IKONE

Razburkano življenje ameriške kuharske zvezde, ki je navduševala s humorjem

Julia Child je blestela v številnih kuharskih oddajah, napisala pa je tudi več kuharskih knjig, preko katerih je javnosti predstavila francosko kulinariko.
Fotografija: Julia Child, foto: Profimedia
Odpri galerijo
Julia Child, foto: Profimedia

Julia Child je bila priljubljena ameriška kuharska strokovnjakinja, avtorica in televizijska osebnost, ki je v svojih oddajah in knjigah predstavljala recepte za pripravo tradicionalnih francoskih jedi, s čimer je navdušila ameriško publiko nad tem, da je tovrstne specialitete začela pripravljati tudi sama. Prepoznavna je bila po svoji višini (visoka je bila namreč kar 190 centimetrov), skodranih rjavih laseh, nekoliko piskajočem glasu in nasmehu.

Gledalce je prevzela s svojim humorjem in razposajenostjo, vsako svojo oddajo pa je zaključila z besedama 'bon appetit'. Niso pa bili nad njo navdušeni vsi gledalci. Nekateri so jo kritizirali, ker pri pripravi jedi ni upoštevala priporočljivih higienskih standardov in si ni redno umivala rok, drugi so bili zgroženi nad visoko vsebnostjo kalorij v njenih jedeh.

Childova je največjo slavo požela s pojavljanjem v oddaji The French Chef, ki je bila zaradi izredne priljubljenosti predvajana v kar 206 epizodah. Napisala je tudi kuharske knjige The Way to Cook (1989), Cooking with Chefs (1993) in Julia and Jacques Cooking at home (1999) v sodelovanju s prijateljem Jacquesom Pepinom. Skupaj z vnukom Alexom Prud'hommom je napisala tudi avtobiografijo My Life in France (2006).

Za svoje delo je prejela številne nagrade; leta 1964 Peabody, dve leti kasneje emmyja za pojavljanje na televiziji, leta 1980 pa so ji poklonili tudi nacionalno knjižno nagrado. Za svoje delo je bila nagrajena tudi leta 1993, ko je postala prva ženska, ki je bila sprejeta v dvorano slavnih Culinary Institute. Imenovana je bila tudi v francosko legijo časti (2000), prejela pa je tudi predsedniško medaljo svobode (2003). Del njene kuhinje in kuhinjskih pripomočkov je bil razstavljen v skupini muzejev Smithsonian Institution v Washingtonu.

Zaradi neubogljivosti je izgubila prvo službo

Julia Child je bila rojena 15. avgusta 1912 v Kaliforniji pod imenom Julia Carolyn McWilliams. Bila je najstarejša od treh otrok v družini. Njen oče John McWilliams je diplomiral na Princetonu in je bil vlagatelj v nepremičnine v Kaliforniji. Zaposlen je bil kot uspešen finančnik in svetovalec. Njena mama Julia Carolyn Weston je bila dedinja papirniškega podjetja. Družina je bila finančno preskrbljena, zato je lahko Julia uživala v vseh privilegijih, ki jih je bila zaradi tega deležna. V otroštvu so se je prijela številna ljubkovalna imena, kot so Juke, Juju in Jukies.

Childova je obiskovala elitno dekliško šolo Katherine Branson v San Franciscu. Izstopala je po svoji višini, saj je bila najvišja učenka v razredu. Kot deklica je bila živahna in šaljiva, bila je pustolovskega duha, po mnenju njenih vrstnikov pa je znala biti tudi precej divja. Dobra je bila v golfu, tenisu in lovu na divjad. V želji, da bi postala pisateljica, se je kasneje vpisala na kolidž Smith v Northamptonu v Massachusettsu, katerega je tudi uspešno zaključila.

Rada je pisala kratke igre, svoje rokopise pa je redno pošiljala The New Yorku v želji, da bi bil kateri od njih objavljen, vendar do tega ni nikoli prišlo. Po tem, ko je diplomirala, se je preselila v New York, tam pa se je zaposlila na oglaševalskem oddelku prestižnega pohištvenega podjetja W. & J. Sloane. Naknadno je bila premeščena v podružnico v Los Angelesu, vendar tam ni ostala dolgo, saj so jo kasneje odpustili. Kot razlog so navedli njeno neubogljivost.

Nad francosko kuhinjo se je navdušila, ko sta z možem živela v Parizu

Leta 1941 se je preselila v Washington, kjer je nekaj časa delala kot raziskovalna asistentka pri novoustanovljeni vladni obveščevalni agenciji. Nato je krajši čas živela in delala na Šrilanki, kjer je leta 1945 spoznala Paula Childa. Med njima se je razvila ljubezen. Po koncu vojne sta se vrnila v Ameriko, kjer sta se tudi poročila.

Kasneje se je moral Paul zaradi službenih obveznosti preseliti v Pariz, z njim pa je odšla tudi Julia. Tam sta ostala šest let in v tistem času je Childova razvila ljubezen do francoske kuhinje. Posledično je začela obiskovati svetovno znano kuharsko šolo Cordon Bleu, svoje znanje pa je pilila tudi z zasebnimi urami pri kuharskem mojstru Maxu Bugnardu.

