Smrčanje je posledica zoženih dihalnih poti: normalno namreč dihamo skozi nos in tako naj bi dihali tudi med spanjem, a če zrak ne more skozi nos, bo našel pot skozi usta. Vibracije mehkih tkiv tako ustvarjajo značilni zvok. Smrčanje lahko povzročijo tudi alergije, polipi, okužbe obnosnih votlih in oteklost sluznice zaradi prehladov ali gripe, lahko tudi upognjenost nosnega pretina, povečani mandlji, otekel jezik ali odvečno tkivo v gubah oziroma robovih mehkega neba.Ne pozabimo, dejavnik tveganja za smrčanje je tudi debelost, smrčanje pa je povezano tudi starostjo, statistično so namreč motnje spanja pogostejše po štiridesetem letu zaradi popuščanja tkiva. Krivi pa so lahko tudi alkohol in nekatera zdravila, predvsem pomirjevala, ki vplivajo na centralni živčni sistem in povzročajo sproščanje mišic. V ozadju se lahko skriva tudi sindrom nočne apneje, pri kateri oseba med spanjem nekajkrat na uro za kratek čas preneha dihati.

Kaj pa, če naštetih dejavnikov ne gre zaznati? V tem primeru si morata speči in oseba ob njem za prijetnejše noči pomagati sama. Kako? Recimo, spremenite položaj spanja. Ležanje na hrbtu je vsekakor najmanj priporočljivo, kajti takrat jezik in mehko nebo zdrkneta proti grlu, kar povzroči neprijetne vibracije. Ležanje na boku je najugodnejši položaj za smrčače, pri tem si lahko pomagate tudi z blazino.Pijte dovolj vode! Ko je telo dehidrirano, se usta in nos izsušita, kar povzroča neprijetne zvoke. Ali redno sesate spalnico in odstranjujete prah? Alergeni in drugi nadležni delci vam lahko pošteno pokvarijo spanec, zato ne pozabite na čistočo prostora, v katerem spite.

Izogibajte se alkoholu, vsaj v večernih urah oziroma najmanj štiri ure pred spanjem. Preveč sproščene in ohlapne mišice so namreč odlična podlaga za proizvajanje neprijetnih zvokov. Redno si čistite in vlažite nosno votlino, prehoden nos je, kot vemo, osnova za zdravo dihanje. Če ste prehlajeni, ne pozabite na izpiranje s fiziološko raztopino. Med kurilno sezono pa je v suhih prostorih tako rekoč nujna uporaba vlažilnika zraka!In če nič od tega ne pomaga? Kot omenjeno že v uvodu, lahko partnerji smrčača zamenjate sobo, če je to mogoče, sicer pa vam preostanejo le še čepki za ušesa. In dobri živci.