Španci vodijo statistiko najbolj zdravih narodovo na svetu, ki jo vsakih nekaj let na podlagi podatkov Svetovne zdravstvene organizacije, Svetovne banke in ZN izračuna tiskovna agencija Bloomberg, pri tem upoštevajo več kazalnikov, med drugim pričakovano življenjsko dobo, telesno težo, kajenje ter okoljske dejavnike, kot so dostop do čiste pitne vode ter sanitarni pogoji. Leta 2017 so za najbolj zdrave veljali Italijani, Španci pa so bili šele na šestem mestu, a je iberski narod, kjer uživajo popoldanski počitek in pojedo obilico sadja, zelenjave, mesa ter morskih sadežev, sedaj z visokih mest izrinil Italijane in še dve drugi evropski državi. Nekoč drugi najbolj zdravi Islandci so sedaj tretji, Švicarji pa so s tretjega mesta padli na peto. Vodilnim narodom na področju zdravja se je pridružila še Japonska, ki je leta 2017 veljala za sedmo najbolj zdravo nacijo tega sveta. 


Je skrivnost španskega zdravja v slastni paelli?


Kje pa smo Slovenci? Precej nižje. Po zdravju nas prekašata kar dve naši sosedi, Italijani, ki smo jih že omenili, in Avstrijci na 13. mestu. Pred nami so še Avstralija (7. mesto), skandinavske države, Izrael (10.), Francija (12.), Nizozemska (15.), Kanada (16.) in celo Južna Koreja (17.) ter Nova Zelandija (18.). Še na Otoku (Velika Britanija in Irska sta zasedli 19. in 20. mesto), kjer radi grickajo hitro hrano, ocvrte ribe in krompirček, znani pa so tudi po obilnih zajtrkih s klobasicami, slanino in jajci ter fižolom, se jim godi bolje. Za zdravje bolj skrbijo tudi Portugalci (22.) in Nemci (23.), šele nato se lahko na 24. mestu pohvalimo Slovenci. 


Britanci so bolj zdravi kot Slovenci, lahko verjamete?


Tolaži dejstvo, da še vedno nismo padli tako nizko kot ZDA (35. mesto), čeprav o predebelih prebivalcih poslušamo skoraj toliko kot Američani. Manj zdravi kot Slovenci so tudi Danci (25.), Grki (26.), Belgijci (28.), Poljaki (40.) in Madžari (48.) ter narodi iz držav na območju nekdanje Jugoslavije: Hrvati (31.), Črnogorci (41.) in BiH (42.). Prav na koncu seznama pa so se znašli Srbi (55.) in Makedonci (56.), njihov zdravstveni indeks je celo slabši od Latinske Amerike in države Podsaharske Afrike. Preveč čevapčičev in kajmaka ter premalo gibanja morda?