ZIMSKA ZAČIMBA

Zato bi morali pogosteje uporabljati klinčke in vsi njihovi zdravilni učinki

Klinčki so včasih veljali za izjemno dragoceno začimbo, ki je imela temu primerno ceno. Pomagajo pri tesnobnih stanjih ter kot preventiva pri osteoporozi in raku.
Fotografija: Aromatični klinčki so bili nekdaj ena najdražjih začimb. Foto: Pilipphoto/Shutterstock
Odpri galerijo
Aromatični klinčki so bili nekdaj ena najdražjih začimb. Foto: Pilipphoto/Shutterstock

Ob omembi klinčkov imamo dejansko v mislih dišeče in nekoliko pekoče posušene cvetne popke dišečega klinčevca (Syzygium aromaticum), ki uspeva na Maluških otokih. Gre za zelo staro začimbo, ki je bila najprej najdena v vzhodni Aziji, v Evropo pa so jo zanesli v četrtem stoletju. Včasih je bila to zelo cenjena začimba, ki so jo lahko v večjih količinah uporabljali le premožnejši. Tedaj je veljala tudi kot nekakšen statusni simbol. V 17. in 18. stoletju so zanjo plačevali z zlatom.

Dišeči klinčevec je drevo, ki zraste do 12 metrov visoko in doseže starost 350 let in več. Med njegovimi listi se oblikujejo drobna socvetja. Stebelca popkov so zelena, popki pa so bledo smetanaste barve. Pravi čas za nabiranje klinčkov je tik, preden se odprejo drobni beli cvetovi. Med sušenjem se barva popkov spremeni v rjavo barvo.

image_alt
Ne boste verjeli, kaj vse zdravi cimet in kako si lahko z njim pomagamo

Klinčki imajo malo kalorij, vsebujejo pa vitamina C in K

Klinčki imajo zelo malo kalorij; v eni čajni žlički jih najdemo le 21. Vsebujejo mangan, ki igra pomembno vlogo pri delovanju možganov in obnavljanju kosti. Poleg tega se v njih nahajata tudi vitamina C in K. V klinčkih sicer najdemo tudi vanilin, oleoresin in kamferol. Poleg tega so v tej začimbi tudi večje količine eteričnega olja, ki je skoraj čisti evgenol, ki ima razkuževalni učinek.

Običajno pri kuhanju uporabljamo cele klinčke, pri peki pa zmlete. Z njimi začinimo tako svinjsko pečenko, salame in krvavice, kompote, nekatere vroče pijače, kot sta čaj in kuhano vino ter sladice. Dodaja se jih tudi kislemu zelju in sarmam. Eterično olje klinčkov lahko uporabimo pri pripravi domačega sredstva proti komarjem in klopom. Če želimo imeti svež dah, lahko klinčke tudi žvečimo, kar bo na naše zobe vplivalo bolje, kot če bi se posluževali žvečilnih gumijev. Tako se klinčke dodaja tudi v zobne paste, ustne vode, v zobozdravstvu pa jih uporabljajo tudi pri zdravljenje zobnih korenin.

klinčki Foto: Innakreativ/Shutterstock
klinčki Foto: Innakreativ/Shutterstock

Pomagajo pri utrujenosti, tesnobi ter pri boleznih dlesni

Klinčki imajo številne pozitivne učinke na zdravje. Blažijo stres, tesnobo in težave z nespečnostjo, dobro vplivajo na zdravje jeter, hkrati pa naj bi bili tudi dobra preventiva pri preprečevanju nekaterih rakavih obolenj. Pomagali naj bi tudi pri utrujenosti, krčih in driski. Zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni dlesni, hkrati pa pomagajo uravnavati krvni sladkor, zaradi česar jih včasih priporočajo tudi sladkornim bolnikom. Poleg tega naj bi se, če jih redno uživamo, izognili pojavu osteoporoze.

image_alt
To so najboljša zelišča in gobe za premagovanje prehladov, razkriva zdravnik in fitoterapevt

Klinčki se ponašajo tudi z nekaterimi drugimi ugodnimi učinki. So dober antiseptik in imajo razkuževalni učinek. So odličen analgetik, zato se lahko z njimi uspešno borimo proti bolečinam (na primer proti glavobolu in zobobolu), poleg tega pa se dobro obnesejo tudi v boju proti alergijam. Včasih so to začimbo uporabljali tudi pri odpravi zajedavcev, pri zdravljenju jeter, želodčnih razjed ter proti vnetjem v ustni votlini.

Klinčki naj bi vplivali tudi na lažji potek poroda

Včasih so dajali klinčke nosečnicam, ki so se bližale porodu. Ti naj bi namreč pomagali pri krepitvi mišic maternice, zaradi česar naj bi bil porod lažji. S to začimbo zdravijo tudi vnetje srednjega ušesa, šumenje v ušesih, poleg tega pa naj bi pomagali pri zniževanju visokega krvnega tlaka. Klinčki so učinkoviti tudi v boju proti patogenim bakterijam, glivicam in virusom.

Preberite še:

V prodaji