ŠČITI PRED OKSIDATIVNIM STRESOM

Vitamin E: Katera živila ga vsebujejo in zakaj ga potrebujemo?

Ljudje, katerim primanjkuje tega vitamina, so bolj dovzetni za razvoj sive mrene ter Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni.
Fotografija: Vitamin E podpira tudi delovanje imunskega sistema, s čimer pomaga ščititi pred boleznimi in okužbami. Foto: Yakobchuk Viacheslav/Shutterstock
Odpri galerijo
Vitamin E podpira tudi delovanje imunskega sistema, s čimer pomaga ščititi pred boleznimi in okužbami. Foto: Yakobchuk Viacheslav/Shutterstock

Če hočemo poskrbeti za svoje zdravje, je pomembno, da svojemu organizmu zagotovimo vse vitamine in minerale, ki jih ta potrebuje za optimalno delovanje. Eden izmed njih je tudi vitamin E, ki dejansko predstavlja skupek osmih spojin. Te so topne v maščobi in znane po svojih močnih antioksidativnih učinkih.

Eno skupino teh spojin imenujemo tokoferoli, drugo pa tokotrienoli. Stranska veriga prvih je nasičena in ne vsebuje dvojnih vezi, stranska veriga drugih pa je nenasičena, v njej pa so tudi dvojne vezi. Tako tokoferoli kot tokotrienoli imajo vsak po štiri oblike; alfa, beta, gama in delta. Slednje se razlikujejo glede na porazdelitev metilnih skupin na obroču. Vrsta spojine, ki je najbolj pomembna pri izpopolnjevanju prehranskih potreb ljudi, je alfa-tokoferol.

Oreščki so odličen vir vitamina E. Foto: Shutterstock
Oreščki so odličen vir vitamina E. Foto: Shutterstock

Podpira delovanje imunskega sistema in ščiti pred oksidativnim stresom

Vitamin E ima v telesu številne funkcije. Ena od njih je, da ščiti pred oksidativnim stresom s tem, ko nevtralizira škodljive molekule oz. proste radikale. Oksidativni stres lahko povzroči veliko škode, saj lahko poškoduje celice, s tem pa se povečajo možnosti za razvoj nekaterih bolezni, predvsem srčno-žilnih. Kar nekaj znanstvenih študij, ki so bile izvedene leta 2019, je pokazalo, da lahko zadostna raven vitamina E zmanjša tveganje za bolezni srca, saj ta do določene mere znižuje krvni tlak.

Vitamin E poleg tega podpira delovanje imunskega sistema (krepi naravno obrambo telesa pred boleznimi in okužbami), pomemben je za celično signalizacijo in je vključen v sistem zaščite telesa pred kopičenje reaktivnega kisika. Pomaga ohranjati zdravo kožo in oči, izboljšuje delovanje kognitivnih funkcij in skrbi za ohranjanje plodnosti. Zadosten vnos tega vitamina hkrati pomaga izboljšati stanje pri ženskah, ki trpijo za menstrualnimi bolečinami.

PREBERITE ŠE -> Za omamno masleni okus dodajte vašim najljubšim jedem to začimbo

Ljudje, ki trpijo za kroničnim pomanjkanjem vitamina E, imajo večje verjetnosti, da jih doleti siva mrena, arterioskleroza, Parkinsonova ali Alzheimerjeva bolezen. Dobra novica je, da je pomanjkanje tega vitamina v splošni populaciji redko. Če uživate zdravo in raznovrstno prehrano, po vsej verjetnosti v telo vnesete zadostne količine tega vitamina.

Najdemo ga v olivnem olju, bučnih semenih in špinači

So pa nekatere skupine ljudi bolj podvržene njegovemu pomanjkanju. To so tisti, ki jih pestijo kronične težave s kožo, kot je ekcem, posamezniki s cistično fibrozo ali s Crohnovo boleznijo, večja verjetnost za pomanjkanje se pojavlja tudi pri ljudeh, ki trpijo za nekaterimi dednimi boleznimi, kot je abetalipoproteinemija. Primanjkljaj tega vitamina se pogosteje pojavlja tudi pri kadilcih. Če ugotovite, da trpite za njegovim pomanjkanjem, si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili.

PREBERITE ŠE -> Zdravilni učinki šitak in kako jih preprosto vzgojimo sami doma

Glede na uradne smernice je priporočljiv dnevni vnos vitamina E za odraslega človeka 12 mg, za dojenčke 4-5 mg, za otroke od enega do osmega leta starosti 6-7 mg in za otroke od devetega do 13. leta starosti 11 mg. Če dnevno priporočljivo vrednost zelo prekoračimo (1000 mg ali več enot), kar se po naravni poti skoraj ne more zgoditi, lahko pa se, če pretiravamo s prehranskimi dopolnili, lahko pride tudi do negativnih posledic, kot so povečano tveganje za krvavitve in večje možnosti za pojav raka prostate pri moških.  

Z vitaminom E so sicer bogata semena, oreščki, kalčki in nekatere vrste zelenjave. Za zadosten dnevni vnos bomo poskrbeli že s tem, da zaužijemo polovico skodelice mandljev, sicer pa se ta vitamin nahaja še v olivnem olju in drugih rastlinskih oljih, bučnih in sončničnih semenih, arašidih, pinjolah, lešnikih in špinači.

Preberite še:

V prodaji