Prvi primer potrjene okužbe je bil pri starejšemu Ljubljančanu, ki je minuli konec tedna pripotoval iz Maroka skozi Italijo in je zbolel za boleznijo, ki jo povzroča ta koronavirus, covid-19. Epidemiologi so ugotovili, da je bil Ljubljančan v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi osebami, so pojasnili pristojni. 

Do 18. ure so testirali že 433 oseb, dve sta bili pozitivni na okužbo. Oba nova primera sta bila sopotnika prvega okuženega na potovanju in v tesnem stiku z njim. Drugi znakov bolezni ne kaže, tretji ima lažje prehladno obolenje, so potrdili pristojni. Epidemiološka preiskava stikov tretjega okuženega še poteka. Ministrstvo za zdravje na svoji spletni strani navaja, da so obvestili hrvaško stran o nastali situaciji, prav tako so vsem potnikom, ki so bili z okuženim v tesnem stiku, odvzeli brise zgornjih dihal. 

Če ste v skrbeh zaradi koronavirusa, pokličite te številke

Na današnji novinarski konferenci, kjer še niso potrdili tretje okužbe, so pristojni organi pozvali vse, ki so se srečali s prvim okuženim, da pozorno spremljajo svoje zdravstveno stanje in v primeru poslabšanja pokličejo eno izmed klicnih centrov, navedenih tukaj. Podroben razplet situacije lahko spremljate na Delovi spletni strani, če ste v precepu, ali ste okuženega Ljubljančana nemara srečali, pa si preberite urnik njegovega gibanja tukaj