Strokovna žirija, ki jo vsako leto imenuje Društvo oblikovalcev Slovenije, je tudi letos med prispelimi deli izbrala tisto, ki predstavlja ustvarjalni oblikovalski presežek in tako prispevek k razvoju in dvigu vizualne kulture okolja na različnih področjih oblikovanja, za katerega in v katerem izdelek deluje. To je eden izmed korakov, da bo oblikovalska stroka dobila mesto, ki ga mora imeti, če naj sooblikuje gospodarstvo, ki je zmožno konkurence na globalnem trgu. Področja vrednotenja segajo od grafičnega, industrijskega in unikatnega oblikovanja, oblikovanja vizualnih komunikacij in oblikovanja notranje in zunanje opreme, prostorsko oblikovanje, scenskih postavitev in multimedijskih celostnih rešitev. 

Nagrajenci 

Izmed prijavljenih del je v letošnjem letu žirija »Oblikovalskega presežka« Društva oblikovalcev Slovenije v sestavi Jurij Dobrila, Danijela Grgić, Julijan Krapež, Martina Obid, in Peter Jamšek (predsednik žirije), izbrala in podelila sedem priznanj za oblikovalske dosežke, tri priznanja za oblikovalske presežke in priznanje za življenjsko delo ter priznanje za častnega člana. Priznanje za oblikovalski dosežek so prejel Nataša Grandovec – Continuum vitae, Robert Klun – C19 Chair.ity, Gašper Demšar – M Hotel lobby, Nataša Šušteršič Plotajs – Koronadnevnik, Ljubica Čehovin – J. Plečnik - Wien, Praha, Ljubljana in Društvo Pekinpah – Ali ima prihodnost ponovitev. Priznanje za oblikovalski presežek so dobili Ernest Bevc in Roman Pirnar – Theatrica, Valentina Kolander – Politically Incorrect ter Irena Gubanc in Teja Jalovec – Trilogija Brodoloma

Ambient, ki ga je za M Hotel lobby ustvaril Gašper Demšar.

Slavili življenjsko delo Oskarja Kogoja 

Priznanje za častnega člana je šlo v roke Mateja Feguša, s priznanjem za življenjsko delo pa so nagradili Oskarja Kogoja, ki je nedvomno eno najbolj prepoznanih in javno priznanih imen slovenskega oblikovanja. 

Oskar Kogoj je doma in po svetu najbolj prepoznani slovenski oblikovalec. Foto: Jure Eržen

O njem so v obrazložitvi nagrade zapisali: »Njegovo delo je vidno vse od sredine šestdesetih let, ko je kot mlad oblikovalec sprejel globalne izzive novih materialov in z velikimi koraki vstopil na poklicni oder. Sprva sicer kot avtor naših sosedov Italijanov, a takoj zatem povsem naš in v enem najprodornejših pohištvenih podjetij tedanje države, Mebla iz Nove Gorice in obenem partner tudi drugih. Njegov začetek opredeljuje predvsem misel na otroke, ki ga je že uvodoma kot prvega predstavnika našega okolja privedla v reprezentativno zbirko Moma NY. S svojimi počivalniki se je v našem prostoru izkazal kot drzen pripadnik globalne oblikovalske avantgarde, ki je razumela pomen novih materialov in družbene spremembe, ki so jih ti prinašali. Desetletja pozneje pa se Oskar spet znajde v sožitju z naravo, oblikovanje mu naenkrat predstavlja globljo človeško, celo mistično misel in v tej se spet prepozna kot vizionar, ki svoje intimne svetove posreduje širšemu okolju. Srčno pričakujemo vnovično metamorfozo Oskarjeve ustvarjalnosti in jo danes, kljub njegovi relativni mladosti za življenjsko nagrado, nagrajujemo za dosedanji ustvarjalni opus, ki je tako bogat in pomenljiv, da ga Društvo oblikovalcev Slovenije z vsem spoštovanjem nikakor ne more spregledati.« 

Ljubica Čehovin je v kolekciji J. Plečnik – Wien, Praha, Ljubljana ujela uporabna darila in spominke.

4 priznanja daljnogled 

Društvo oblikovalcev Slovenije je z namenom podpore mladim oblikovalcem letos drugič zapored izpeljalo tudi projekt imenovan »Daljnogled«. To je priznanje, za katero se lahko potegujejo oblikovalci do 30. leta starosti. Priznanje zanje je zastavljeno nekoliko drugače kot projekt Oblikovalski presežki: priznanje za predstavljen projekt namreč predstavlja mesto za postavitev svojih del na razstavnem prostoru v Cankarjevem domu v naslednjem letu. Izmed prijavljenih del je v letošnjem letu žirija izbrala in podelila priznanja Daljnogledi Nini Auberšek Veliki Gatsby, Maji Vranjek – RoShade, Lani Krebs – Svetilo Ginko in Robu Svenšku – Gert Display.  

Knjiga proze Trilogija brodoloma avtoric Irene Gubanc in Teje Jalovec je presegla ta čas in naredila razpoko v naši zavesti.