Pomanjkanje prijateljstev

Kako to, da moški nima prijateljev, vpliva na partnerski odnos

Številni moški opažajo, da postaja sklepanje in ohranjanje prijateljstev vedno težje. Čeprav se tega zavedajo, se malokdo pritožuje.
Fotografija: Ohranjanje prijateljstev je zelo pomembno. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Ohranjanje prijateljstev je zelo pomembno. Foto: Shutterstock

Toda pomanjkanje prijateljstev vpliva na njihovo počutje, pa tudi na partnerski odnos, saj nekateri moški od partnerice pričakujejo, da jim nadomesti prijatelje in izboljša njihovo družabno življenje.

Ohranjanje prijateljstev je zelo pomembno, čeprav je zaradi hitrega tempa življenja in številnih obveznosti to precejšen izziv. Če nimamo prijateljev, težje premagujemo težave, saj nimamo ljudi, ki bi nam nudili oporo, nasvet ali sočutje.

Težave pri vzpostavljanju in ohranjanju prijateljstev

Sklepanje prijateljstev v odraslosti ni enostavno, saj zahteva trud, čas in energijo, česar marsikdo zaradi delovnih in družinskih obveznosti nima. Zakonski in družinski terapevt dr. Boštjan Čampa v svoji praksi opaža, da moški, pa tudi ženske, pogosto izražajo težave pri vzpostavljanju in ohranjanju prijateljstev.

»Eden izmed dejavnikov je vsekakor statusno 'rangiranje', ki je v nekaterih okoljih močneje, v drugih nekoliko manj prisotno med moškimi. Poleg tega je dejavnik tradicionalna vloga moških v družbi in s tem povezane ideja o konceptu neodvisnosti, trdnosti in samozadostnosti moškega ter s tem povezana pričakovana vedenja, med drugim tudi neizrazito ali sploh ne izražanje čustev.

Potem so prisotne pri očetih tudi delovne in družinske obveznosti, ki dopuščajo malo časa in energije za druženje ter tudi socialni pritiski in vsakodnevni stres. Vse to dodatno otežuje vzpostavljanje in vzdrževanje prijateljskih, globljih odnosov med moškimi.«

Pomanjkanje prijateljstev vpliva na partnerski odnos

Pomanjkanje prijateljev in ustvarjanje globljih vezi med moškimi nedvomno vpliva na partnerski odnos, kar potrjuje tudi zakonski in družinski terapevt:

»Ob pomanjkanju prijateljev in globljih vezi med moškimi lahko moški v večji meri pričakujejo od svoje partnerice, da jim nadomesti prijateljstva in socialno življenje. To lahko naredi odnos v nekem delu težji in zahtevnejši, kajti celotni socialni krog se lahko zoži le na eno osebo, kar pa je tvegano, še posebej, kadar je med partnerjema prisoten konflikt ali nesporazum, kar lahko vodi v še globlje konflikte in stres.«

Koliko prijateljev naj bi imeli, ni natančno določeno, zagotovo pa je bolje, če imamo poleg partnerja oziroma partnerice vsaj enega ali dva prijatelja, s katerim se lahko sprostimo in tudi pogovorimo o težavah, sicer se lahko zgodi, da od partnerice ali partnerja pričakujemo preveč, kar potrjuje tudi dr. Boštjan Čampa:

»Zaradi pomanjkanja prijateljstev se lahko moški bolj zanašajo na svojo partnerko in od nje pričakujejo, da jim zagotovi podporo, druženje in čustveno intimnost. Vendar to lahko postavi prevelik pritisk na partnerski odnos, kar lahko vpliva na kakovost in trajnost odnosa.« Podobno velja seveda tudi za ženske.

PREBERITE ŠE -> Dr. Andrej Perko: Moške je treba naučiti bolj prisluhniti

Obiskovanje terapevtske skupine

Dr. Boštjan Čampa že nekaj časa organizira terapevtsko skupino za moške.

»Namenjena je moškim, ki gredo v smer razvoja bolj avtentične drže do sebe in drugih, nameravajo narediti spremembe, notranje ali navzven, na področju odnosov  - partnerskih, poslovnih, socialnih, želijo bolje obvladovati, razumevati in uporabljati čustva v vsakodnevnih odnosih - povečanje čustvene inteligence, raziskati in razvijati notranje vire moči. Skupina je namenjena tudi moškim, ki se soočajo s težavami pri obvladovanju jeze, s tesnobo, depresijo, izgorelostjo, travmatičnimi izkušnjami, težavami v odnosih …«

Obiskovanje terapevtske skupine za moške se sčasoma odraža tudi v partnerskem odnosu.

