IKONE

Elizabeth Taylor: Lepotica z razburkanim ljubezenskim življenjem

Elizabeth Taylor velja za eno največjih hollywoodskih zvezdnic. Bila je lepotica, ki se je poročila kar osemkrat, pestile pa so jo številne zdravstvene težave.
Fotografija: Elizabeth Taylor, foto: Profimedia
Odpri galerijo
Elizabeth Taylor, foto: Profimedia

Elizabeth Taylor oz. krajše Liz Taylor je bila slavna britansko-ameriška filmska igralka, ki se lahko pohvali s kar šest desetletij trajajočo igralsko kariero. V svoji prvi filmski vlogi je nastopila že pri rosnih desetih letih in v nasprotju s številnimi igralci, ki so se v filmske vode podali že kot otroci, je kot igralka blestela tudi, ko je že odrasla.

Velja za eno največjih hollywoodskih zvezdnic. Bila je glamurozna in strastna oseba, ki je na filmskih platnih brez težav izražala različna čustva. Seveda jo je publika oboževala tudi zaradi njene lepote. Še posebej privlačne so bile njene oči, ki naj bi bile skoraj vijolične barve. Bila je tudi strastna zbirateljica nakita, ki je oboževala parfume. Poročena je bil kar osemkrat, večkrat pa je zaradi svojih zdravstvenih težav skoraj umrla.

PREBERITE ŠE -> Pretresljivo življenje naše velike igralke: Prerano je izgubila sestro

Pri 12 letih zaslovela v filmu National velvet

Na svet je prijokala 27. februarja 1932 v Londonu. Rodila se je staršem, ki so se ukvarjali s trgovanjem z umetninami. Zaradi narave svojega dela sta prišla v stik s hollywoodsko elito, kar je Elizabeth odprlo pot do igralskega sveta. Tudi njena mama se je nekaj časa ukvarjala z igralstvom, vendar je po poroki ta poklic opustila. Po izbruhu druge svetovne vojne se je družina iz Londona vrnila v ZDA, v Los Angeles.

Elizabeth je svoj talent pokazala že v zgodnjem otroštvu. Pri treh letih je plesala in imela recital za princesi Elizabeth in Margaret. Kmalu po tem, ko se je z družino preselila v Kalifornijo, je družinski prijatelj predlagal, da bi Elizabeth opravila avdicijo za igranje. Njena mama se sprva sicer ni strinjala s tem, da bi se njena hči že kot otrok podala v filmski svet, vendar je na koncu popustila.

Elizabeth je na avdiciji blestela in Universal Studios ji je kmalu ponudil sodelovanje. Že pri 10 letih je tako zaigrala v svojem prvem filmu There's one born every minute (1942). Pri Universal Studios so jo sicer kmalu za tem odpustili, vendar je hitro sklenila naslednje sodelovanje; tokrat z MGM Studios. Kmalu je nastopila še v dveh filmih; v Lassie come home (1943) in The white cliffs of Dover (1942). Ključna za nadaljnjo kariero pa je bila njena vloga v National velvet (1944), ki ji je prinesla kar 4 milijone dolarjev, s čimer je 12-letnica naenkrat postala velika igralska zvezda.

Taylorjeva z Richardom Burtonom Foto: Javna last
Taylorjeva z Richardom Burtonom Foto: Javna last

Njeno razburkano ljubezensko življenje dvignilo veliko prahu

V naslednjih letih se je njena igralska kariera še naprej vzpenjala. Nista pa bili zgolj njena lepota in dobra igra tisti, ki sta pritegnili pozornost množic. V javnosti je veliko prahu dvigovalo tudi njeno razburkano ljubezensko življenje, kar je še doprineslo k njeni slavi.

Taylorjeva je nekaj časa zmenkovala z milijonarjem Howardom Hughesom, nato pa se je pri 17 letih prvič poročila; in sicer z dedičem znane hotelske verige Nickyjem Hiltonom. Njuna zveza ni trajala dolgo. Še enkrat se je poročila leta 1952 – tokrat z igralcem Michaelom Wildingom.

