7.06.2017

Sabina Obolnar

Statistična sreča.

Moram povedati, da sem bila minuli teden strašno vesela, kajti izvedela sem, da nam gre vse bolje, nam, Slovenkam in Slovencem. Gospodarska rast je nadpovprečna, bruto domači proizvod je bil v letošnjem prvem četrtletju za 5,3 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Potem, da se je število brezposelnih bistveno zmanjšalo in da se še odpira veliko število delovnih mest. Da se je potrošnja gospodinjstev povečala (največ za avtomobile, pohištvo in gospodinjske aparate). Okrepila sta se tudi uvoz in izvoz. S Statističnega urada RS so še nam sporočili: »Tako visoko gospodarsko rast smo imeli nazadnje v drugem četrtletju leta 2008, ko je bila ta šestodstotna.«

Sabina Obolnar

Odgovorna urednica One, Oneplus in Onaplus.si

Tako rekoč idilično. In to še ni vse: dan za tem, na vroč četrtkov dan, smo dobili še podatek, da je Slovenija do otrok najprijaznejša država na svetu (prvo častitljivo mesto si delimo z Norveško, nato sledijo Finska, Nizozemska in Švedska). Če ste se slučajno kdaj vprašali, kje otroci na svetu živijo najbolje, je zdaj odgovor nedvoumen: v Sloveniji. Mednarodna organizacija Save the Children je izmed 172 držav Slovenijo postavila na piedestal in da ne pozabim: nemudoma so naši Melanii Trump ameriški novinarji priporočili, naj svojega Barrona raje prešola v Slovenijo. Zato ker bo oziroma da bo – srečen. Amerika je namreč šele na 36 mestu po prijaznosti do otrok. No, kakor koli, merili so zdravje in dobrobit otrok, kriteriji, ki odločajo o prijaznosti, pa so naslednji: prehrana, dostop do šolanja, smrtnost dojenčkov, otroške poroke, otroško delo, najstniška nosečnost in regionalni konflikti. Seveda pridemo tudi do grozljivih podatkov, ki izvirajo predvsem iz afriških držav: kar 263 milijonov otrok po svetu se ne šola in 168 milijonov otrok je prisiljenih delati, polovica od njih opravlja zelo nevarna dela. Skoraj 28 milijonov otrok je moralo zaradi vojne, nasilja in lakote zapustiti svoje domove. Še vedno šest milijonov otrok umre pred svojim petim letom starosti. Zastrašujoči podatki.



Po podatkih Rdečega križa naj bi bilo v Sloveniji več kot 55.000 lačnih otrok, česar pač mednarodna raziskava ne vključuje. Tudi ne tega, da je prav toliko revnih otrok. Da vse več mladostnikov preživlja svoje starše. Skoraj 18.500 slovenskih otrok živi s 180 evri na mesec, torej so uvrščeni v najnižji dohodninski razred in živijo pod pragom revščine. Verjamem, da marsikoga ti podatki ne vznemirjajo, morda tudi mislijo, da to pač ni res, saj imamo v Sloveniji toliko zavržene hrane. Vidim, da marsikdo ne razume, ne verjame in ne ve, da so v Sloveniji lačni in revni – otroci, mladostniki in odrasli.

Ta statistična gimnastična sreča mene ne osrečuje niti malo. In še marsikoga ne. Jaz sicer vem, da je danes vse statistika. Da samo merimo in merimo. Vendar to v življenju posameznika nima nobene realne vrednosti. To je absurden nič. V življenju šteje le konkreten posameznik. Z imenom in priimkom. Z življenjem. Ki mora biti vredno.

Zadnjič mi je znanka, ki je zdravnica, povedala, da je šla dežurat v drugo ambulanto, zunaj Ljubljane. Tam je bila tri dni in delo je zaključila popolnoma polomljena. Ni mogla verjeti, bolje rečeno, ni vedela, s kako groznimi socialnimi stiskami se ljudje bojujejo v Sloveniji. S kakšnimi občutki nemoči in obupa, s kakšno brezvrednostjo in osamljenostjo se prebijajo iz dneva v dan. Sami, od boga pozabljeni. Rekla mi je, da potrebuje oddih, odmik, ker je vse to pretežko. Težko poslušati človeku, ki sliši. 

Veste, ta statistična gimnastična sreča mene ne osrečuje niti malo. In še marsikoga ne. Jaz sicer vem, da je danes vse statistika. Da samo merimo in merimo. Vendar to v življenju posameznika nima nobene realne vrednosti. To je absurden nič. V življenju šteje le konkreten posameznik. Z imenom in priimkom. Z življenjem. Ki mora biti vredno.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE