Marelice so iz družine koščičastega sadja in imajo žametasto lupino, ki je tako kot meso sadeža od svetlo rumene do oranžne. Na tistem delu, ki je obrnjen proti soncu, se običajno pojavijo rdečkaste lise, ki delujejo, kot bi zardela v lica. Okus sadeža je sočen in zelo prijeten. Pri nas marelice gojimo v zavetnih in toplih legah. Nekatere sorte zorijo že junija, glavna sezona pa je julija in avgusta. Pri izbiri se ne ozirajmo na barvo, saj obstajajo rdečkaste in bolj blede sorte. Zdaj je čas zanje!

Zdravilni učinki

Že od antike so marelice ena bolj pomembnih sestavin v medicini. Predvsem olje, ki ga izloča koščica, uporabljajo kot pomirjevalo, za odpravljanje krčev, zdravljenje ran in kot splošno zdravilno okrepčilo. Marelice še posebno dobro denejo otrokom in vsem, ki se dnevno srečujejo z intelektualnimi in duševnimi napori. Dobre so za odpravljanje anemije in ugodno delujejo na zaprtost, saj sta celuloza in pektin nežni odvajali. Marelice vsebujejo ogromno provitamina A oziroma karotena. Med drugimi sestavinami velja omeniti veliko vitaminov B1, B2 in C ter mineralov kalija, kalcija, fosforja, železa, natrija, magnezija, kobalta in broma. Poleg tega vsebujejo obilo sadnih kislin, predvsem jabolčne in citronske. Neverjetno veliko je v njih vitamina B17, ki pomaga preprečevati pojav rakavih obolenj. Zaradi betakarotena in likopena pomagajo preprečevati tudi srčne bolezni.

Marelice pomagajo pri zbijanju visoke vročine in kožnih težavah. Stisnjeni listi pomirjajo ekceme, opekline, srbečico in kraste. Marelični kompot koristi revmatikom, marelice, kuhane v olju, pa zaustavljajo drisko. Tako kot vsaka druga jed pa so lahko škodljive, če jih jemo prepogosto in preveč. 

V službi lepote

Že z 200 grami svežih marelic pokrijemo dnevne potrebe organizma po karotenu, ki je nujen za vid, delovanje presnove ter za zdravo in napeto kožo, lepe nohte in lase. Marelični sok polepša polt, zlasti če ga uporabimo tudi v kopeli. 

Pripravimo si naravno poletno masko za obraz:
Dve marelici olupimo in odstranimo koščici. Meso zmečkamo z vilicami, dodamo jedilno žlico medu in vse skupaj dobro premešamo. Zmes nanesemo na obraz in pustimo delovati približno 20 minut, nato pa speremo z mlačno vodo. Koža bo osvežena in na otip gladka.


Preizkusite tudi tale recept za slastno klasiko, domače marelične cmoke, njami!