Kar dvakrat je bila poročena z igralcem Richardom Burtonom. Med drugim je v zakonski jarem skočila tudi s filmskim producentom Mikom Toddom, ki pa je leta 1958 umrl v letalski nesreči. Taylorjeva se je po moževi smrti zapletla v razmerje z njegovim tesnim prijateljem Eddijem Fisherjem, ki je bil v tistem času sicer poročen.

Po ločitvi od svoje tedanje žene sta se s Taylerjevo poročila in skupaj ostala pet let. Kasneje je Taylorjeva začela zvezo z Burtonom in se z njim poročila leta 1964. Eden njenih mož je bil tudi ameriški senator John Warner. V svojem življenju je rodila štiri otroke.

Po smrti tesnega prijatelja ustanovila svojo fundacijo

Elizabeth Taylor je občinstvo navdušila z vlogo v drami A place in the sun (1951), prvega oskarja pa ji je prinesel nastop v filmu Butterfield 8 (1960), za katerega je sicer izjavila, da njej osebno ni všeč. Tudi po tem, ko se je umaknila iz igralskega sveta, je prejela nekaj nagrad. Leta 1993 ji je Ameriški filmski inštitut podelil nagrado za življenjsko delo, šest let pred tem pa je prejela francosko legijo časti.

Leta 1985 jo je prizadela smrt tesnega prijatelja, ki je izgubil bitko z aidsom. Po njegovi smrti se je lotila iskanja zdravila za to bolezen, v te namene pa je leta 1991 ustanovila svojo fundacijo, s katero je nudila pomoč bolnikom z virusom HIV. Finančno je podprla tudi študije, ki so raziskovale naprednejše načine zdravljenja te bolezni. Svojo medijsko prepoznavnost je izkoristila tudi za trženje parfumov, ki so bili njena velika strast.

Elizabeth se je v kasnejših letih svojega življenja spopadala s številnimi boleznimi in zdravstvenimi težavami. Med drugim je imela sladkorno bolezen, spopadala se je s srčnim popuščanjem, zdravniki so ji zamenjali oba kolka in odstranili možganski tumor, prestala pa je tudi operacijo srca. Umrla je 23. marca 2011. Po njeni smrti je sin Michael o njej dejal, da je bila izjemna ženska, ki je živela polno življenje, v sebi pa je imela tudi veliko strasti, humorja in ljubezni.

Njeni odmevni citati

»Naparfumiram se tudi, ko sem sama.«

»Šele ko si vpleten v škandal, spoznaš, kdo so tvoji pravi prijatelji.«

»Imam telo ženske in čustvovanje otroka.«

»Lahko si močnejše postave in si še vedno seksi. Vse je odvisno od tega, kako se počutiš v svoji koži.«

»Osebi, ki jo imamo radi, moramo to vsak dan povedati, se je dotakniti, se ji zahvaliti, ker obstaja. To je zelo pomembno.«

»Spala sem samo z moškimi, s katerimi sem bila poročena. Koliko žensk lahko to trdi zase?«

»Kako lahko karkoli slabega izvira iz ljubezni? Slabe stvari izhajajo le iz nezaupanja, nerazumevanja, sovraštva in nevednosti.«

»Ljubezen ne more obstajati brez spoštovanja.«

»Mislim, da zakon daje občutek enosti, ki ga zgolj to, da si z nekom skupaj, ne more.«

»Nenavadno je, da se z leti naučimo potrpežljivosti. Manj časa, kot nam še ostane, večja je naša sposobnost čakanja.«

»Sem živi dokaz, kaj vse lahko prestane človek in preživi.«

»Najpomembnejši so upanje, prijaznost in ustvarjanje povezav z drugimi.«

»Sledi svojim strastem, sledi svojemu srcu in tisto, kar potrebuješ, bo prišlo na tvojo pot.«

»Parfum je nekaj zelo intimnega. Lahko vzbudi specifične misli ali spomine in na vsaki osebi, ki ga nosi, diši nekoliko drugače. Mislim, da je parfum najbolj dostopna luksuzna dobrina.«

»Igrati je zabavno, vendar to ni moje celotno življenje. Ni vse, kar sem. Moje (zasebno) življenje je na prvem mestu.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte