SPREGOVORILA O AFERAH

Katarina Kresal: Pri meni so šli še korak dlje

Katarina Kresal je v Delovem podkastu spregovorila o ceni, ki jo plačujejo ženske v politiki, tako danes, kot pred leti, ko je sama odstopila z mesta ministrice.
Fotografija: Katarina Kresal:
Odpri galerijo
Katarina Kresal: "Če bi nam takrat uspelo, bi bila politična scena danes bistveno drugačna." Foto: Marko Feist

Nekdanja predsednica LDS in notranja ministrica Katarina Kresal že desetletje ni več v politiki. Čeprav vabila, naj se vrne, dobiva še vedno, 46-odstotna lastnica odvetniške pisarne Senica in ustanoviteljica Evropskega centra za reševanje sporov v Delovem podkastu Moč politike pove, da o aktivni vrnitvi v politiko ne razmišlja. Biti ženska na vodilnem položaju tako pri nas kot v tujini namreč pomeni, da se moraš pripraviti na opazke, ki moške kolege preprosto zaobidejo. 

»Ko je ženska na taki poziciji, je manevrskega prostora za diskreditacijo mnogo več. Na dan pridejo stari predsodki, v smislu »ženske so preveč čustvene, ženske so histerične, bolj jim je pomembno, kako izgledajo, kot kaj drugega«.

Skratka popolni konstrukti oziroma izmišljotine, ki pa v družbi, ki tako gleda na spol, obstajajo že dolgo časa. To mnogo lažje uporabiš proti ženskam in se kjerkoli, ne samo v Sloveniji, dosledno uporablja proti ženskam. Kako je oblečena, kakšne čevlje ima, ali je mlada ali ni mlada, ali je lepa ali ni lepa, no pri meni so šli še dlje, in sta bila že moj partner in družina problem. Pri kritiki žensk se dopušča mnogo več kot pri kritiki moških, to je dejstvo, tega se ne da spremeniti, a mene to ni še nikoli ustavilo, tudi v politiki ne,« je povedala za Delo. 

Katarina Kresal v Delovem podkastu Moč politike. Foto Marko Feist
Katarina Kresal v Delovem podkastu Moč politike. Foto Marko Feist

V podkastu je spregovorila tudi o aferah, ki so spremljale njen mandat notranje ministrice, ki ga je sama končala po izdanem mnenju Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Po dolgih letih je zgodba dobila epilog tudi z oprostilno sodbo njenemu državnemu sekretarju Damjanu Lahu, ki je podpisal pogodbo o najemu.

»Lahko ugotovim, da sem bila ena in edina, ki je odstopila iz načelnih razlogov. To mnenje je bilo namreč načelno in v njem sploh nisem omenjena, ampak če si šef ministrstva in nekdo podvomi o tem, kako so bili postopki vodeni, je prav, da prevzameš odgovornost,« je dejala in dodala, da je bila edina, ki ji je bila ob takratnem nedodelanem zakonodajnem okviru odvzeta možnost, da bi to mnenje izpodbijala na sodišču. 

Podala je tudi svoje mnenje na aktualne politične razmere in vlado, zakaj so utišali že mnoge Slovenke z jasnimi stališči ter spregovorila o nedopustnih političnih praksah in čemu se raje posveča danes. Podkastu lahko prisluhnete na TEJ POVEZAVI.

Preberite še:

V prodaji