V času šolanja je spoznala tudi študentki Simone Beck in Louisette Bertholle. Med njimi se je razvilo prijateljstvo, ki je kmalu preraslo tudi v poslovno sodelovanje, saj so leta 1951 skupaj ustanovile šolo treh gurmank, kasneje pa so postale soavtorice kuharske knjige Mastering the Art of French Cooking (1961), katere cilj je bil Američanom približati francosko kuhinjo. Knjiga je zaradi svoje jasnosti in izčrpnosti postala prava uspešnica. Kar pet let zapored je bila najbolj prodajana kuharska knjiga.

Bila je glavna zvezda več kuharskih oddaj

Kmalu po izdaji knjige sta se Childova izselila iz Francije in si svoje domovanje ustvarila v ZDA, pri čemer sta še vedno redno obiskovala svojo hišo na jugu Francije. Ko je imela Childova ob neki priložnosti promocijski nastop na televiziji, ji je to odprlo vrata do ponudbe za gostovanje v kuharski seriji na javni televizijski postaji, v kar je privolila.

Leta 1962 je bila premierno predvajana oddaja The French Chef, ki so jo gledalci takoj vzljubili. Tako je bilo kasneje posnetih še 205 epizod. Childova je med kuhanjem na televizijskih ekranih sicer pogosto naredila kakšno napako, vendar je to ni nikoli vrglo s tira. Spodrsljaje je izkoristila za to, da je ljudi spodbudila, naj nadaljujejo s kuhanjem ne glede na take prigode.

PREBERITE ŠE -> Življenje Duše Počkaj, ene naših največjih igralk: Na odru je doživela srčni infarkt

The French Chef pa ni edina oddaja, v kateri je bila Childova glavna zvezda. Kasneje se je pojavila še v serijah Julia Child and Company, Dinner at Julia's, Baking with Julia in Julia's kitchen with Master Chefs. Za vsako oddajo je napisala tudi knjigo. S kuhanjem ni odnehala niti na stara leta. Njena smrt je nastopila 13. avgusta 2004 v Kaliforniji zaradi odpovedi ledvic. Umrla je dva dni, preden bi dopolnila 92 let.

O njenem življenju sta bila kasneje posneta dva dokumentarna filma: Julie & Julia (2009), v katerem je njeno vlogo odigrala Maryl Streep, kar ji je šlo tako dobro od rok, da je bila za vlogo nagrajena z zlatim globusom za najboljšo igralko in nominacijo za oskarja, leta 2021 pa je izšel še film Julia (2021). Leta 2012, ko bi Childova praznovala 100 let, so v njen spomin nekatere ameriške restavracije sodelovale na tednu restavracij, ki je bil posvečen njej, pri čemer so na svojih jedilnikih ponudili jedi po njenih receptih.

Njeni odmevni citati

»Ne razmišljam o tem, ali si me bodo ljudje zapomnili ali ne. Sem v redu oseba, veliko sem se naučila, tudi sama sem nekaj naučila druge. To je tisto, kar šteje. Javnost prej ali slej pozabi nate, spomin zbledi. Pomembni so posamezniki, na katerih si na svoji poti pustil pozitiven pečat.«

»Ni vam treba kuhati modernih ali zapletenih mojstrovin. Dovolj je, če pripravite dobro jed iz svežih sestavin.«

»Skrivnost kuhanja je, da se naučiš popraviti, kar lahko, in se sprijazniš s tistim, kar ne moreš spremeniti.«

»Kuhati sem začela, ko sem bila stara 32 let. Pred tem sem samo jedla.«

»Vse, kar vem, je, da nič, kar se naučimo, ni zaman, temveč nam bo nekoč prišlo prav.«

»Velikodušnost, vljudnost, nežnost in človečnost Francozov so mi pokazali, kako lepo je življenje, ko si vzamemo čas za prijaznost.«

PREBERITE ŠE -> Burno življenje Yoko Ono: tri poroke, bitka za skrbništvo in izguba največje ljubezni

»Mislim, da je kuhanje, ki se ga lotimo s skrbnostjo, ljubezen. Najlepše je, ko lahko kuhaš za nekoga, ki ti je blizu. To je nekaj najlepšega, kar mu lahko podariš.«

»Slava ima svoje prednosti. V kateri koli restavraciji lahko dobim prosto mizo.«

»Če želite biti dober kuhar, morate imeti ljubezen do dobrega, trdega dela in do ustvarjanja.«

»Najboljši ljudje so tisti, ki radi jedo.«

»Ljudem vedno svetujem: Naučite se kuhati, preizkušajte nove recepte, učite se iz svojih napak, bodite neustrašni in predvsem – zabavajte se.«

»Poiščite nekaj, kar vas navdušuje, in vzdržujte zanimanje nad tem.«

»Ne pozabite, da ni nič bolj pomembnega od ljudi. Z drugimi besedami, prijateljstvo je najpomembnejša stvar; ne kariera, gospodinjska opravila ali utrujenost. Za prijateljstva je treba skrbeti in jih negovati.«

»Več kot kuham, raje imam kuhanje.«

»Uspeha se ne meri po številu prejetih nagrad. Pomembno je početi nekaj, kar ceniš, nekaj, za kar verjameš, da je vredno.«

»Zabava brez torte je le srečanje.«

»Uživam v kuhanju z vinom. Včasih ga nekaj celo primešam jedem, ki jih pripravljam.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte