SPOROČILNOST PRAVLJIC

Slovenska psihiatrinja parom v težavah pove to svetovno znano pravljico

»Pravljice vedno odražajo čas, v katerem smo. In sedaj smo v času blaznega sprenevedanja,« pravi psihiatrinja dr. Breda Jelen Sobočan.
Fotografija: Psihiatrinja dr. Breda Jelen Sobočan odkrito tudi o tem, Kako je izjava Boruta Pahorja za vedno spremenila politiko v Sloveniji. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Psihiatrinja dr. Breda Jelen Sobočan odkrito tudi o tem, Kako je izjava Boruta Pahorja za vedno spremenila politiko v Sloveniji. Foto: Marko Feist

V Delovem podkastu Na robu je gostja psihiatrinja dr. Breda Jelen Sobočan razložila, kakšen vpliv imajo pravljice in zgodbe na razvijajoče se otroško zavest in pa tudi, da so lahko odličen pripomoček pri terapiji in razreševanju nekih problemov. Tako na primer, ko z družinskim problemom, katerega vzrok je ljubosumje med materjo in hčerjo, pride zakonski par na terapijo, mu psihiatrinja pove pravljico o Sneguljčici.

»To je zgodba, ki jo na neki način mama pripoveduje sebi. Kakšen odnos naj ima do svoje hčerke, ko bosta njena seksualnost in ženskost začeli usihati in bo pred njenimi očmi zrasla mlada, lepa ženska, ki se bo spremenila v seksualno bitje. Z njo mame naslavljamo svojo zavist in vpetost v generacijo, kjer smo po naravnem redu eno generacijo bliže smrti kot hčere,« pojasni v podkastu.

PREBERITE ŠE -> Ksenija Benedetti: Verjetno me bo kdo postavil na grmado. Ampak. Ne bi bilo to pravično?

Ali je takšno ljubosumje med mamo in hčerko pogosto? Ali ga lahko čustveno zrela oseba prepozna in reši?

»Psihološka zrelost pomeni, da gremo lahko v triado, ne v trikotnik, ampak v triado. Ko jaz lahko opazujem meni dva najljubša človeka v diadni interakciji, ki mene ta trenutek izključuje, a se ob tem ne počutim ne zavrnjena ne zavržena, ne izločena, ampak samo zraven. Nisem znotraj, ampak sem zraven. Opazujem svoja draga dva, ki med sabo izmenjujeta diaden odnos. V triadi se vedno zgodi, da je en zunaj. Enkrat otrok opazuje starša, drugič mama opazuje otroka in očeta, pogosto morajo očetje zdržati res dolgo tesno vez med mamo in otrokom. Pri štirih ali petih letih, v času Ojdipa, otrok pokaže otrok sočasno zanimanje za oba, takrat nastane prostor za vse tri,« razloži psihiatrinja.

PREBERITE ŠE -> Največ duševnih stisk je med akademsko uspešnimi dekleti (in to je razlog)

In zakaj nekateri otroci ne dosežejo te čustvene zrelosti, da se počutijo pomirjene, tudi ko sta v diadi starša, otrok pa je izven tega razmerja? Katere so vzgojne napake staršev, da otrok tega stanja ne doseže?

Z novinarko Pijo Kapitanovič sta se dotaknili se tudi zgodbe o Rdeči kapici. Mimogrede, ste vedeli, da je ta zgodba nastala kot opozorilo pred seksualnimi napadi? V originalu namreč volk Rdečo kapico povabi v posteljo, prej ji ukaže, naj se sleče in jo kasneje poje, rešitelja pa ni. Kako je psihiatrinja zgodbo umestila v sodobnost? Ter kateri slovenski politik je močno povezan z zgodbo o Obutem mačku?

V podkastu Na Robu, ki ga lahko poslušate TUKAJ, boste spoznali marsikateri zelo zanimiv pogled na pravljice, zaradi katerega ta za vas ne bo nikoli več enaka. Pa bi te pomene morali razlagati tudi otrokom ali naj pustimo, da nezavedno naredi svoje delo, vpraša voditeljica? Prisluhnite odgovoru psihiatrinje.

Preberite še:

V prodaji