Tsampa, tibetanska jed, ki ima okus kot čokolino, a izjemne učinke na zdravje

Na kaj pomislite ob besedni zvezi instantna hrana? Zagotovo na nekaj slabega za zdravje. Kaj pa, če vam povemo, da obstaja živilo, ki ga ni treba kuhati, saj takoj ustvari čudovit topel in krepčilen obrok, ki poboža brbončice in dušo, poleg tega pa še krepi zdravje?
Ne verjamete? Spoznajte tsampo, tradicionalno tibetansko sestavino, ki že tisočletja poganja dolgoživost Tibetancev.
Tsampa je pražena ječmenova moka, ki jo Tibetanci uživajo na različne načine. Ko jo zmešajo z jakovim mlekom, vodo ali čajem, jim tekne kot žitna kaša za zajtrk ali poživljajoči napitek (kadar naredijo redko), iz nje pečejo kruh in jo uporabljajo za zgoščevanje juh ali pa praženo ječmenovo moko preprosto zmešajo z maslom iz jakovega mleka in nekaj čaja, ter dobljeno gosto maso zgnetejo v bogate energijske kroglice, ki jih imenujejo pa.
Te energijske kroglice nomadskemu ljudstvu, ki živi na visokih nadmorskih višinah, omogočajo preživetje tudi v najbolj surovih življenjskih pogojih, poleg hranilnih snovi, ki jih vsebuje in o katerih bomo več zapisali spodaj, pa je izredno praktično tudi dejstvo, da je tsampa neke vrste instantno živilo, ki ga ni treba kuhati, ampak je, ko ga enkrat zmešamo s tekočino, nemudoma pripravljeno za uživanje.

Tsampa primerna tudi za novorojenčke
Zakaj Tibetanci od vseh žit uživajo prav ječmen, je dobro vprašanje in odgovor je precej logičen. Ječmen je namreč ena redkih žitaric, ki je dovolj trdoživa, da jo domačini lahko vzgojijo na zahtevni in suhi visokogorski tibetanski zemlji.
Spremlja jih od rojstva do smrti, saj s tsampo v Tibetu hranijo že dojenčke od prvega meseca starosti, za večino Tibetancev pa je to tudi poslednja hrana, ki jo zaužijejo, preden umrejo in se reinkarnirajo v naslednje življenje, kot uči Budizem.
Čeprav se nam Zahodnjakom tsampa morda zdi skromna, jo v Tibetu uživajo vsi, celo budistični duhovniki. Dalai Lama naj bi jo jedel vsako jutro, kot simbol upora pa je Tibetancem služila, ko si je Kitajska v 50. letih prejšnjega stoletja na silo priključila njihovo ozemlje.
Budisti praženo ječmenovo moko uporabljajo tudi v zdravilne in duhovne namene, saj si z njo lajšajo številne tegobe in iz nje pečejo posvečeni kruh ter jo uporabljajo za izdelavo verskih kipcev ter kadila, s katerim zakurijo ogenj, ki proizvede temen dim, ki naj bi prinesel srečo in blaginjo. Tsampo celo mečejo v zrak ob verskih praznikih.
Zgodovinarji predvidevajo, da je prav gojenje ječmena Tibetanski civilizaciji omogočilo, da se je razcvetela na področju neizprosne Himalaje. Arheologi so odkrili 2100 let stare ostanke čaja, v katerem so našli ječmenove sledi, kar priča o tem, da so tsampo uživali ljudje že pred našim štetjem, čeprav nekateri strokovnjaki trdijo, da ta hrana Tibetance spremlja vsaj 10.000 let.
PREBERITE ŠE -> Testenine, riž in krompir, pripravljeni na ta način, so najbolj zdravi (in najmanj redijo)

Zakaj je tsampa tako zdrava?
Ječmen, iz katerega Tibetanci pridobivajo tsampo, ni industrijski ječmen, ki ga gojijo za masovno proizvodnjo piva in živalsko krmo, ampak gre za posebno starodavna sorto, katere zrna imajo drugačen ovoj, ki ga lahko zaužijemo.
Pri industrijskem ječmenu so otrobi trdi in jih je potrebno odstraniti, pri tibetanskem ječmenu pa ne, zato jih skupaj z zrni zmeljejo v moko. Ta moka je tako bolj bogata z vlakninami, predvsem beta-glukani, ki znižujejo holesterol in krvni sladkor. Pravzaprav jih vsebuje tudi do dvakrat več kot oves in industrijski ječmen.
A to še ni vse, ječmen vsebuje tudi veliko beljakovin (od 12 do 15 odstotkov), prebiotikov in dragocenih vitaminov (E in B-kompleksa), mineralov (kalcij, kalij, krom, baker, železo, magnezij, mangan, fosfor, selen in cink) in antioksidantov, ki se v tsampi dobro ohranijo, saj postopek pridelave sestoji zgolj iz rahlega praženja moke.
Tsampa je lahko prebavljiva in ima nizek glikemični indeks, zato je primerna tako za diabetike kot ljudi z občutljivim želodcem in bolnike, saj na nežen način okrepi organizem. Nekateri jo priporočajo tudi doječim materam, ker naj bi spodbujala delovanje mlečnih žlez.
PREBERITE ŠE -> Največja prehranjevalna napaka, ki jo Slovenci delamo pri večerji (po mnenju naturopatinje)

Tsampa je tudi priljubljena med športniki, saj vsebuje ogromno različnih aminokislin, med njimi tudi esencialno aminokislino lizin, ki je naše telo ne more proizvesti samo in jo lahko dobimo samo s hrano. Lizin pripomore k hitrejšemu okrevanju mišic po telesni vadbi, tibetanski ječmen pa naj bi vseboval več te snovi kot nekatere druge žitarice.
Ker ječmen vsebuje gluten, tsampa ni primerna za osebe s celiakijo, vendar pa je pomemben podatek, da je gluten, ki ga najdemo v ječmenu, drugačen od tistega v pšenici. Nekateri ljudje tako ugotavljajo, da jim uživanje ječmena ne povzroča enakih težav kot uživanje pšenice, zato je, če imate samo preobčutljivost na gluten, vredno preizkusiti, ali vaš organizem vendarle lahko tolerira tsampo.
PREBERITE ŠE -> Dr. Darja Kocjan Ačko: Slovenci bi bili bolj zdravi, če bi pojedli več te hrane
Kakšen okus ima in kje jo lahko kupimo?
Tsampa ima prijeten okus po oreških, ki se razvije med praženjem ječmena. Je tudi nekoliko sladka, saj se med toplotno obdelavo škrob v moki delno razgradi. Tsampa tako po okusu spominja na neke vrste čokolino in se res zgosti v kašico, če jo vmešamo v toplo mleko, vročo vodo ali čaj. A v primerjavi s čokolinom in drugimi instant kašami je ta tibetanska jed neprimerljivo bolj zdrava, saj ne vsebuje dodanih sladkorjev ali sladil, ojačevalcev okusa ali dodatkov.
Pri nas tsampo že nekaj let lahko najdete na trgovskih policah, saj jo iz domače sveže ječmenove moke izdeluje kar nekaj slovenskih kmetij. Zagotovo jo boste dobili v trgovinah z zdravo prehrano, a tudi v bolje založenih trgovinah z živili jo imajo, vendar ne na policah z žitaricami, ampak pogosteje na oddelku z otroško hrano, kot nalašč zraven čokolina.
Preberite še:
Onaplus
Postanite naš naročnik, berite kakovostne vsebine z izključno avtorskimi članki. Prvih 14 dni je dostop brezplačen.