Praznična pojedina

Pljučna pečenka Wellington

S čim boste letos navdušili svoje goste med božično-novoletnimi prazniki? Slastni recepti Tomaža Kavčiča ponujajo odlične zamisli za bogato obloženo mizo. Na njej lahko kraljuje tudi tale božanska pečenka.

Sestavine

  • Sestavine za meso:
  • 1 kg pljučne pečenke (osrednji del, ki je enakomerno debel)
  • sol, poper, olje
  • 2 žlici nastrganega vloženega hrena
  • 1 žlica gorčice
  • Sestavine za gobovo mešanico:
  • 500 g gob (jurčki, štorovke, šitake, šampinjoni)
  • 2 šalotki
  • 60 g masla
  • nekaj vejic svežega timijana
  • 120 ml konjaka ali vinjaka
  • 120 ml smetane
  • 2 žlici sojine omake
  • Sestavine za pečenko:
  • 1 list tankega vlečenega testa
  • 150 g na tanko narezanega pršuta
  • 500 g listnatega testa
  • 1 jajce
  • grobo zrnata sol

Priprava

  1. 1Meso ogrejemo na sobno temperaturo in ga posolimo ter popopramo z vseh strani.
  2. 2Litoželezno ponev močno segrejemo.
  3. 3Na dveh žlicah olja popečemo meso z vseh strani (približno 2 minuti na vsaki strani), da intenzivno porjavi.
  4. 4Prestavimo ga na krožnik in ga premažemo z mešanico hrena in gorčice.
  5. 5Meso pokrijemo in postavimo v hladilnik.
  6. 6Gobe drobno nasekljamo z mešalnikom.
  7. 7Šalotki na drobno nasekljamo.
  8. 8V ponvi, v kateri smo pekli meso (posode vmes ne operemo), stalimo maslo.
  9. 9Dodamo sesekljane gobe in mešamo, dokler ne spustijo vode.
  10. 10Ko voda izpari, dodamo šalotki in dve žlički timijana.
  11. 11Na srednje močnem ognju kuhamo približno 2 minuti, da se šalotka zmehča.
  12. 12Dodamo konjak.
  13. 13Z lopatko postrgamo dno ponve in delce gob, ki so se nanj prijeli.
  14. 14Dodamo smetano in sojino omako.
  15. 15Kuhamo, dokler se mešanica ne zgosti in začne odstopati od sten ponve.
  16. 16Gobovo mešanico prestavimo v skledo, pokrijemo in postavimo v hladilnik.
  17. 17Počakamo vsaj pol ure, da se vse sestavine jedi v hladilniku dobro ohladijo.
  18. 18Na delovni površini razprostremo prozorno folijo za živila v pravokotnik, velik 60 x 40 cm.
  19. 19Na folijo položimo list vlečenega testa (40 x 30 cm).
  20. 20Vlečeno testo obložimo z rezinami pršuta, ki naj se med sabo rahlo prekrivajo; na levi in desni strani dolge stranice testa pri tem pustimo po 5 cm testa neprekritega.
  21. 21Po plasti pršuta enakomerno razporedimo gobovo maso.
  22. 22Pečeno meso položimo na skrajno levo stran gobovega nadeva.
  23. 23Meso in nadev tesno zavijemo v štruco in si pri tem pomagamo s folijo za živila.
  24. 24Štruco, zavito v folijo za živila, postavimo v hladilnik.
  25. 25Na pomokani površini razvaljamo listnato testo v pravokotnik, velik 40 x 30 cm.
  26. 26Štruco z mesom odvijemo iz folije in jo položimo na dno razvaljanega listnatega testa.
  27. 27Jajce razžvrkljamo in z njim premažemo preostalo listnato testo.
  28. 28Štruco z mesom zavijemo v listnato testo; stik testa naj bo na koncu na dnu.
  29. 29Testo ob straneh prepognemo, da tako zapremo štruco.
  30. 30Zavito štruco postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut.
  31. 31Pečico ogrejemo na 215 °C. Ohlajeno štruco premažemo z razžvrkljanim jajcem.
  32. 32S konico ostrega noža na zgornji del štruce vrežemo plitev dekorativen vzorec.
  33. 33Štruco potresemo z malce grobo zrnate soli.
  34. 34Pečemo, dokler temperatura sredice mesa ne doseže ciljne temperature (65–69 °C za srednje pečeno).
  35. 35Štruco postavimo iz pečice in pustimo, da počiva 10 minut.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE