviti in skozi okenčka na leseni ogradi opazovati različne živali. Ob poti so tudi številne slike in opisi živali, ki nam olajšajo njihovo prepoznavanje. Naravni rezervat je raj za ornitologe, fotografe pa tudi za rekreativce, otroke in vedoželjne posameznike.

Titov trg in mestni stolp

Če vas bolj pritegnejo kulturne znamenitosti, potem bi se morda želeli sprehoditi po Titovem trgu, glavnem mestnem trgu v Kopru, ki velja za enega najlepših mestnih trgov na nekdanjem beneškem ozemlju. Skozi zgodovino so trg krasila različna imena, kot so Plathea comunis, Plathea comunitas, Piazza in Piazza Roma. Nato so ga leta 1946 poimenovali po maršalu Titu, nekaj let kasneje je bil preimenovan v Trg republike, od leta 1956 dalje pa se ponovno imenuje Titov trg. Ponaša se s čudovitimi palačami, stolno cerkvijo in mestnim stolpom.

Še posebej atraktiven je 54 metrov visok mestni stolp (zvonik), ki je bil zgrajen v 12. stoletju, današnja podoba pa ga krasi od leta 1664. Nanj se je možno povzpeti po 204 stopnicah, razgled z vrha pa seže na Titov trg in po okolici Kopra. Tekom vzpona se je preko manjše razstave možno seznaniti z njegovo zgodovino. Stolp je sicer zaradi obnovitvenih del trenutno zaprt. Kot je navedeno na uradni spletni strani, bo ponovno odprt maja letos.

Vinska fontana Marezige

Po prijetnem in doživetem dnevu se včasih prileže kozarček vina. To željo si lahko izpolnite v vinski fontani Marezige, prvi tovrstni fontani pri nas. Za doživetje se bo sicer treba zapeljati nekoliko ven iz mesta, saj se ta nahaja nad Koprom, 12 kilometrov iz njegovega središča. Fontana hkrati velja za eno najlepših razglednih ploščadi. Na njej stojita tudi dva ogromna lesena kozarca, zato gre za precej fotogenično točko.

Tukaj si boste lahko sami postregli z izbranimi sortami vin, ki so pridelana v slovenski Istri. Vinsko fontano je možno obiskati vsak dan med 11. in 22. uro. Izbirate lahko med dvema degustacijskima paketoma. Eden vam ponuja pokušino treh, drugi pa degustacijo šestih vrst vina. V vsakem primeru vam zraven pripada tudi degustacijski kozarec. Da bo izkušnja popolna, vam lahko v bližnji prodajalni zraven postrežejo tudi narezek.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte