Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Mariboru so v četrtek popoldne zabeležili pri 32-letniku, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru. Sprejem prvega primera novega koronavirusa v Mariboru je potekal po protokolu, okuženi je poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko. Tam so mu vzeli bris, nato pa so ga sprejeli v bolnišnici, kjer je zdaj v izolaciji.

Če ste v skrbeh zaradi koronavirusa, pokličite te številke

Poleg omenjenega 32-letnika so v Sloveniji po do sedaj znanih podatkih okuženi še trije moški, ki so potovali po Maroku in so se vrnili v Slovenijo prek Italije, ter še moški in ženska, ki sta potovala po Italiji. Epidemiologi bodo poskusili poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženimi Slovenci. Še več podrobnosti o koronavirusu lahko najdete na Delovi spletni strani.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.

 • Redno si umivamo roke z milom in vodo. 

 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. Uporaba zaščitnih mask trenutno še ni potrebna. 

Posebna navodila so na NIJZ izdali tudi za potnike, ki potujejo iz ali v območja, kjer so izbruhi okužb največji. 

Koronavirus se kaže s simptomi, ki spominjajo na gripo (slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina, kašelj), pri težjih oblikah pa se razvije v pljučnico (občutek pomanjkanja zraka). Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje, ki ga izvedejo na podlagi brisa nosno-žrelnega prostora, žrela, izmečka dihal in še drugih kužnin. Stopnja umrljivosti zaradi virusa izven Wuhana, kjer se je prvič pojavil, znaša 0,7 odstotka, navaja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ljudje z blagimi simptomi se pozdravijo v dveh tednih, tisti s hudimi pa potrebujejo od tri do sedem tednov, ugotavlja stroka. Za osebe, pri katerih so potrdili okužbo, ima NIJZ prav tako že pripravljena navodila za zdravljenje, ki poteka simptomatsko, saj zdravilo za ali cepivo proti virusu trenutno še ne obstaja. Po zdravniški presoji okužba ne zahteva bolnišnične obravnave, dovolj je, da se znižuje povišano telesno temperaturo z antipiretiki, zaužije dovolj tekočine, obvezen pa je počitek. 

Z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa NIJZ tudi prosi, da vsi okuženi upoštevajo sledeča navodila

 • Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi. 
 • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani). 
 • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan
 • Upoštevajte pravilno higieno kašlja. Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite  v koš. 
 • Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.  
 • Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače
 • Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma. 
 • Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C. V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov. 

Koronavirus je najprej izbruhnil na Kitajskem, od tam pa se je do danes razširil že v več kot trideset držav po vsem svetu. Okužilo se je že skoraj 80.000 ljudi, umrlo pa jih je več kot 2600.

Ker o okužbi z novim koronavirusom kroži tudi veliko neresničnih informacij, so na NIJZ ovrgli najbolj zgrešene mite, med njimi so denimo, ali lahko koronavirus k nam pripotuje v poštnih pošiljkah iz Azije in Italije, ali so prenašalci virusa lahko naši hišni ljubljenčki, ali lahko virus uničimo z alkoholnimi razpršili in ali lahko okužbo prepreči uživanje česna. Odgovore na ta in še druga vprašanja najdete tukaj