Ključen je začetek dneva, večini se namreč usodno zalomi že v prvih jutranjih urah, pojasnjujejo strokovnjaki za revijo Women's Health. Poglejmo si torej najpogostejše jutranje napake.

Preveč spite. Znano je, da se ob neprespanosti redimo, saj se ob utrujenosti sprošča hormon kortizol, ki spodbuja apetit. A kot kaže, je tudi preobilica spanca prav tako škodljiva: več kakor deset ur je menda povsem nesprejemljivih, zaspanci tako tvegajo višji indeks telesne mase. Sedem do devet ur je idealnih za zdravo ravnovesje v telesu.Preberite še: Kaj sabotira vaš uspeh?

Ne prebudi vas sonce. Ko vstanete, morate čim prej odgrniti zavese ali dvigniti žaluzije, sicer boste zamudili zdrave učinke jutranjega sonca. To naj bi po neki raziskavi uspešno pomagalo pri zniževanju indeksa telesne mase, skupno naj bi bili žarkom izpostavljeni do pol ure na dan, obvezno pa se moramo nastaviti tudi jutranjemu, ki bo presnovi pomagalo vzpostaviti ravnovesje.Ne postiljate? Morda se vam to zdi popolno zapravljanje dragocenega jutranjega časa, ki ga je po pravilu vedno premalo, a vendarle raziskave kažejo, da gre za zelo zdravo navado, ki spodbuja organizirano vedenje skozi ves dan. Kdor si zjutraj poravna rjuhe in odeje, si bo najverjetneje pripravil tudi zdravo malico za službo, domnevajo strokovnjaki.

Preberite še: Pomembni ogljikovi hidrati

Ne tehtate se. Kdor ne preverja svoje teže vsako jutro, ima težo nenehno pod nadzorom in je pri hujšanju uspešnejši. Zjutraj so meritve najzanesljivejše, saj je presnova čez noč opravila svoje delo, številka na tehtnici pa vpliva na naše načrtovanje dnevnih obrokov.Ne zajtrkujete kot kralj! Zajtrk je resnično najpomembnejši obrok dneva: zanj si moramo vzeti čas in vključiti čim več kakovostnih skupin živil. Vsebuje naj največ beljakov, nekaj ogljikovih hidratov, za konec pa obvezno sladka pregreha: po tako zdravem obroku vam škodljivi prigrizki ne bodo prišli na misel, telo pa bo polno energije za uspešen začetek dneva.