»Moški, ki se udeležujejo terapevtske skupine, razvijejo nove veščine in samozavest pri izražanju svojih čustev in potreb, kar navadno izboljša kakovost in globino partnerskega odnosa. Poleg tega pa lahko pridobijo tudi veščine za boljše reševanje konfliktov in obvladovanje stresa, kar lahko prispeva k boljšemu partnerskemu odnosu,« pojasnjuje dr. Boštjan Čampa.

Srečanja skupine so terapevtsko vodena, nudijo varen in zaupen prostor, v katerem je s podporo vodje in ostalih članov skupine možno razvijati sebe, svojo vizijo ter bolje razumeti svoje notranje doživljanje in dogajanje kot tudi zunanje dinamike, ki se odvijajo v odnosih z drugimi ljudmi.

PREBERITE ŠE -> Urban Urbanc: »Živimo v svetu ranjenega moškega ekonomskega principa, ki ženske sili v stres«

Veščine za boljše reševanje konfliktov v partnerskem odnosu

V okviru terapevtske skupine moški usvojijo notranje veščine, med katere sodijo povečanje čustvenega okna tolerance, boljšo čustveno samoregulacijo, večjo sposobnost in dostopnost za čustveno koregulacijo znotraj odnosa, razumevanje sebe v odnosu.

Prav tako pridobijo veščine, vezane na partnerski odnos, med katere spadajo »razumevanje toksičnih dinamik, ki znižujejo kvaliteto odnosa - recimo kritika, cinizem, obrambe, ignoranca ali daljša obdobja tišine, sposobnost jasnejšega izražanja svojega doživljanja, želja in potreb; zmožnost, pripravljenost in zanimanje za raziskovanje notranjega sveta partnerke; pripravljenost na rešitve, ki so v dobro obeh,« pojasnjuje dr. Boštjan Čampa in doda, da so na splošno veščine podobne tako pri moških kot tudi pri ženskah.

Razlike med spoloma, kar se tiče veščin, pa so po mnenju zakonskega in družinskega terapevta biološko-kulturne narave.

»V smislu, v katerih vlogah se kdo nahaja - mama, oče, zaposleni, nezaposleni, starost, kdo je 'močnejši', katera so lastna pričakovanja, pričakovanja partnerja oziroma partnerke, pa tudi družbena prepričanja.

Če bi rekel na splošno, je izziv za moške, da si dovolijo več zanimanja za ženski svet, da jih lahko vprašajo, ko kaj ni čisto jasno in da večkrat jasneje izrazijo svoje počutje - s tem omogočijo partnerki, da ve, kako se orientirati v odnosu z njim.

Za ženske je morda pogosteje izziv zdržati z odgovorom in pojasnilom moškega, ne da bi dodajale svoje interpretacije, kaj moški misli in čuti, kajti na ta način oba ostaneta sama - ženske še vedno ostanejo same s svojimi interpretacijami, moški pa ima občutek, da karkoli že pove, da ni slišan. Zato je tudi za partnerke morda bolje, da jih zanima notranji svet moškega in da tudi vprašajo iz take drže zanimanja.«

PREBERITE ŠE -> Psihoterapevtka dr. Alja Fabjan: Partnerju moramo dati navodila za uporabo

Poleg terapevtske skupine za moške dr. Boštjan Čampa omenja tudi terapevtsko skupino za odnose, ki se razlikuje od skupine za moške, predvsem v strukturi, pa tudi v tematikah in namenu.

»V skupini za odnose je struktura nekoliko mehkejša, teme so usmerjene v poznavanje in poglabljanje dinamik v odnosih kot tudi nas samih znotraj odnosov, medtem ko je v skupini za moške struktura 'trša', to pomeni, da se bolj fokusirano držimo teme, časovne strukture, teme so ciljno usmerjene v problematike, s katerimi se srečujemo moški tako v osebnih odnosih kot tudi na področju kariere in osebne vizije.«

Tovrstne skupine so lahko koristne za tiste, ki nimajo dovolj prijateljev ali pa imajo težave v odnosih z drugimi, saj se v varnem okolju naučijo postavljati meje, ozavestiti lastno vrednost in dobijo globlji vpogled v dinamiko medosebnih odnosov.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte